Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

AtMega8 Przetwornik ADC nie działa

pgalczyk 07 Maj 2012 12:04 2551 29
  • #1 07 Maj 2012 12:04
    pgalczyk
    Poziom 8  

    Witam,
    Od dwóch dni siedzę, czytam łączę... i nic nie wychodzi. Próbuję zrobić cokolwiek na przetworniku ADC. Układ podłączyłem tak jak na załączonym zdjęciu. Program to najprostszy z możliwych. Dioda ma migać w zależności od odczytu. Problem w tym ze podczas zmiany położenia potencjometru nic się nie dzieje. Dioda miga cały czas tak samo. Źle coś podłączyłem czy mam błąd w programie? Proszę o pomoc.

    AtMega8 Przetwornik ADC nie działa

    Kod: basic4gl
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0 29
  • #2 07 Maj 2012 12:35
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    pgalczyk napisał:
    Od dwóch dni siedzę, czytam łączę... i nic nie wychodzi. Próbuję zrobić cokolwiek na przetworniku ADC. Układ podłączyłem tak jak na załączonym zdjęciu.

    Zdjęcie nie najlepszej jakości, ale za to przewody prowadzone wzorowo :)
    Zacznij od prawidłowego podłączenia mikrokontrolera
    i wrzuć ostre zdjęcie.

    Dodatkowe pytania:
    Czym zasilasz ten układ?
    Jak podłączasz programator?

    Programu nie sprawdziłem, bo Bascom mnie nie lubi ...

    0
  • #4 07 Maj 2012 12:46
    pgalczyk
    Poziom 8  

    Lepszego aparatu od telefonu nie mam. Ale juz odpalam eagle. Zasilam to albo z gniazda usb w kompie albo z ładowarki telefonu. Programatora nie podłączam tylko wyciągam scalaka do podstawki z programatorem.

    A oto schemat

    AtMega8 Przetwornik ADC nie działa

    C1 = 10 uF

    C2 = 100 uF

    0
  • #6 07 Maj 2012 13:35
    pgalczyk
    Poziom 8  

    Dławika nie mam aktualnie przy sobie :/
    ale wyczytałem gdzieś na forum ze nie jest koniecznie potrzebny
    Czy ten rezystor na resecie jest konieczny?

    0
  • #7 07 Maj 2012 13:38
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    pgalczyk napisał:
    Dławika nie mam aktualnie przy sobie :/
    ale wyczytałem gdzieś na forum ze nie jest koniecznie potrebny

    Koniecznie potrzebny nie jest i w linku są także warianty bez niego.
    Ale przyglądnij się dokładnie zawartym tam schematom, czy czegoś innego nie brakuje w Twoim schemacie?


    EDIT:
    Gdy pisałem post dodałeś:
    pgalczyk napisał:
    Czy ten rezystor na resecie jest konieczny?

    Nie jest, ale musisz wtedy wymusić na nim programowo stan wysoki.
    Jednakże warto go zastosować: Minimalne podłączanie pinów

    Zamiast zadawać kolejne pytania, skup się na lekturze.
    Następnie popraw schemat i załącz do sprawdzenia.

    0
  • #8 07 Maj 2012 13:44
    pgalczyk
    Poziom 8  

    To juz chyba pozostaje mi dać oddzielny kondensator do AVCC. I rezystor na reset. Ale to chyba nic nie zmieni...

    0
  • #9 07 Maj 2012 13:47
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    pgalczyk napisał:
    To juz chyba pozostaje mi dać oddzielny kondensator do AVCC.
    I rezystor na reset.
    Ale to chyba nic nie zmieni...

    Może zamiast wróżyć i stać na 9 stopniu Piekła Początkujących
    zaczniesz czytać datasheety i stosować się do nich - naprawdę warto - wielu już się o tym przekonało.
    A jeżeli nie datasheety, to może chociaż linki, które podałem?

    0
  • #10 07 Maj 2012 13:50
    pgalczyk
    Poziom 8  

    Zbyt wiele doświadczenia w tym nie mam więc nie wiem nawet czego szukac w dokumentacji. Ale rozumiem ze błąd jest w podłączeniu a nie w programie. Więc zabieram się do dalszego rozmyślania :)

    0
  • #11 07 Maj 2012 13:53
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    pgalczyk napisał:
    Zbyt wiele doświadczenia w tym nie mam więc nie wiem nawet czego szukac w dokumentacji.

    Tym bardziej należy czytać podane linki :)


    pgalczyk napisał:
    Ale rozumiem ze błąd jest w podłączeniu a nie w programie.

