Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nissan Micra k12 1.5 dci bład P0340

jacZek 06 May 2012 09:50 14771 18
  • #1
    jacZek
    Level 14  
    Witam.
    Problem mojego samochodu dotyczy ciężkiego rozruchu. Samochód odpala po długim kręceniu. Błąd który się pojawia to P0340, daje się wykasować, ale po chwili kręcenia znów się pojawia. Sprawdziłem ustawienie rozrządu, wymieniłem nowy czujnik położenia wałka rozrządu, sprawdziłem okablowanie i dalej to samo.
    Proszę o podpowiedź
  • #2
    misiek-888
    Level 36  
    Błąd wskazuje czujnik położenia walka rozrządu. W tym silniku ten czujnik bierze sygnał z koła pompy wysokiego ciśnienia. Spotkałem sie z tą usterką szczególnie po wymianie paska lub samej pompy bo mechanik włożył pompę jak mu pasowało
  • #3
    jacZek
    Level 14  
    Tak wiem że sygnał bierze z koła pompy wtryskowej, wymieniłem nawet na inną pompę myśląc że koło jest uszkodzone i zanika sygnał, ale usterka pozostaje ta sama, błąd p0340
  • #4
    misiek-888
    Level 36  
    A synchronizacja z wałem korbowym jest prawidłowa :?: :?: :?:
  • #5
    jacZek
    Level 14  
    Tak sprawdziłem kilka razy ,wkręcając blokadę w blok i blokując wałek rorządu i znaki na pasku
  • #6
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Podepnij oscyloskop... Będzie widać jak na dłoni co go boli.

    Dodano po 57 [sekundy]:

    Jeśli sygnał wchodzący do sterownika będzie OK to możliwe, że sterownik do naprawy.
  • #7
    jacZek
    Level 14  
    Sygnał wychodzi z czujnika
  • #8
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    To na pewno, tylko jaki jest obraz? Możesz podpiąć dwa kanały i patrzeć też na synchronizację. Oczywiście wszystko sprawdzasz na pinach kostki sterownika.
  • #9
    jacZek
    Level 14  
    Ok sprawdzę jutro jeszcze raz dwa kanały i odpisze moze cos przeoczyłem
  • #10
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Jeśli obraz będzie ok, to masz sterownik do zrobienia. Nie może być żadnej przerwy w obrazie, na żadnych obrotach. Ma być ciągły i stabilny.
  • #11
    User removed account
    User removed account  
  • #12
    jacZek
    Level 14  
    Powiem tak: problem zaczął się w sumie po wymianie EGR...ale co ma egr do tego błedu?
  • #13
    User removed account
    User removed account  
  • #14
    Drago1985
    Level 1  
    witam chciałbym odświeżyć temamt bo mam identyczny problem czy został rozwiązany jeśli tak to prosze sie podzielić jak
  • #15
    jacZek
    Level 14  
    Witam.Jeszcze nie rozwiązałem problemu właśnie go robię, jutro napisze.
  • #16
    User removed account
    User removed account  
  • #17
    jacZek
    Level 14  
    Witam
    Dopiero teraz rozwiązałem problem.Wymieniłem sterownik silnika i wszystko ok.Pozdrawiam
  • #18
    User removed account
    User removed account  
  • #19
    jacZek
    Level 14  
    Witam.Oczywiście że wpierw przełożyłem immo ze starego sterownika
    Teraz pali za każdym razem.
    Pozdrawiam