Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

TV Haier LET22C430 wyłącza się co cztery godziny

A.G. 06 May 2012 12:47 2570 9
    A.G.
    Level 15  
    Mam dość dziwną przypadłość w TV.
    Po uruchomieniu pracuje normalnie przez cztery godziny, po czym sam wchodzi w opcję "stand by".
    Po ponownym załączeniu znowu odlicza cztery godziny i się wyłącza i tak dookoła.
    Nie wygląda mi to na problem przegrzewania się jakiegoś elementu tylko raczej na błędzie w oprogramowaniu tego TV.
    Jeśli ktoś jest w stanie mi coś rzeczowego podpowiedzieć to proszę o jakieś sugestie na ten temat.
    Jeśli chodzi o ustawienia w TV to wszystko sprawdziłem i żadna z opcji timera i usypiania TV nie jest włączona.

A tak ten TV wygląda:
    http://www.haier.com/it/products/tv/led/201109/t20110901_56883.html

Jeśli jest to sprawa oprogramowania to jak sobie z tym fantem poradzić.
    Nie wiem skąd wziąć oprogramowanie do tego cudaka i jak je zainstalować.
    kizek
    Level 35  
    Trochę dziwna przypadłość ale czy aby nie jest włączona funkcja "Sleep Timer"?
    darkievek
    Level 12  
    Na pewno już sobie poradziłeś, ale może być to funkcja wyłączająca telewizor przy długotrwałym braku sygnału z pilota. Niektóre telewizory mają ją ustawioną włączoną domyślnie i jest to od 2 do 4 godzin.
    A.G.
    Level 15  
    Niestety, ale nic z tych rzeczy.
    Przywracałem ustawienia fabryczne gdzie wszystko jest wyłączone i problem nadal pozostał.
    Nie stanowi to jakiegoś wielkiego problemu ale potrafi czasami wkurzyć podczas oglądania czegoś ciekawego, gdyż ponowny start TV pochłania około minuty.

Co do opcji samo-usypiania TV z powodu braku sygnału z pilota to nie doszukałem się w menu żadnej opcji włączania czy też wyłączania takiego ustawienia.

Auto aktualizacja oprogramowania jest włączona ale to ponoć działa tylko z sygnału naziemnego a ten odbiornik jest podłączony do satelity.

To tyle w tym temacie.
    Nie mam żadnych pomysłów a problem trwa już prawie rok.
    A.G.
    Level 15  
    Do kolegi Lisek.
    Dzięki za tą podpowiedź.
    Świetna instrukcja, tylko szkoda że nie po polsku.
    Jeśli jesteś biegły w angielskim to poinformuj mnie czy ta opcja może zostać wyłączona lub na której stronce szukać rozwiązania bo tłumaczenie całej instrukcji to dla mnie jest krecia robota.
    Z góry dziękuję za okazaną pomoc.
    bavi
    Level 12  
    doprowadz sygnału AV czi to tez wylonczi?
    lisek
    Service technician RTV
    Tej funkcji nie wyłączysz z tr.serwisowego!
    po prostu firma (jak i kilka innych miała wizję,że jesli uzytkownik przez 4h nie uzyje pilota (naciśnie byle jaki przycisk) to albo śpi albo wyszedł i zapomniał wył.TV.
    Jest to na tyle zrzumiałe ,że przy tej ilości programów musi być kliknięcie przycisku na pilocie np. w celu zmiany kanału oglądanego.(na zdrowy rozum nikt nie ogląda np.pr.1TVP przez 4h)
    W celu zpobieżenia przypadkowemu pozarowi, oszczedzaniu energi....Tv automatycznie przechodzi w St-by.

Jesli Ciebie taka opcja nie urządza napisz na firmę ,adres w instrukcji uzytkownika /lub gwarancji> może w natepnym firmware programiści usuna tę "wadę".
    Na razie trzeba z tym życ i przyzwyczaić , ... w czasie 4h wykonać "ruch z przyciskami pilota"

Pozdrawiam. TV Haier LET22C430 wyłącza się co cztery godziny
    bogred
    Moderator of TV
    Dziś instalowałem u klienta nowego LG, który miał w submenu "czas" opcję wyłączania po 4 godzinach (włącz- wyłącz).
    A.G.
    Level 15  
    Dzięki za wszelkie sugestie i próbę pomocy.
    Na razie nie zamykam tematu bo może jeszcze ktoś coś mi doradzi na temat oprogramowania do tego wynalazku.

Natomiast co do obsługi pilota to chyba wszyscy wiedzą że jeśli TV jest podłączony do dekodera to wszystkie opcje są obsługiwane na dekoderze i nie pamięta się o pilocie od odbiornika.

Jeszcze raz dziękuję wszystkim.