Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Szukam pomysłu na pracę dyplomową

lukaszSZ999 05 May 2012 20:17 2190 14
phoenixcontact
    lukaszSZ999
    Level 11  
    Witam!

Właśnie kończę 3 klasę TE (Automatyka Przemysłowa). Powoli zastanawiam się nad pracą ale trudno znaleźć mi coś konkretnego. Miała to być frezarka CNC ale pomysł już zamówiony więc odpada.
    Poszukuję czegoś co oprócz elektroniki wykorzystuje dodatkowo elementy mechaniczne - silniki, przekładnie itp. Może to być coś w oparciu o sterowanie komputerem.

Jeśli macie jakieś propozycje proszę pisać.
    Pozdrawiam
  • phoenixcontact
    kyjo89
    Level 9  
    U nas na zaliczenie jakiegoś przedmiotu koledzy zbudowali fajny poduszkowiec. Wentylator z ksera pompował worek, następny wentylator napędzał pojazd, płaskownik obracany serwem kierował strumieś powietrza w konkretną stronę, żeby można było skręcać, dodatkowo dwa układy na jakichś fotodiodach, czy fototranzystorach samoczynnie sterowały tym serwem i skręcały w razie napotkania jakiejś przeszkody. Ciekawa rzecz. My wtedy zrobilismy nalewacz do browara na klaśnięcie - rzecz zdecydowanie prostsza, ale jakby ją oczujnikować i rozbudować (w co nie było wtedy sensu wkładać kasy) to oryginalna kwestia :)
    Cowboy zagrabie
    Level 31  
    Tak na szybko wpadł mi do głowy pomysł.... Kopiarko-frezarka płaskorzeźbowa z laserowym śledzeniem wzornika. Mogłaby być przydatna np. w kopiowaniu przedmiotów o miękkiej strukturze. :)
    saskia
    Level 39  
    Zrob starego typu automatyke, oparta na mikrowylacznikach i stycznikach (przekaznikach) i do tego opracuj roznice technologiczne i np. roznice w zuzyciu energi el. oraz np. czasu ustawiania parametrow.
    W ten sposob wykazesz sie wiedza o starych technologiach , a jednoczesnie zrobisz tzw. research na temat roznic i oplacalnosci. Bedzie to 2 w jednym.
  • phoenixcontact
    lukaszSZ999
    Level 11  
    Dzięki za odezwę :D Czekam na kolejne propozycje
    homman
    Level 26  
    Propozycja jest bardzo dobra ale ja nie zrozumiałem chodzi o TEchnikum?? czy inzyniera ??

Proponował bym ewentualnie manipulator.
    Samemu zaprojektować/ zbudować i napisać soft.
    Soft zarówno dla studentów czyli assambler i co tam chcesz.
    Oraz technikum czyli jakieś logo i język go to.
    A dodatkowo dla liceów panel sterowania lewo prawo gora dol.

A jak jesteś ambitny to port ethernet i wi fi oraz sterowanie z androida.
    lukaszSZ999
    Level 11  
    Technikum ;)

Tak, właśnie mam ochotę na zbudowanie manipulatora. Chciałbym się zmieścić w 250zł, nie wiem czy to możliwe.
    homman
    Level 26  
    Myśmy nic na koniec technikum nie robili tylko na konkursy elektroniczne.

To napisz manipulator na przyciski. Potem na studiach z automatyki dokończysz. Chyba że wam zabierają.

---
    Zależy ile ramion.
    W zasadzie jest to teoretycznie możliwe.
    jeden silnik duży z stacji dyskietek do obracania.

Jeden do pochylania ramiona
    Jeden na zgięciu do prostowania i zginania
    I jeszcze jeden do jakiejś łapy / zacisku. No ale już nie musisz możesz umieścić na końcu laser taki z wskaźnika.

Więc 2 stare drukarki za free czy skąd tam silniki.
    dodatkowo będziesz miał pręty z nich.

Pozostaje zrobienie sterowania do silników. Są gotowce na elektrodzie. W 200 za sterowania + jakiś pilot się zmieścisz.
    lukaszSZ999
    Level 11  
    No pewnie że zabierają ;/

Myślę nad sterowaniem za pomocą joysticka (jeszcze na gameporcie) bez komputera. Ogólnie konstrukcja nie musi być duża, ważne żeby miało to ręce i nogi.;)

Spójrz na to Link. Problem w tym że tu mamy tylko jeden kierunek obrotu, ale układ byłby bardzo tani.
    homman
    Level 26  
    No potrzebujesz 4 takie konstrukcje.

Jak nic nie masz to nie ma szans zbudować bo silniki to 100 150pln.

Pomyśl co masz. A nie kombinuj.

Cnc to koszt ok 1 - 2 tyś pln. Wątpię że musicie takie prace robić.
    lukaszSZ999
    Level 11  
    Muszę wszystko przemyśleć. ;)
    homman
    Level 26  
    Mnie tez to zdziwiło a ja zdawałem technika 5 lat temu.
    Prace robiło się gdzieś tak do 2002 roku

No ale jak pisze że robią...

Może mają takie coś zamiast CKP

Swoją drogą widzę że w tym roku wszystko się powtarza :) Mój polski się powtórzył itd.
    Więc obstawiam że będziecie mieli zasilacz albo filtr. Nie pamiętam już co miałem. A może to 2 do wyboru były. Nie pamiętam już .
    lukaszSZ999
    Level 11  
    Słuchajcie to jest po prostu taka praca na zakończenie szkoły, z jednego przedmiotu. Może zbyt poważnie to opisałem;)