Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Saeco Royal Cappuccino zatkana dysza od spieniacza??

1kaczucha 07 May 2012 11:39 3660 2
    1kaczucha
    Level 14  
    Witam. W modelu ekspresu jak w tytule po odkręceniu zaworu "steam" nie leciała jak trzeba para z dyszy od spieniacza a czasem leciała wręcz woda. Odkamieniłem (informacja o potrzebie wykonania tej czynności nie pojawiała się bo ktoś mądry przestawił twardość wody w menu). Po odkamienieniu sytuacja uległa poprawie ale nie do końca, gdyż większa częśc pary ucieka teraz przez kratkę wentylacyjną (po lewej stronie u góry tuż nad elementem do pobierania mleka, tak na wysokości dyszy od spieniacza) tak, że parą mleka spienić się za bardzo nie da.
    Czy mogło coś tam pęknąć lub się rozszczelnić??
    P.S.
    "Spieniaczem" nazywam tę rurkę od pary, z modułu "cappuccino" nie korzystam bo leci z niego tylko podgrzane, a nie spienione mleko ;-)
    1kaczucha
    Level 14  
    Udało się rozkręcić i zlokalizować nieszczelność. Woda/para ucieka przez miejsce gdzie w zaworze plastik wchodzi w jego metalową część.
    Czy istnieje jakaś możliwość naprawy zaworu (np poprzez wymianę jakiejś uszczelki) czy raczej muszę myśleć o nowym zaworze?

Nie znalazłwszy pomocy na "elektrodzie" znalazłem w znanym serwisie aukcyjnym ludzi handlujących częściami do ekspresów ciśnieniowych. Posłużyli pomocą od razu. Częsci mam już zamówione. Felerna okazała się uszczelka na plastikowej części zaworu. Z metalowej części wyjmuje się go po naciśnięciu zapadki.
    I jest mi przykro, że odpowiadam sam sobie.......
    1kaczucha
    Level 14  
    Temat zamykam