logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dobrać przewód i bezpiecznik do oświetlenia LED 12V na działce?

KrzysiekM1 06 Maj 2012 22:06 8215 13
REKLAMA
  • #1 10868753
    KrzysiekM1
    Poziom 2  
    Witam
    To mój pierwszy post a zielony jestem w takich sprawach wiec szukam pomocnej łapki więc do rzeczy. Na działce mam tylko instalacje 12V. Instalacja nie była mojego projektu gdy kupowałem działkę i domek instalacja już była wiec nic o niej nie wiem. Kłopot pojawia się właśnie teraz.

Kłopot 1
    Mam altanę i zastosowałem w niej oświetlenie LED 5x4.4W. Oczywiście to tylko 22 waty czyli ok 2 amper. Kłopot polega na długości przewodu. Musze zastosować aż 22-24 metry i zastanawiam się czy zwykły przewód YDYp 3x1,5 750V NKT jest wystarczający i czy nie stracę na jakości światła?

Kłopot 2
    Druga sprawa to zabezpieczenie akumulatora. Wiadomo najlepiej bezpiecznikiem i tu mam też kłopot. Akumulator to 12V 55Ah wiem że zwykły wyłącznik nadprądowy B 6A S301 stosowany normalnie w sieci elektrycznej działa tez na 12V bo sprawdziłem. Ale długość przewodu przy teście było kilka centymetrów a nie ponad 20 metrów. Pytanie czy mogę go zastosować na tak długi przewód i czy zadziała gdy będzie zwarcie? A może strata będzie tak duża że nie zadziała bezpiecznik.

Może zastosować inny bezpiecznika ale chyba nie ma o mniejszych wartościach> dziękuje.
  • REKLAMA
  • #2 10868849
    sq9jjh
    Specjalista elektryk
    Ocena: 271
    Przy 12 Voltach niebezpieczeństwo porażenia prądem jest znikome, więc Kolega może sobie eksperymentować bez ryzyka. A bezpieczniki najlepiej zastosować topikowe, np. samochodowe, wtedy nie będzie bicia piany na forum i zaoszczędzi nam Kolega zbędnych wywodów.
  • REKLAMA
  • #3 10868972
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 10869015
    Joker.
    Poziom 31  
    Ocena: 130
    Zwróćmy uwagę na ryzyko pożaru wywołanego prądem zwarciowym. Dlatego ważny jest dobór bezpiecznika jak koledzy piszą.

Dla danych:
    napięcie zasilania: 12 V
    mocy obciążenia: 22 W
    przekroju przewodów: 1,5 mm2 miedź
    długości przewodów: 24 m
    temperatury: załóżmy 40 °C

Będzie:
    prąd obciążenia: 1,83 A
    napięcie w miejscu obciążenia: 10,88 V (przy takim napięciu ledy powinny świecić, jednak dla pewności warto przetestować)
    rezystancja pojedynczej żyły: 0,30 Ω
    prąd zwarcia przy zwarciu na końcu (załóżmy że na akumulatorze będzie 10V): 16,6 A

Trzeba popatrzyć na charakterystyki zabezpieczenia które chcesz zastosować.
  • #5 10869048
    sq9jjh
    Specjalista elektryk
    Joker. napisał:
    Zwróćmy uwagę na ryzyko pożaru wywołanego prądem zwarciowym. ...

