Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

ściemniacz EDO-3 / oświetlenie LED / brak reakcji

03 Maj 2012 20:06 1532 4
  • Poziom 15  
    Witam, mam następujący problem, bowiem miałem w samochodzie (Golf IV) zamontowany ściemniacz oświetlenie EDO-3,był on podłączony bezpośrednio pod oświetlenie wewnętrzne. Pod ściemniacz, było również podłączone oświetlenie nóg, listwa led o łącznej długości 60cm (nie pamiętam szczegółowych danych).
    Ściemnianie działało bez zarzutów, lecz ostatnio postanowiłem zmienić paski led na inne, a tamte paski dać z tyłu. Po zmienie pasków na takie (LED ściemnianie oświetlenia przestało działać. Myślałem, że jest za duży pobór i dlatego nie działa, ale do EDO-3 można zamontować żarówki do 50W, a listwa ma ok 5W.
    Żarówki z oświetlenia kokpitu zostały zmienione na led'owe, ponieważ przy normalnych ściemniacz nie działał i w takim układzie EDO-3 sprawował się doskonale, a po zmianie paska przestała działać tak jak powinien, nie gasi oświetlenia wogóle.
    Napewno nie jest to wina bezpieczników.
    Co może być tego przyczyną ??
  • Poziom 13  
    Nie ma przypadkiem gdzieś podłączonego kondensatora w tych dołożonych paskach z diodami LED? Ponieważ objawy jakie podałeś wskazują jakby występował tam kondensator.
    A jak podłączysz tak jak poprzednio to działa dobrze (może ten ściemniacz uległ uszkodzeniu)?
  • Poziom 15  
    tmb85 napisał:
    Nie ma przypadkiem gdzieś podłączonego kondensatora w tych dołożonych paskach z diodami LED? Ponieważ objawy jakie podałeś wskazują jakby występował tam kondensator.
    A jak podłączysz tak jak poprzednio to działa dobrze (może ten ściemniacz uległ uszkodzeniu)?


    niesprawdzałem czy działa przy poprzednich, ponieważ tamte są już poprowadzone do tyłu samochodu, troszke roboty z tym będzie ale jutro je sprawdze.......a jeżeli okaże się prawdą to co napisałeś to jakie widzisz rozwiązanie ??


    EDIT: a więc tak, odłączyłem wszystkie dodatkowe paski LED, zostawiłem tylko środkowe orginalne oświetlenie i nadal nic się nie zmieniło, oświetlenie ani nie przygasa, ani nie gaśnie całkowicie :/
    Jakieś pomysły ??
  • Poziom 13  
    Podejrzewam uszkodzenie ściemniacza :(
  • Poziom 15  
    tmb85 napisał:
    Podejrzewam uszkodzenie ściemniacza :(


    ....chyba napewno ściemniacz się zepsuł, ponieważ miałem następujący problem, który zreszta opisałem w innym temacie, musiało zrobić się jakieś zwarcie i co włączałem alarm to po ok 15s sama włączała się syrena, doszłem do tego że jest to wina ściemniacza, który odłączyłem i jest ok, chyba nie obejdzie się bez zakupu nowego, dzieki, pozdrawiam :)