Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zasilanie radia z akumulatora w Suzuki Maruti

Brylllant 04 May 2012 10:05 1603 4
    Brylllant
    Level 10  
    Witam wszystkich
    Wczoraj chciałem podłączyć swojego Kenwood'a pod akumulator. Kupiłem kabel, bezpieczniki, wszystkie wsuwki i tym podobne.
    Wszystko ładnie ale po podłączeniu wszystkich kabli + z +, - z - itp radio nie działało. Dałem między + i - po jednym bezpieczniku, w między czasie mały kondensator. Zauważyłem że jak podłącze czerwony kabel z samochodu to radio działa i aktualnie tak mam, ale radio gra jakby bez mocy, więc aktualnie moja praca poszła na marne, równie dobrze mogłem nie ciągnąć nowego kabla i miałem to samo. Czy ma istotne znaczenie przekrój kabli od bezpieczników.? Są cienkie ale innych w sklepach nie mogłem znaleźć.

I teraz pytanie jak to podłączyć.?

I mam jeszcze jedno pytanie, może to moja wina, ale mam kabel z Kenwood w kolorze niebiesko-białym, na instrukcji opisany jako Sterowanie Zasilaniem, ale o co chodzi.? W Maruti nie wiem nawet gdzie i pod co mam to podłączyć ponieważ jest tam plątania kabli.
    Pozdrawiam i proszę o szybką odpowiedź.
    rybeh
    Level 27  
    Trochę masło-maślane.
    Radio potrzebuje masy - żadnego bezpiecznika; zazwyczaj czarny przewód.
    Dwóch plusów ( można przez bezpieczniki ) jeden stały z akumulatora;
    przeważnie żółty,
    drugi wyłączany stacyjką; zazwyczaj czerwony.
    Połączenie żółtego z czerwonym razem do plusa akumulatora, to układ
    gdzie radio uruchamia się niezależnie od stacyjki.
    Niebieski lub biało niebieski to plus wyłączany radiem.
    Służy do zasilania urządzeń dodatkowych jak antena automatyczna,
    lub uruchamianie zewnętrznego wzmacniacza.
    Na forum jest mnóstwo opisów podłączeń.
    Czytać, czytać :D
    Brylllant
    Level 10  
    Wiem że trochę masło maślane ale masło to było tam jak spojrzałem pod stacyjkę.

Ok, a odnośnie kabla jak już ktoś odpowiedź dał, czy ma znaczenie grubość kabla przy bezpieczniku.?
    I jeszcze pytanie, jaki będzie najodpowiedniejszy przekrój kabla by połączyć radio z akumulatorem?
    rafbid
    Level 33  
    Brylllant wrote:
    I jeszcze pytanie, jaki będzie najodpowiedniejszy przekrój kabla by połączyć radio z akumulatorem?
    Kiedyś miałem radio blaupunkta i w instrukcji obsługi pisało że kable zasilające muszą mieć min 1,5mn2
    Brylllant
    Level 10  
    Radio podłączone, wszystko ładnie gra, dźwięk czysty. I teraz pytanie czy kabel zasilający 2x2.5 wystarczy? czy dać może większy?