logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić zapłon w podkaszarce Stihl FS 38? Odległość cewki od koła magnesowego?

domino1300 02 Maj 2012 20:58 11892 11
REKLAMA
  • #1 10853881
    domino1300
    Poziom 12  
    Ocena: 37
    Witam. Borykam się z problemem ustawienia zapłonu w podkaszarce Stihl FS-38. Kosząc trawę zgasła maszyna i pierwsze co zrobiłem sprawdziłem iskrę, niestety jej nie było. Niedługo się zastanawiając myślę że to cewka. Gdzieś na strychu leżała podkaszarka fs-36 Stihla z ukręconą korbą. Rozkręciłem ją i jest cewka taka sama więc założyłem ustawiłem odległość na kole magnesowym na N 0,15 a na S nie pamiętam (na oko) , sprawdziłem iskra jest wszystko pasuje. Więc pociągnąłem i maszyna zagadała, lecz gasząc ją nie było potem możliwości odpalenia jej. Cały czas po przestawieniu odległości cewki od koła magnesowego i próbie odpalenia bije z tłumika. Wydarło mi dziurę w spodniach. Jaka powinna być ustawiona odległość cewki od koła magnesowego dla NA N I S? (na kole takie oznaczenia przy magnesie). Za pierwszym razem maszyna zagadała lecz potem już w ogóle mi się jej nie udało odpalić, zmieniałem odległości i nic . Co doradzacie? Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10853958
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 10854456
    helena33
    Poziom 27  
    Ocena: 729
    A stuki słychać? Jakieś luzy? Pytam bo słabe wały są w tych kosach. I czasami coś wypadnie i potnie tłok. A brak iskry to może być przypadek lub rzeczywiście usterka.
  • #4 10855038
    domino1300
    Poziom 12  
    ta kosiarka ma 3 lata , nie słychać stuków. Ona chodziła do końca tylko że zgasła i koniec. wpust koła magnesowego-klin tak?
  • #5 10855075
    helena33
    Poziom 27  
    Hmm... a świece drugą próbowałeś ? Odłącz kabelki od modułu, może są gdzieś przetarte i masują.
    Koło magnesowe nie jest obtarte od modułu?
  • REKLAMA
  • #6 10855109
    domino1300
    Poziom 12  
    Próbowałem odłączałem kabelki sprawdzałem tak i tak i nic , Koło nie jest zbytnio obtarte
  • #7 10855129
    helena33
    Poziom 27  
    domino1300 napisał:
    Koło nie jest zbytnio obtarte

Wystarczy trochę żeby zepsuć magnesy lub moduł. Zdejmowałeś już koło wentylatora? Jak klin?
  • #8 10855156
    domino1300
    Poziom 12  
    Nie zdjemowałem, Jutro się za to wezmę dzisiaj nie grzebie przy tym :) Chciałem się cos mniej więcej dowiedzieć od was :)

Dodano po 34 [minuty]:

Sprawdzę tego klina ale miałem przypadek z piłami spalinowymi że nie odpala, sprawdzałem iskre nie było, wymieniłem cewkę dałem 0.20 na obu i za drugim pociągnięciem odpaliła i chodzi do dzisiaj, wystarczyła wtedy iskra, a teraz iskra jest tylko że bije z tłumnika ma za wcześnie zapłon ustawiony?
  • REKLAMA
  • #9 10855349
    helena33
    Poziom 27  
    Jak moduł zaczepiał o koło wentylatora to mogło ściąć klina, lub zepsuć moduł.
    Najlepiej jest zawsze sprawdzić szczelność silnika, iskrę przy pomocy przyrządu do tego stworzonego, a gaźnik dokładnie sprawdzić pod względem zużycia membran, szczelności zaworu iglicowego, przepustowości dysz. Po tych zabiegach można eliminować po kolei inne usterki, a tak to wiesz że jest iskra i nic poza tym.
  • #10 10855416
    domino1300
    Poziom 12  
    Moduł nie zaczepiał o koło wentylatora, na początku była przerwa 0,15 tak że jest to raczej niemożliwe. Ustawiane, szczelinomierzem.
  • #11 10857029
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 10871939
    domino1300
    Poziom 12  
    Ścięty klin tak jak było mówione , musze zakupić inne koło magnesowe teraz ...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z ustawieniem zapłonu w podkaszarce Stihl FS-38, która zgasła podczas pracy. Po sprawdzeniu iskry, która była nieobecna, wymienił cewkę z innej podkaszarki FS-36, ustawiając odległość cewki od koła magnesowego na 0,15 mm. Maszyna odpaliła, ale po ponownym zgaszeniu nie udało się jej uruchomić, a z tłumika wydobywały się dźwięki. Użytkownicy sugerują, aby sprawdzić klin koła magnesowego oraz inne elementy, takie jak szczelność silnika i gaźnik. Ostatecznie okazało się, że klin był ścięty, co wymaga zakupu nowego koła magnesowego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA