Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Odkurzacz - jaki kupić? Duża siła ssania, cichy, mały, dobre filtry.

tmspoko 09 Jan 2005 11:28 2888 1
    tmspoko
    Level 2  
    Witam. Proszę o radę, jaki odkurzacz kupić. Moje kryteria to: duża siła ssania, cichy, mały, dobre filtry (Hepa). Co myślicie o modelach bezworkowych (np. LG V-CB 361-371 - typu Cyclone). Nie chcę wodnego, piorącego itp (dużego i ciężkiego).
    Pozdrawiam.
    adamjur1
    Level 41  
    Z racji prowadzenie działalności instalacyjnej i posiadania ok 180 m2 domu mam kilka odkurzaczy:
    w domu Zelmer cobra 2000 - najcichszy polski odkurzacz na worki papierowe.
    W pracy używam ostatnio Zelmer Wodnik Duo. teoretycznie z filtrem wodnym (ale to jest nieporozumienie, trzeba wylewac co 10 minut pracy) po założeniu worków papierowych ma duzego kopa, dodatkowe fitry zabezpieczające mechanizmy w przypadku pęknięcia worka)
    Ostatnio kupiłem ( za 99 zł brutto) coś co się nazywa odkurzacz kominkowy do wyciągania popiołu z kominka. Jest to pasywne urządzenie w postaci szczelnego wiadra z zaworem podciśnieniowym i wstępną fitracją większych elementów. Zakłada się to między odkurzacz ( używam tego wodnika) a rurę ssącą ( konkretnie rure odkurzacza wprowadza się do wiaderka a ego dodatkową rurą się ssie zaniczyszczenia
    Skuteczne nie tylko przy kominkach ale i przy pracach wiertarsko przekuciowych w obiektach budowlanych. Cały grubszy urobejk i piasek zostaje w wiaderku, wysypujesz i dalej można pracować.
    Acha wodnikiem duo można też dmuchać, po przestawieniu zaworu w zbiorniku. Przydatne przy przedmuchiwaniu elementów i dmuchaniu balonów na sylwestra.
    Pozdr.J.