Witam,
Mam problem z TV podanym w temacie.
Moduł T-Con: T370XW02 VC 37T03-C01 (producent, ten sam co matryca: AUO)
Moduł sygnałowy: BN44-00217A
Usterka polega na przekontrastowaniu wyświetlanego obrazu. Matryca przez pierwsze 4-5 sekund podaje obraz prawidłowo, a następnie tak jak na poniższych zdjęciach:
Pierwsze co rzuciło mi się w oczy to napuchnięte elektrolity na płycie sygnałowej:
zatem od razu zostały wymienione na nowe o dokładnie tych samych parametrach pojemności i napięcia. Nie przyniosło to jednak rezultatu. "Nieuzbrojonym okiem" nie jestem w stanie stwierdzić co jeszcze może być przyczyną usterki.
Ponieważ nie należę do osób, które czytanie męczy, to przeszukałem forum. Doczytałem, że częstą usterką jest układ korektora gamma wideo AS15-F na module T-Con. Poniżej zdjęcia całego systemu, płyty sygnałowej i modułu T-Con:
Moje pytania:
Czy coś jeszcze z elementów przewlekanych lub analogowych mogło ulec awarii?
Jak sprawdzić czy T-Con jest uszkodzony?
Jakie wartości napięcia i na których pinach powinienem mieć na tym AS15-F?
Elektroniką zajmuję się raczej "niedzielnie" - jak coś trzeba naprawić, więc prosiłbym o wyrozumiałość i w miarę możliwości jasne tłumaczenie
O ile lutowanie elementów przewlekanych to dla mnie nie problem to już z SMD sobie pewnie nie poradzę.
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie
Mam problem z TV podanym w temacie.
Moduł T-Con: T370XW02 VC 37T03-C01 (producent, ten sam co matryca: AUO)
Moduł sygnałowy: BN44-00217A
Usterka polega na przekontrastowaniu wyświetlanego obrazu. Matryca przez pierwsze 4-5 sekund podaje obraz prawidłowo, a następnie tak jak na poniższych zdjęciach:

Pierwsze co rzuciło mi się w oczy to napuchnięte elektrolity na płycie sygnałowej:

zatem od razu zostały wymienione na nowe o dokładnie tych samych parametrach pojemności i napięcia. Nie przyniosło to jednak rezultatu. "Nieuzbrojonym okiem" nie jestem w stanie stwierdzić co jeszcze może być przyczyną usterki.
Ponieważ nie należę do osób, które czytanie męczy, to przeszukałem forum. Doczytałem, że częstą usterką jest układ korektora gamma wideo AS15-F na module T-Con. Poniżej zdjęcia całego systemu, płyty sygnałowej i modułu T-Con:

Moje pytania:
Czy coś jeszcze z elementów przewlekanych lub analogowych mogło ulec awarii?
Jak sprawdzić czy T-Con jest uszkodzony?
Jakie wartości napięcia i na których pinach powinienem mieć na tym AS15-F?
Elektroniką zajmuję się raczej "niedzielnie" - jak coś trzeba naprawić, więc prosiłbym o wyrozumiałość i w miarę możliwości jasne tłumaczenie

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie