Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

LCD Samsung LE37A45C1 - przekontrastowanie

grzyber 02 May 2012 17:30 6728 13
    grzyber
    Level 10  
    Witam,

Mam problem z TV podanym w temacie.
    Moduł T-Con: T370XW02 VC 37T03-C01 (producent, ten sam co matryca: AUO)
    Moduł sygnałowy: BN44-00217A

Usterka polega na przekontrastowaniu wyświetlanego obrazu. Matryca przez pierwsze 4-5 sekund podaje obraz prawidłowo, a następnie tak jak na poniższych zdjęciach:

LCD Samsung LE37A45C1 - przekontrastowanie LCD Samsung LE37A45C1 - przekontrastowanie LCD Samsung LE37A45C1 - przekontrastowanie

Pierwsze co rzuciło mi się w oczy to napuchnięte elektrolity na płycie sygnałowej:

LCD Samsung LE37A45C1 - przekontrastowanie

zatem od razu zostały wymienione na nowe o dokładnie tych samych parametrach pojemności i napięcia. Nie przyniosło to jednak rezultatu. "Nieuzbrojonym okiem" nie jestem w stanie stwierdzić co jeszcze może być przyczyną usterki.

Ponieważ nie należę do osób, które czytanie męczy, to przeszukałem forum. Doczytałem, że częstą usterką jest układ korektora gamma wideo AS15-F na module T-Con. Poniżej zdjęcia całego systemu, płyty sygnałowej i modułu T-Con:

LCD Samsung LE37A45C1 - przekontrastowanie LCD Samsung LE37A45C1 - przekontrastowanie LCD Samsung LE37A45C1 - przekontrastowanie

Moje pytania:
    Czy coś jeszcze z elementów przewlekanych lub analogowych mogło ulec awarii?
    Jak sprawdzić czy T-Con jest uszkodzony?
    Jakie wartości napięcia i na których pinach powinienem mieć na tym AS15-F?

Elektroniką zajmuję się raczej "niedzielnie" - jak coś trzeba naprawić, więc prosiłbym o wyrozumiałość i w miarę możliwości jasne tłumaczenie ;) O ile lutowanie elementów przewlekanych to dla mnie nie problem to już z SMD sobie pewnie nie poradzę.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie ;)
    radsat
    Moderator
    grzyber wrote:
    Jak sprawdzić czy T-Con jest uszkodzony?

Zdecydowanie poprzez podstawienie innego (sprawnego) modułu. Proszę wybaczyć, ale na podstawie zwłaszcza końcowego opisu, sugeruje tak właśnie zrobić. "Niedzielny" elektronik może tu nie wystarczyć.
    grzyber
    Level 10  
    Pewnie gdybym miał takiego T-Cona to bym tak zrobił i nie zajmował Wam czasu. Jednak przed zakupem chciałbym się upewnić, że wymiana rozwiąże problem. Zastanawiam się jeszcze co opłaca mi się bardziej: wymiana Korektora AS15-F, czy zakup całego modułu T-Con?

Sprawdziłem "organoleptycznie" ;p Scalak AS15-F grzeje się strasznie. To wystarczająca diagnoza?
    Jakant
    Level 35  
    Gwarancji że wymiana T-cona rozwiąże problem nikt Ci nie da. Z doświadczenia wiem, że taka wymiana rozwiązuje problem.
    radsat
    Moderator
    grzyber wrote:
    co opłaca mi się bardziej: wymiana Korektora AS15-F, czy zakup całego modułu T-Con?

Jeżeli prawdą jest

grzyber wrote:
    O ile lutowanie elementów przewlekanych to dla mnie nie problem to już z SMD sobie pewnie nie poradzę.

To odpowiedź nasuwa się sama.
    Tak szczerze, zachęcam do tego, aby to serwisant z prawdziwego zdarzenia do niego zajrzał.

Jakant wrote:
    Gwarancji że wymiana T-cona rozwiąże problem nikt Ci nie da.

Reszta należy do ciebie.
    zbyszekskibinski
    Level 33  
    grzyber wrote:

Sprawdziłem "organoleptycznie" ;p Scalak AS15-F grzeje się strasznie. To wystarczająca diagnoza?

Sprawdzić napięcia referencyjne korekty gamma na układzie, np. napięcie wyj. (pin 47- Vcomo)oraz stany wyjsciowe (piny 1-20 oprócz 14, 16, 17tego) wtedy bedzie coś bardziej wiadomo...
    grzyber
    Level 10  
    zmierzone napięcia [V] na poszczególnych pinach:

1 - 15,13
    2 - 10,55
    3 - 13,05
    4 - 9,54
    5 - 11,28
    6 - 7,41
    7 - 0
    8 - 15,70
    9 - 6,84
    10 - 6,36
    11 - 4,75
    12 - 4,46
    13 - 3,93
    14 - 0
    15 - 15,71
    16 - 0
    17 - 0
    18 - 0,59
    19 - 0,15
    20 - 0

47 - 2,96

Jest ktoś w stanie się do tego odnieść?
    Jakant
    Level 35  
    grzyber wrote:
    zmierzone napięcia [V] na poszczególnych pinach:

1 - 15,13
    2 - 10,55
    3 - 13,05
    4 - 9,54
    5 - 11,28
    6 - 7,41
    7 - 0
    8 - 15,70
    9 - 6,84
    10 - 6,36
    11 - 4,75
    12 - 4,46
    13 - 3,93
    14 - 0
    15 - 15,71
    16 - 0
    17 - 0
    18 - 0,59
    19 - 0,15
    20 - 0

47 - 2,96

A gdzie są te piny? Leżą na stole? A może mierzyłeś na jakimś złączu, tylko trudno zgadnąć na jakim.
    grzyber
    Level 10  
    Czytaj całość wątku... Napięcia zmierzone na korektorze gamma AS15-F na płytce T-Con.
  • Helpful post
    sabret
    Level 20  
    Kupuj T-con, z tego co wiem ciężko go dostać, gdyż jest to towar bardzo chodliwy, ze względu na te często uszkadzający sie AS-15F. Jak nie masz wprawy w lutowaniu tych układów to raczej poupalasz pady. Na sto procent masz walnięty ten korektor.
    zbyszekskibinski
    Level 33  
    grzyber wrote:

Napięcie na 47 wygląda na za niskie. Ja bym jeszcze tylko zasilił ten T-con po wypięciu matrycy z niego i włączył TV i potwierdził, że układ dalej się przegrzewa.
    Trudność w wymianie układu to dodatkowo to, ze nie można poddawać płytki na wysoką temperaturę przy lutowaniu...także potwierdzam rady kolegów odnośnie podmiany płyty (jeżeli masz 100% pewność, ze w niej usterka oczywiście...)

Pozdrawiam.
    grzyber
    Level 10  
    sprawdziłem AS15-F po odłączeniu matrycy i przy podłączonej tylko jednej połówce - dalej się grzał strasznie. Jak sami pisaliście wymiana tego korektora gamma bez hot'a nie da rady więc wymieniłem całego T-Con'a. Obraz już w porządku. Temat do zamknięcia.