Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaka drukarka laserowa najlepsza?bo atramentowe to raczej nie opłaca sie

mateuszek3064 03 May 2012 16:34 12470 20
    mateuszek3064
    Level 11  
    Witam
    Chciałbym zasięgnąć rady. Jestem studentem(studiuje zaocznie i pracuje). Moja obecna drukarka hp 1510 ps (urzadzenie wielofunkcyjne) zaczyna mnie denerwować (ciagle problemy i zasychający drogi tusz komplet 150 zł) dlatego tez postanowiłem zakupic coś nowego.
    Drukuje niewiele przeważnie materiały na studia i prace, czasem coś do pracy czy tam jakieś dokumenty, zadarza się że np w okresie wakacyjnym drukarka od końca czerwca do października stoi nie używana i w przypadku tuszu no to zaschnięcie murowane.
    Drukuje same dokumenty czarno białe i zaczałem szukać po intenecie jak najtanszej w eksplatacji drukarki, drukuje niewiele i w dużych odstępach czasu.
    Prawdopodobnie zdecyduje sie na laserowa drukarke tylko teraz pozostaje wybór jaka?
    A i mam jeszcze kilka pytań czy toner wytrzyma przez długi okres i potem bedzie mozna drukowac bez problemów. I jakie drukarki maja najwydajniejsze i najlepsze tonery.
    Proszeo propozycje i pomoc w doborze
    jkbgajda
    Level 23  
    Ja polecam Ci drukarkę Brother HL-2035.Ma wydajny i dobry toner.Może drukować przez długi okres bez problemów.
    Pozdrawiam
    Anonymous
    Anonymous  
    mateuszek3064
    Level 11  
    szukałem dzisiaj cały dzień drukarki i chyba zdecyduje sie na samsunga ml1915 z wiecznym chipem nie trzeba wymieniać tonera jak sie skończy tylko proszek kupic za około 30 zł i dosypać to chyba bedzie najlepszy wybór jak dla mnie.
    jmg123
    Level 15  
    Poszukaj hp 1010.1018,1020 któreś z tego pełny toner gotowy na necie 14zl. Drukujesz i drukujesz. Samsung sie grzeje na maksa prawie każdy i pewno za 14 zl nie podrukujesz pozdrawiam
    r.10
    Level 14  
    No grzeje się fakt, ale to jak drukuję 500 stron w 20 minut godziny :D
    Jak się zagrzeje to sam zwalnia automatycznie tak ze 3-4x, robota zrobiona chociaż warto wtedy na przerwę wyskoczyć :|

-----
    jmg123 wrote:
    Samsung sie grzeje na maksa prawie każdy
    mateuszek3064
    Level 11  
    jednak chyba samsung jakiś poleci bo hp na forach piszą że bardziej awaryjny i duzo części zamiennych na allegro co świadczy o sporym zapotrzebowaniu na nie,pozatym mam wstręt do hp ze wzgledu na obecną drukarke
    jmg123
    Level 15  
    Każdy ma swoje ja tam jestem za hp. Serwisujemy hp i samsungi.A dużo części zamiennych jest z tego ze jak sprawdzisz w 100 firmach jakie maja maszyny to w 80% hp.
    Na pewno hp jest dużo więcej na rynku niż samsunga.A jeszcze 4-5 lat temu to pewnie jeden do 100 i tu właśnie jak zepsuje sie hp to części za groszówki a jak padnie samsung to zazwyczaj albo ciężka kasa albo kosz
    Po co kupować samsunga coś mu wgrywać rozpiłowywać tonery, jak do hp za grosze na popularnym serwisie.

To tylko oczywiście moje zdanie.
    I pamiętaj nie porównuj nawet najlepszej atramentowej do najgorszej laserowej bo to inna liga
    r.10
    Level 14  
    Gdzie nie pójdę, to widzę Lexmarka (np. banki).

-----
    jmg123 wrote:
    jak sprawdzisz w 100 firmach jakie maja maszyny to w 80% hp.
    mateuszek3064
    Level 11  
    pozatym ceny hp są strasznie ogromne za cene używanej starej drukarki hp mozna kupić spokojnie nowa samsunga z tego co patrze na allegro

Dodano po 47 [minuty]:

w samsungach wszystko jest razem z tonerem bebny i cos tam jeszcze a hp maja sam toner przez to są tanie ale też czytalem na forum ze hp wykrywa ze sa nieorginalne tonery i nici z drukowania już sam nie wiem co wybrać
    ale niewiele raczej drukuje i pewnie kupie samsunga nowego i bede kupował regenerowane tonery
    robertamel
    Level 27  
    Z wykrywaniem tonerów w hp1010 i 1018 to nie jest tak jak myślisz. Te drukarki nie są już produkowane-możesz dostać tylko używaną. Tonery nie mają chipa i spokojnie można uzupełniać sam proszek. Przy zakupie nowej drukarki trzeba liczyć się w ryzykiem że możesz kupić tzw kota w worku tzn model będzie mało popularny(drogie i tylko oryginalne materiały) albo trafi się jakaś wadliwa seria.
    r.10
    Level 14  
    Oryginalny kartridż Samsung na 10 tys. kopii można kupić za 500 zł (a i taniej się trafia), co oznacza koszt 5 gr/stronę, czyli nie jest to drogo nawet na oryginałach.
    W domu to Ci starczy pewnie na 3-6 lat (no chyba, że jakąś mocno zaczernioną grafikę bedziesz drukował, czy strony z tłem, to wtedy zmienia kalkulację).

-----
    mateuszek3064 wrote:
    ale niewiele raczej drukuje i pewnie kupie samsunga nowego i bede kupował regenerowane tonery
    Anonymous
    Anonymous  
    mateuszek3064
    Level 11  
    Jednak kupuje samsunga i bede sie starał o orginalne tonery w końcu dużo nie drukuje, ta drukarka ma tylko chip wieczny w tonerze, nic wiecej pozatym nie zmieniane.
    r.10
    Level 14  
    Jeżeli cokolwiek mogę polecić, to kupno drukarki z dupleksem (drukuje od razu na dwóch stronach jednej kartki) - tyle, że duplekser powoduje zwiększone gabaryty i nie każdemu się taki wyższy sprzęt zmieści w pokoju.

-----
    mateuszek3064 wrote:
    Jednak kupuje samsunga i bede sie starał o orginalne tonery w końcu dużo nie drukuje, ta drukarka ma tylko chip wieczny w tonerze, nic wiecej pozatym nie zmieniane.
    Anonymous
    Level 1  
    mateuszek3064
    Level 11  
    Właśnie nie bede inwestował niewiadomo ile w drukarke skoro dużo nie drukuje chociaż w trakcie sesji egzaminacyjnej zimowej w tym roku łacznie poszło prawie 180 stron ale od tamtego czasu tylko dwieno i teraz znowu sie zaczyna tylko ja nie mam sprawnej drukarki atramentówka jak zwykle mnie zawiodła w najbardziej nieoczekiwanym momencie.
    Wydaje mi się że taki samsung to jak dla mnie chyba najlepszy wybór.
    Kolega wyzej kilka odpowiedzi napisał ze sa tonery na 10 000 stron nie moge takowego znaleźć chyba dla tej drukarki nie ma.
    Anonymous
    Level 1  
    Anonymous
    Level 1  
    mateuszek3064
    Level 11  
    Temat zamkniety drukarka zamowiona
    Dziękuje za pomoc