Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

aparat Canon Power shot SX10iS nie działa

andy00x 05 May 2012 12:10 2279 2
    andy00x
    Level 1  
    Witam, mam następujący problem. ogólnie mój aparat "zgłupiał", nie widzi niczego, gdy robię zdjęcie wychodzi czarny obraz, nie reaguje na komendy na LCD też nie wyświetla się nic jedynie w wizjerze napisy z menu itp na wizjerze mogę jedynie przeglądać poprzednie zdjęcia z karty, sprawdziłam migawka reaguje przy robieniu zdjęcia, w spoczynku jest otwarta a na czas zdjęcia miga. Czy ktoś wie co jest grane? Jestem świeżą amatorką więc niewiele wiem i proszę o pomoc
    kto_mi_to_zrobil
    Level 2  
    Próbowałaś użyć przycisku display (przełącza tryb wyświetlania w aparacie i w ten sposób można wyłączyć wyświetlacz, na przykład żeby baterii nie zżerał), to tyczy wyświetlania wszystkiego w wizjerze. Co do robienia zdjęć to na razie nie przychodzi mi nic do głowy.
    Zgłupiał tak sobie czy coś mu pomogło? ;)
    knap-piotr
    Level 16  
    Witam kolegów,

Może admin nie upomni za wpisywanie postów w temacie archiwalnym, ale przeszukując forum pod kątem rozwiązania własnego problemu trafiłem na ten wątek.

Miałem podobny objaw w swoim Canonie jak pracował na mrozie, udało się naprawić problem przez ogrzanie aparatu do pokojowej temperatury, wyjęcie bateryjki "biosu" aparatu i po niedługim czasie złożenie wszystkiego do kupy i uruchomienie.

Jeśli kolega nie wie gdzie jest owa bateria to tak: Otwieramy klapkę baterii, wyrzucamy "paluszki" z komory, następnie małym płaskim narzędziem( może być nożyk, tylko delikatnie z nim)podważamy element oznaczony napisem CR1220 od strony komory 3 baterii i wyjmujemy mała bateryjkę wraz z szufladką. Nie obiecuje że w tym przypadku zadziała, ale próbować trzeba.