Zwracamy uwagę, dlatego zarówno ja, jak i Kolega Bronek22 proponujemy bezpieczniki topikowe o stosunkowo małej wartości.
  • #6 10869156
    KrzysiekM1
    Poziom 2  
    Wiem koledzy że to dość nietypowy temat i drażliwy. Przewodem się nie martwię właśnie po znajomości załatwiłem sobie jeszcze lepszy dokładnie YDYp 3x2,5mm 450/750V -190zł za 100metrów z budowy. Tam kupują w kilometrach wiec spory upust . Te 22 waty to nie jest dużo ale obawiałem się sporą stratą na prawie 24 metrowym przewodzie i że jakoś światła będzie marna.
    Właśnie chcę unikać topikowych bezpieczników. Myślałem że zastosuje coś ze zwykłych "Esów" Jak wywali to wciskam i jest ok. Znalazłem B 6A S301 choć słyszałem że jest B 2A S301. Przewód będzie w metalowej rurce więc szansa uszkodzenia przez gryzonie prawie zerowa. Jednak bezpiecznik jakiś chcę dać. Ale jak tylko takie no to trudno trzeba będzie coś jeszcze pomyśleć .
  • #7 10869187
    sq9jjh
    Specjalista elektryk
    Dlatego, że wtedy rozpiszą się na forum dziesiątki mądrali, że "Esy" się dla prądu stałego nie nadają, że budowa nie taka, że przeznaczenie nie takie, że gaszenie łuku, że coś tam jeszcze, itp, itd.
    Napisałem Tobie, że Możesz Sobie eksperymentować. A zwarcia przecież nie występują codziennie.
  • REKLAMA
  • #8 10869196
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 10869208
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4800
    KrzysiekM1 napisał:

Właśnie chcę unikać topikowych bezpieczników.

To pomyśl o zabezpieczeniu elektronicznym.
  • #10 10869215
    KrzysiekM1
    Poziom 2  
    Dziękuje za wypowiedzi. Jednak zostałem przekonany. Zwarcie to raz na parę lat się może trafi a może i nie. -wiec nic strasznego zwykły topikowy. Dzięki.t Gdyby ktoś miał inny pomysł proszę na prywata aby już tematu mocniej nie rozwijać.
  • #11 10869261
    retrofood
    KrzysiekM1 napisał:
    Dziękuje za wypowiedzi. Jednak zostałem przekonany. Zwarcie to raz na parę lat się może trafi a może i nie. -wiec nic strasznego zwykły topikowy. Dzięki.t Gdyby ktoś miał inny pomysł proszę na prywata aby już tematu mocniej nie rozwijać.

Tu na forum, w innych działach, możesz znaleźć sporo układów elektronicznych chroniących przed zwarciem i wyłączających "chory" obwód. Proste, niedrogie i mające niewielką zawodność działania. Połącz bezpiecznik topikowy (większa wartość) z takim zabezpieczeniem, ustawionym na wartość mniejszą i na Twoim miejscu spałbym spokojnie.
  • #12 10869956
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 10870151
    retrofood
    Bronek22 napisał:
    retrofood napisał:
    Tu na forum, w innych działach, możesz znaleźć sporo układów elektronicznych chroniących przed zwarciem i wyłączających "chory" obwód. Proste, niedrogie i mające niewielką zawodność działania.

Ale akumulator i tak powinien mieć topik, ze względu na niezawodność.

Przecież napisałem.
  • #14 10872982
    KrzysiekM1
    Poziom 2  
    Sprawa rozwiązana. Zastosuje Moduł bezpiecznikowy BIK-4W oraz BIK-1W do zabezpieczenia aku. Montowany na szynie a to plus a bezpiecznik topikowy łatwy do wymiany. Dzięki za rady.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukiwał pomocy w doborze przewodu i bezpiecznika do oświetlenia LED 12V na działce. Zastosował oświetlenie LED o mocy 22W, co generuje prąd około 2A, jednak długość przewodu wynosi 22-24 metry. Użytkownik zastanawiał się, czy przewód YDYp 3x1,5 mm² będzie wystarczający, aby uniknąć strat jakości światła. W odpowiedziach podkreślono, że przy 12V ryzyko porażenia prądem jest minimalne, a zalecane są bezpieczniki topikowe, np. samochodowe lub radiowe, ze względu na ich niską rezystancję. Użytkownik zdecydował się na zastosowanie modułu bezpiecznikowego BIK-4W oraz BIK-1W do zabezpieczenia akumulatora 12V 55Ah, co zapewni łatwość wymiany bezpiecznika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA