Witam,
zastanawiam się nad kupnem jednego z tych modeli tv Samsung UE40ES6570 lub UE40ES6800 cenowo jest porównywalnie, jednak sprzedawca w jednym ze sklepów powiedział mi, że wybrałby ten pierwszy, ale dlaczego tego nie możne mi powiedzieć bo obowiązuje go jakaś tajemnica. Zaznaczam ze w tym sklepie były obydwa modele w sprzedaży. Czy kos byłby w stanie mi pomoc?
Co się tyczy tego sprzedawcy to bym zbytnio się nim nie przejmował zapewne nic nie wiedział o tych telewizorach a sprawa jakiejś tajemnicy handlowej już na dzień dobry dyskwalifikuje zakup w takim sklepie .
Stronę Samsunga kolega sprawdzał?
Byłem na stronie, ale jak się kupuje telewizor raz na 10 lat, to się nie jest w temacie z tymi wszystkimi nowinkami, nie wiem, może ktoś ma jakieś doświadczenia z którymś z tych modeli, byłbym wdzięczny za podzielenie się wrażeniami.
Seria ES to nowe modele na 2012 rok więc niech kolega wejdzie na stronę Samsunga i porówna oba modele bo jest taka możliwość, opcja PORÓWNAJ Chociaż o ile model ES6800S jest to modelu ES6750 nie ma. Zapewne jest dostępny tylko w sieciach sklepów EURO tak jak to było z modelem D6750
1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ?- 19m2
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? - 2-3 m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2 lub 3
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? - na wprost
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? - będzie stal na komodzie wysokość ok 1.5m
6.Jak słońce świeci w pokoju ? - pokój jest od południa, ale mam ciemne rolety tak wiec słońce mi nie przeszkadza
7.Jaki masz obecnie telewizor ?- sony LCD 32" niestety nie pamiętam jaki model
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? - 3d, internet, 40",minimum 200 Hz, usb
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? cyfrowy
10.Jakie urządzenia ? dekoder, dvd,
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? 4-6
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? - teraz mam matowa, nie wiem jaka jest różnicą w trakcie oglądania
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? - coś w HD
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? - tak
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? - raczej nie
16.Preferencje co do marki ? - samsung
17.Preferencje co do wielkości ? - 40 "
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? - czas przełączania pomiędzy programami
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? - wieczorem
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? - 3500 zl
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? - raczej pasywne, bo aktywne jest chyba droższe
ten Philips 40 PFL5507K zwrócił moja uwagę, czy rzeczywiście jest tak dobry jak podsumowaniu tej recenzji. Jak w tym telewizorze jest ze Skype, jest do niego dedykowana jakaś kamerka? Może ktoś posiada ten model tv i mógłby napisać jak telewizor sprawuje się w trakcie użytkowania
Ja poszedłem kupić TV za ok. 3000, a wyszedłem z 46ES6800 za 5000 z groszami. Doszedłem do wniosku, że brakujące dwa klocki wezmę na raty. Wyszło stówę miesięcznie - daję radę... W końcu mój ostatni zakup TV to było... hm... z ćwierć wieku temu! Jak na razie jestem zadowolony z wyboru.
witam
poszukując informacji o ue40es6570 (jest na promocji za 2690) trafiłem w ten wątek. kusi mnie es6800 tymi dwoma procesorami. pytanie tylko czy warto za to płacić (bo reszta jak rozumiem jest identyczna...). chciałbym maksymalnie wykorzystać możliwości internetu, jako sygnał tv będzie podłączona tylko antena dvbt + ew xbox z kinectem. czy te dwa procesory dużo wniosą do tematu?
i pytanie do użytkowników ww tv: jak wygląda czas przełączania kanałów i ogólnie 'szybkość' menu, ładowania stron itp? można obejrzeć inne strony z video niż youtube (np portale z bajkami dla dzieci). czy zwykła klawiaturka microsoftu wireless z myszą zadziała bez problemu?
dzięki za pomoc
pozdrawiam
s6800 - mój kolega go kupił do swojego mieszkania. W rozmiarze 40". Co mogę o nim powiedzieć?
Xbox - super
Obraz od cyfrowego polsatu - TRA GE DIA. Wszystko rozmyte, beznadziejne kolory i jakość. Jeśli tak wyglądają wszystkie LEDy w domu to chyba podjąłem złą decyzję..
@locoloco
jaki tv poleciłbyś do takich zastosowań:
1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ?
4,5x3,5m
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ?
2,5 - 3,5 m (max. po dłuższym wymiarze pokoju)
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ?
1 - 3
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ?
w tej chwili kanapa jest bokiem do tv, będę chciał to zmienić, lecz zawsze ktoś będzie patrzał od boku (ok. 1m od osi patrzenia)
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ?
docelowo wisieć z górną krawędzią ok 2m nad podłogą (i tu też pytanie czy potrzebuję uchylnego mocowania) jeżeli będzie stał to na komodzie metrowej wysokości (co daje chyba to samo co powieszenie go)
6.Jak słońce świeci w pokoju ?
okna na południe, ściana z tv naprzeciw okien
7.Jaki masz obecnie telewizor ?
obecnie to stary crt marki telestar
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ?
z tym wiąże się wymiana sprzętu: generalnie zrezygnowałem z kablówki (beznadziejne warunki na analog, sygnał cyfrowy obowiązkowo przez dekoder). tak więc chcę złapać naziemną dwbt a wszystko inne ogarnąć multimedialnie - zwłaszcza bajki dla dzieci. dlatego dobre odtwarzanie z pena/dysku, internet (niekoniecznie wifi ale byłoby fajnie) ale z przeglądarką i możliwością podpięcia klawiatury/myszki bezprzewodowej (bajki ze ston innych niż youtube, moje ulubione strony głównie fora z hotlinkowaną grafiką). generalnie dobry internet.
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ?
tylko dvbt, lecz na zapas nie pogardzę pozostałymi (może kablówka kiedyś zmądrzeje z modułem na dvbc...)
10.Jakie urządzenia ?
zapewne stare dvd manta (nadmiar bajek na dvd) oraz przyszłościowo xbox z kinectem. nie do końca ogarniam dlna ale intryguje mnie możliwość korzystania z zasobów pc (foto/video). rozumiem że z dlna nie biegam z penem/dyskiem by pokazać np. zdjęcia?
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ?
godzina rano, wieczorem różnie zapewne nie więcej niż 3 - 4. jednak jeżeli stanie się oczekiwanym 'centrum rozrywki' to ten czas na pewno wzrośnie
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ?
błyszczącą mam na lapiku i mnie wkurza w słoneczne dni. więc raczej mat
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ?
tv to głównie bajki, programy informacyjne i film. sport w dużych ilościach mnie nie bawi (aczkolwiek me, czy io oglądam)
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ?
tak, dużo i sprawnie
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie?
jak wspominałem przyszłościowo kinect - na ile kondycja pozwoli
16.Preferencje co do marki ?
nie wiem dlaczego zawsze szukałem w samsungach. w sklepie usłyszałem, że najlepiej sobie radzą z internetem i obsługą niefirmowych klawiatur. jednak jeśli inna firma będzie godna uwagi - rozważę
17.Preferencje co do wielkości ?
myslę że max 40" z uwagi na miejsce nad komodą (wcześniej myślałem o 37" ale chyba nie ma sensu się rozdrabniać)
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ?
wolne przełączanie kanałów, nieintuicyjne menu i trudne do znalezienia opcje/ustawienia
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ?
zdecydowanie wieczór
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ?
początkowo celowałem w 2000, powiedzmy że do 2500 nie będę musiał się tłumaczyć wszystko co więcej a uzasadnione jest do przełknięcia ale psychologiczną barierą jest 3000
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ?
jeżeli mieści się w cenie i nie muszę dopłącić później xx-set zł za okulary itp to biorę. raczej aktywne (nie do końca rozumiem pasywne 3d, które chyba mogę wyświetlić na każdym monitorze?)
generalnie gdy zapytąłem o dobre smarttv zaproponowano mi samsunga ue40es6570 - trochę przekracza moje cenowe ramy. teraz kusi mnie 6800 z dwoma prockami (do wyrwania z internetu za podobną cenę). zauważyłem że ciężko i dobre smart samsunga bez 3d... nie ogarniam też 200/400 herców i podbijania tym ceny (oko i tak tyle chyba nie wyłapie - jeśli ktoś mógłby mi to przybliżyć będę wdzięczny. czy warto płacić za te herce? są tańsze samsungi z tymi samymi bajerami co 6570 lecz 200 hz a nie 400...
będę wdzięczny za wszelką pomoc
pozdrawiam
edit: taki np 6100 ma mniej herców i brak dvbs. warto?
Pytanie należy sformułować raczej czy jest technologicznie taka możliwość i jaki jest tego cel...? (poza podbijaniem ceny - jak sam zresztą zauważyłeś) skoro ludzkie oko i tak nie jest w stanie dostrzec różnicy...
Panowie, jest pewna różnica poza ilością rdzeni procesora... Es6800 posiada technologie micro-dimming (sciemnianie obszarowe) co oznacza, ze ekran jest oświetlony Matryca led-ów a nie liniami na krawedziach jak w prostrzych modelach!
Witam,
Podepnę się do rozmowy. Który z TV wybrać? Różnica w cenie to 350zł
UE40ES6100 - 2200zł
UE40ES6800 - 2550zł
Różnią się w zasadzie tylko tym że es6800 ma procek dual core i częstotliwość odświeżania 400Hz (es6100 200Hz)
Doradźcie czy warto dorzucić kilka stów dla lepszego procesora i odświeżania 400hz
Raczej nie będę podłączał PS-a czy Xbox-a.
Przeglądanie neta - owszem
1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ?
15m2
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ?
2m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ?
1-4
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ?
Ekran będzie wisiał na ścianie, która jest prostopadła do kanapy, ale zamierzam kupić uchwyt ścienny regulowany w dwóch płaszczyznach. Następnie regulacja ekranu, tak żeby był skierowany na wprost do oczu.
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ?
j.w.
6.Jak słońce świeci w pokoju ?
Okno od wschodu za telewizorem (częściowo będzie go zasłaniała szafa)
7.Jaki masz obecnie telewizor ?
Samsung 21'' crt slim
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ?
Bardzo dobry i płynny obraz, szeroka paleta barw, dobra czerń, dobra współpraca z kompem(net, gry), wi-fi, dobre kąty boczne, możliwość odczytu plików multimedialnych z usb,
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ?
kabel upc,
10.Jakie urządzenia ?
na razie stare dvd manta i dekoder upc oraz usb i komp(net) w niedalekiej przyszłości xbox z kinectem.
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ?
8-12
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ?
brak preferencji
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ?
filmy, sport, przyroda, bajki
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ?
tak
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie?
tak, około 3-4h/dzień
16.Preferencje co do marki ?
Samsung, Panasonic, Sharp, Sony, Philips, Toshiba
17.Preferencje co do wielkości ?
40 lub 42''
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ?
W ledach brak właściwego odwzorowania braw, brak płynności obrazu ( smugi i inne badziewia)
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ?
wieczór