Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Stacyjka Seat Ibiza 6L - nie moge przekrecic kluczyka - co moze byc przyczyna

anhp 03 May 2012 22:05 47505 69
    anhp
    Level 9  
    witam wszystkich mam taki problem nie dziala mi przekręcenie kluczyka, przekreca tylko troche, myslalem ze to kostka wyciaglem kostke, doszla mnie informacja ze bez kostki klucz powinien sie przekrecac ale niestety dalej lipa wiec to albo stacyjka albo wklad wiec moje pytanie.

jesli chodzi o model to seat ibiza 1.4 TDI 6L 2007

wydlubalem kostke wkładam klucz do stacyjki bez tej kostki i dalej nie moge przekrecic, wiec to stacyjka czy moze wkład.

jesli stacyjka to jak ja rozkręcić ?
    a jeśli wkład to jak ten wkład wyciagnąć.

jeśli wkład to ponoc nalezy jakiś drucik gdzies włożyć i wyciągnąć wkład, tylko gdzie ten drucik włożyć i co zrobić wtedy by wkład wyszedł.

proszę również o informacje ile kosztuje naprawa stacyjki albo wkładu. tak by kluczyk działał

macie może jakiś pomysł albo to przerabialiście?

jesli chodzi o model to seat ibiza 1.4 TDI 6L 2007

bede wdzieczny za pomoc

Stacyjka Seat Ibiza 6L - nie moge przekrecic kluczyka - co moze byc przyczyna Stacyjka Seat Ibiza 6L - nie moge przekrecic kluczyka - co moze byc przyczyna
    15darekvw
    Level 27  
    Masz problem z zapadkami w zamku,najlepiej wymien stacyjke i bedziesz miał problem rozwiazany.
    anhp
    Level 9  
    jesli wymienie stacyjke to będę musiał wyminiec zamki wszystkie i kluczyki nowe tak? jak i immo ?

jesli stacyjka czyli wszystko do wymiany to miales na mysli?

Dodano po 1 [minuty]:

oraz pytanie jaki to jest koszt wymiany stacyjki.
    15darekvw
    Level 27  
    Zamiast wymiany wszystkich zamków masz 2 klucze (zamek i stacyjka) lub wygodniejsze rozwiazanie montuje sie sterownik c.zamka uniwersal na piloty i autko sobie otwierasz/zamykasz droga radiowa ,immo to kwestia przelozenia transpondera do nowego kluczyka,mysle ze jasno opisałem rozwiazanie twojego problemu.
    Butek10
    Level 14  
    Polecam naprawę stacyjki u fachowca. Koszt około 100 zł
    anhp
    Level 9  
    jeszcze takie pytanie:
    - 2 klucze (zamek i stacyjka) - jaki to koszt
    - a jaki koszt 2 klucze (zamek i stacyjka) + robocizna przez mechanika,
    niestety do mechanika nie zajade, wiec raczej mechanik musialby u mnie to zrobic albo laweta :(

bede wdzieczny za informacje.
    15darekvw
    Level 27  
    a jeśli chodzi o sterownik c.zamka koszt ok 50-70zL jest tego dużo ale CARPROG jest ok tez na znanej stronie .
    anhp
    Level 9  
    a mozesz mi zdradzisz jak wyciagnac wklad w tym modelu, wiem ze nalezy wlozyc drucik tylko gdzie i co znim zrobic z tym drucikiem czy jak wlozy sie drucik to sam wyskoczy wklad czy nalezy cos jeszcze zrobic.
    anhp
    Level 9  
    dzieki za info.

mam takie pytanie, chce sciagnac stacyjke ale by to zrobic nalezy wykrecic 2 sruby bez glowek jak mam to zrobic? moze ktos juz to przerbail?

stacyjka jest przykrecona na 2 srubach. i co znimi zrobic naciac czy co, probowalem na ciac ale to ciezka robota sa twrde sruby i nie latwo na ciac by odkrecic.

moze ktos juz z tym walczyl i zna jakis sposob jak odkrecic 2 sruby od statycjki.

bede wdzieczny za pomoc za info w tej sprawie
    15darekvw
    Level 27  
    Musisz sam głowa tutaj ruszyc jak ;-) sa to sruby antysabotazowe zeby nie kazdy mógł stacyjke rozkrecic i zwolnic blokade kierownicy,najlepiej nadetnij brzeszotem i srubokret płaski i próbuj rozkrecac,lub srubokret slusarski młoteczek i do przodu odłacz sobie akumulator,przed powyzsza czynnoscia.
    anhp
    Level 9  
    dzieki, probowalem przecinakiem naciac ale glowka ta okragla sruby twarda i temu moje pytanie, bo ryska tylko przy waleniu mlotkiem i przecinakiem.

ale dzieki za info czyli jednak nalezy sie nameczyc, sprubuje brzeszczotem moze latwiej bedzie. przyznam ze te sruby troche mnie wkurzyly

dzieki za info czyli jednak tak nalezy tylko to dlugo bedzie trwac ale to ten kierunek.
    T5
    Admin of Cars group
    Wyciągnij wkład.Przekręcasz klucz na pozycję jak to nazywam -radio.Wkładasz drucik w miejsce zaznaczone i wyciągasz.Trochę wyczucia i uczucia :D .Musisz wyczuć moment ruszając kluczykiem.Stacyjka Seat Ibiza 6L - nie moge przekrecic kluczyka - co moze byc przyczyna
    A co do tych śrub wystarczy raz nie za mocno mądrze uderzyć.
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Jeśli jeszcze nie kręciłeś kluczem nadto na siłę, jest szansa, przekręcenia go. Musisz tak trzymać kierownicę, by blokada miała luz (oczywiście jeśli jest zablokowana) włożyć kluczyk do stacyjki, przekręcić do DELIKATNEGO OPORU, tak trzymając uderzać w korpus stacyjki nie za dużym młotkiem. Uderzenia mają za zadanie wprowadzić zapadki w wibracje. Po kilkunastu puknięciach klucz powinien się nagle odblokować. Wymaga to nieco wprawy, zaoszczędzi Ci jednak sporo robocizny. Potem cofasz klucz do pozycji opisanej przez Kolegę wyżej i wyciągasz cały bębenek. Reszta należy do fachowca od zamków. Naprawi bębenek lub oczywiście możesz kupić drugi z kluczykiem.
    anhp
    Level 9  
    dzieki T5 ale to nie przejdzie z wyciagnieciem wkladu, nie moge ruszyc kluczyka w prawo a to co wiem nalezy wlozyc drucik i przekrecic kluczyk w prawo do pozycji pierwszej i wtedy wyciagnac wklad.

wiec u mnie to nie przejdzie, bo samlo wlozenie drucika nie wyciagnie wkladu, a klucza nie da rady przekrecic. wiec nici.

co do tych srub to fakt niesttety sruby sa wzmocnione wiec raz a pozadnie nie dziala probowalem :) coz postaram sie pilke i naciac moze tak szybciej bedzie.

dam znac jak mi poszlo, moze i jakies fotki doloze.
    15darekvw
    Level 27  
    Srubokret slusarski i młoteczek i pukac w srube w strone odkrecenia(lewo) zrób taki zadzior i pójdzie ;-)kilka pukniec i beda sruby rozkrecone ;-)
    anhp
    Level 9  
    ok dzieki stacyjka sciagnieta, ale to nie koniec,

udalo mi sie wklad wyciagnac mam pytanie czy ten wklad mozna jakos rozberac?

jesli da sie rozbrac to wjaki sposob, nr wkladu to SL300

kluczyk dochodzi do radia czyli do poziomy gdzie mogle wlozyc drucik ale dalej nie przechodzi,
    oraz nie odbija klucz, ciezko chodzi, ciezko sie wyciaga z wkladu, tak jakby jaks sprezyna tam byla zerwana, moge tylko przekrecic kluczyk tylko do punktu gdzie moge wlozyc drucik i wyciganac wklad.

czy takie wklady da sie rozbrac i zobaczyc co jest nie tak w srodku?
    czy raczej te wklady sa nie rozbieralne.

bede wdzieczny za informacje, wiczorem wstawie zdjecia wkladu.
    anhp
    Level 9  
    chyba nie bo nawierconej stacyjki nie mialem, ani nie mialem zamka w drzwiach rowalonego, chyba taki pech ze wklad padl.
    Pawel wawa
    Zobacz czy nie rozleciała się kostka stacyjki. Zobacz czy dasz radę swobodnie przekręcać ją szerszym śrubokrętem.
    anhp
    Level 9  
    tak jak pisalem to nie kostka stacyjki.

pytanie dotyczyly wkladu stacyjki tylko wkladu.
    nie kostki nie stacyjki - to jest sprawne.

niesprawny jest wklad.
    Pawel wawa
    To wymieniaj, albo daj do naprawy fachowcowi, i tak nie masz sprężynek ani zapadek do podmiany.
    anhp
    Level 9  
    wiec jedynie co mozna zrobic to naprawa wkladu albo zakup calej stacyjki,
    bo to co sie oreituje serwisy nie sprzedaja samego wkladu.

a to moje pytanie jak taki wklad mozna otoworzyc?

czy ktos kiedys otwieral taki wklad? jesli tak to jak?
    T5
    Admin of Cars group
    anhp wrote:
    bo to co sie oreituje serwisy nie sprzedaja samego wkladu.
    A to niby dlaczego nie?Podajesz vin i za miesiąc odbierasz wkładkę do której pasuje twój kluczyk.W germani czas oczekiwania ok 10 dni jak zamawiasz w wolsburgu.
    anhp
    Level 9  
    to nie tak rozmawialem z ASO:

wkladek nie sprzedaja, zamawia sie cala stacyjke jak juz.

jesli podasz tylko VIN to dostaniesz stacyjke z wkladka wcaigu 2-3 dni ale nie taka sa co masz

jesli ma byc taka sama to musisz podac oprocz vin kod klucza jaki masz,
    ten kod klucza to frez jaki masz w swoim klczuku i na taka stacyjke czekasz 14-21 dni.

tylko to tak jak pisze cala stacyjka czyli stacyjka +wklad + 2 klucze.
    ASO nie sprzedaje samych wkładów. pytalem sie juz o to.

Dodano po 2 [minuty]:

jesli chodzi o cennik w ASO takich stacyjek to tak to wyglada:

- stacyjka + wklad+ 2 kluczyki ale nie taki sam frez klucza ale inny to koszt 380zl - okres oczekiwania 2-3 dni

- stacyjka + wklad + 2 klucze ale taki sam frez jaki byl w stacyjce to koszt 520zl okres oczekiwania - 14-21 dni

Dodano po 2 [minuty]:

dlatego sie pytalem czy ktos rozbieral wklad, jesli tak to jak.

oraz czy warto oddac do naprawy wklad - koszt naprawy 200zl, nie wiadomo jak dlugo po tej naprawie bedzie chodzic taki wklad.

wiec moze lepiej kupic stacyjke w ASO.

co otym sadzicie
    Andiv
    Level 32  
    anhp wrote:

tylko to tak jak pisze cala stacyjka czyli stacyjka +wklad + 2 klucze.
    ASO nie sprzedaje samych wkładów. pytalem sie juz o to.

Jakieś barany tam pracują. Sama wkładka jest dostępna jako osobna część. Nie raz już kupowałem.
    anhp
    Level 9  
    a to moze podeslacinfo gdzie mozna zamowic samą wkladke pod moj frez w kluczu, bede wdzieczny za info gdzie cos takiego mozna zamowic.

niestety ASO mi odpowiedzialo tak jak pisalem pewnie temu by zainkasowac za calosc a nie za wkladke ktora pewnie malo kosztuje.

jak macie namiary jakies to bardzo prosze o nie bo niestety ASO w Bielsku tak mi odpowiedzialo jak pisalem. :(

wiec temu caly czas mysle o dlubaninie i naprawie.
    Zico63
    Level 37  
    W lasku przy dwujezdniówce? Oni zawsze byli O.K.
    Może będę to sprawdzę.
    Ale ta część ma nawet numer 107 905 855CC - "bębenek z cewką czytającą bez kluczyka - część do odtworzenia systemu zamykania" z numeru VIN lub tajnej przywieszki - jak Koledzy piszą.
    Kolega się chyba nie dogadał.
    anhp
    Level 9  
    tak zgadza sie tam.
    podalem vin jak i nr klucza z wywieszki ale dostalem odpowiedz ze tylko calosc. czyli stacyjka wklad i klucze.

samego wkladu nie da rady.

to tak jak pisalem, jesli w bielsku da sie wklad to daj znac moze ktos mial zly dzien i mi odpowiedzial jako ta czesc drozdza czyli komplet wszystkiego.

Dodano po 2 [minuty]:

Jutro bede mial odpowiedzi zinnych ASO na slasku wiec dam znac jak to tam wyglada.

Jak i z ASO malopolski.

Moderated By zeimp:

Wyjątkowo dobry dzień dla Ciebie i TYLKO przeniosłem wątek do działu początkujący... Jeszcze jeden taki wpis i ...kosz! Poczytaj to: Zasady działu - samochody , przed napisaniem kolejnego posta!
    I proszę pisz poprawnie!!!

Andiv
    Level 32  
    Tak jak kolega Zico napisał, powiedz, że chcesz część o takim numerze bez zbędnych ceregieli. Te dwa numerki będą dla ciebie.
    107 905 855 CD
    107 905 855 CC