    A tego jeszcze nie wiemy, ale od podstaw (prawidłowe podłączenie) należy zacząć.
    Innymi słowy najpierw trzeba benzynę do baku nalać, by móc sprawdzić, czy silnik działać będzie :)

    0
  • #12 07 Maj 2012 14:18
    pgalczyk
    Poziom 8  

    Więc, wylutowałem szybko ceramiki z czegoś z pod biórka. Zmontowałem układ identycznie jak na rysunku C. Ale... diodka mryga cały czas tak samo :/

    0
  • #13 07 Maj 2012 14:24
    mirekk36
    Poziom 42  

    Popełniasz niestety podstawowe błędy - a wszystko zaczyna się od błędnie narysowanego schematu i później przenosisz to na płytkę stykową :(

    podłączanie diod LED do mikrokontrolera bez rezystorów to świadome proszenie się o problemy. Proponuję ci poczytać to:

    http://mirekk36.blogspot.com/2012/04/mikrokontroler-prawidowe-zasilanie.html

    a jeśli chodzi o schematy wystarczy obejrzeć to :

    http://mirekk36.blogspot.com/2012/04/kurs-eagle-part-01.html

    sporo osób już z tego skorzystało.

    0
  • #14 07 Maj 2012 14:52
    pgalczyk
    Poziom 8  

    Ale czy filtrowanie zasilania będzie powodowało nie działania przetwornika? W każdym razie przeczytałem i poprawiłem. Wniosek? Nie działa program?

    0
  • #15 07 Maj 2012 15:12
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    pgalczyk napisał:
    Ale czy filtrowanie zasilania będzie powodowało nie działania przetwornika?

    Czy czytasz wskazane materiały? Pytam, gdyż zadajesz pytania, które zadawać może osoba która nie czytała.

    pgalczyk napisał:
    ... poprawiłem. Wniosek? Nie działa program?

    Pokaż poprawiony schemat.

    0
  • #16 07 Maj 2012 15:33
    pgalczyk
    Poziom 8  

    Filtracja zasilania AVCC identycznie jak schemacie C ze strony mikrokontrolery.blogspot.pl
    A fitrowanie Vcc jak ze strony mirka.

    0
  • #17 07 Maj 2012 15:40
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    pgalczyk napisał:
    Filtracja zasilania AVCC identycznie jak schemacie C ze strony mikrokontrolery.blogspot.pl
    A fitrowanie Vcc jak ze strony mirka.

    Ponowię prośbę:

    dondu napisał:
    Pokaż poprawiony schemat.

    Masz na nim jeszcze błędy np. LED na schemacie ma rezystor, a na zdjęciu nie.
    Nie trać czasu na pisanie, tylko wrzucaj schematy.


    EDIT>
    Ponieważ zmieniłeś edytowałeś post dodając schemat:
    pgalczyk napisał:
    AtMega8 Przetwornik ADC nie działa

    Czy GND na schematach z podanych przeze mnie linków jest podłączone, bo na Twoim nie.

    0
  • #18 07 Maj 2012 15:43
    pgalczyk
    Poziom 8  

    Dodano

    AtMega8 Przetwornik ADC nie działa

    Jest jak być powinno. Brak masy to juz wina niedopatrzenia

    0
  • #20 07 Maj 2012 15:54
    pgalczyk
    Poziom 8  

    Są wartości na życzenie

    AtMega8 Przetwornik ADC nie działa

    0
  • #21 07 Maj 2012 16:01
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    OK, teraz układ jest wystarczający do celu jaki przed nim postawiłeś.
    Jeżeli nadal nie działa, to pokaż aktualne zdjęcie płytki,

    ... a program sprawdzi Ci ktoś z BASCOM'owców,

    EDIT:
    rezystor na LED ma tylko 20Ω, czy zjadłeś jedno zero?

    0
  • #22 07 Maj 2012 16:10
    pgalczyk
    Poziom 8  

    Przepraszam mialo byc 200 Ohm . A mogl bys podac podac przyklad kodu w innym jezyku? Moze lizne cos innego niz basic

    0
  • #24 07 Maj 2012 16:16
    pgalczyk
    Poziom 8  

    Pisalem juz mrygawki sterowniki do mrygawek i inne pierdoly. I dzialalo. To teraz czekam na kogos ze znajomoscia bascom'a...

    0
  • #27 07 Maj 2012 17:24
    pgalczyk
    Poziom 8  

    Zegar w fusebitach... Jak go ustawić, nigdy tam nie zaglądałem. A pan google za duzo mi nie mówi

    Edit :

    Po dodaniu:

    Ddrc = &B000000
    i Reference = Avcc

    Program działa prawidłowo.

    Dziękuje za pomoc


    PS. po usunięciu tych wzystkich kondensatorów filtrujących wszystko działa nadal tak samo :)

    0
  • #30 07 Maj 2012 18:22
    pgalczyk
    Poziom 8  

    W kazdym razie dziekuje wszystkim :)
    Rozwiazane, zamykam!

    0