Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

fabryczne radio Toyota W58814 - zawiesza się

felicjator 03 Maj 2012 18:24 3600 5
  • #1 03 Maj 2012 18:24
    felicjator
    Poziom 9  

    Na przestrzeni roku 2krotnie zdarzyło mi się coś takiego, że w trakcie słuchania radia w czasie jazdy, radio zawiesiło się: przestało grać, na wyświetlaczu była nazwa stacji, nie można było przełączyć na inną stacje radiową. Działał natomiast komputer i można było zmieniać wskazania wyświetlacza (średnie spalanie, chwilowe itd). Powrót do radia nic nie zmieniał, radio nadal było "zawieszone".
    Problem ustąpił po zatrzymaniu się i zgaszeniu silnika na chwilę.
    Czy ma ktoś pomysł lub wie co może być przyczyną? Przyszło mi do głowy, że to może być jakis problem z funkcją AF.

    0 5
  • #2 05 Maj 2012 22:52
    996620
    Użytkownik usunął konto  
  • #3 06 Maj 2012 08:13
    dzimi
    Moderator

    herkules92 napisał:
    Radio masz podłączone tak, że włącza Ci się po przekręceniu kluczyka czy tak, że nie musisz
    - a jakie to ma znaczenie, tym bardziej jeśli jest to fabryczne radio to na pewno odpowiednio podłaczone.. Prawdopodobnie następuje zawieszenie się komunikacji pomiędzy sterownikiem w kierownicy a radiem.

    0
  • #4 06 Maj 2012 10:24
    felicjator
    Poziom 9  

    herkules92 napisał:
    Radio masz podłączone tak, że włącza Ci się po przekręceniu kluczyka czy tak, że nie musisz?
    Tak, ustawienia są fabryczne, czyli radio wyłącza się po przekręceniu kluczyka.

    Dodano po 3 [minuty]:

    dzimi napisał:
    Prawdopodobnie następuje zawieszenie się komunikacji pomiędzy sterownikiem w kierownicy a radiem.
    Nie mam sterowania radia w kierownicy.

    Nie jestem elektronikiem nawet w 2%, ale tak jak napisałem wcześniej może to jednak coś z AF? Radio może się zawieszać w momencie, kiedy wyszukuje nową silniejszą częstotliwość stacji. Za pierwszym razem, parę miechów temu radio zawiesiło mi się w mieście. Ostatnio na autostradzie.

    0
  • Pomocny post
    #5 06 Maj 2012 16:43
    tolo
    Poziom 33  

    Te radia "cierpią" na nadmiar zimnych lutów, więc raczej to jest przyczyną zawieszania się, jeżeli problem się nasili to lupa w rękę i trzeba poszukać.

    0
  • #6 08 Maj 2012 09:34
    felicjator
    Poziom 9  

    Chyba tym się skończy.
    Wczoraj znowu mi zawisło. Zgasiłem na światłach na chwilę auto to w ogóle się porobiło. W ogóle nie mogłem włączyć i wyłączyć radia (niedziałającego), potencjometr głośności też nie działał. Zgaszenie silnika na dłuższą chwilę uratowało sytuację.
    Ale dziś znowu mi się zawiesiło. :( Podjechałem do zznajomego warsztatu car audio z radiem w stanie zawieszenia i na szybko stwierdził, że albo zimne luty albo jakiś procesor (ale w tedy z tym nic nie zrobią).
    Umówiłem się, że sam wymontuję radio i podrzucę do nich do zrobienia.
    Dam znać co wynikło.

    0