Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

WIROWANIE w Candy GOY 105

aneczka051 07 May 2012 15:46 4944 7
    aneczka051
    Level 9  
    Witam.
    Od prawie 2-ch lat jesteśmy użytkownikami pralki Candy GOY 105.Wygląd zewnętrzny-bardzo ładna ale ja nie o tym.Problem polega na tym że pralka ma problemy z wirowaniem.Kilka razy był u nas już pan z serwisu,wymienił:moduł i grzałki.Miało to rozwiązać problem wirowania.Przy ostatnich praniach zauważyłam że po 3-ch dłuższych programach prania nasza pralka przestaje wirować,moim zdaniem się przegrzewa.Dziś swoje spostrzeżenia przekazałam serwisantowi.Pan zapytał mnie czy pralka podczas prania ma zamknięte drzwi od zabudowy?(dodam że pralka mieści się w kuchni pod blatem od aneksu i na co dzień ją zasłaniają drzwiczki od segmentu). Teraz mamy robić pranie przy otwartych drzwiczkach a gdyby znowu pojawił się problem z wirowaniem to znowu dzwonić do serwisu.Pan z serwisu twierdzi(ł) że ten model nie jest problematyczny i nie wie dlaczego tak się dzieje po wymianie tych części.Zobaczymy czy dzisiejsza uwaga coś pomoże.
    Jeżeli jesteście posiadaczami tego modelu to proszę o opinie dotyczące waszej pralki.
    Polar09
    Level 14  
    Bzdura ! Kolejna wymówka serwisu. Nic nie szkodzi ze drzwiczki mebli są zamknięte przy pralce. Często się spotyka problemy z candy, jedne z awaryjnych. Jeżeli chodzi o wirowanie, hmmm ile załadowujesz bęben praniem? Niewykluczone że pada tachometr.
    Ale musisz opisać dokładnie. Pralka chociaż przymierza się do wirowania ? próbuje rozprowadzić pranie przed wirowaniem ? Pozdrawiam
    aneczka051
    Level 9  
    Witam.
    Wsad do bębna robimy na 2,5 do 4 kg max( w zależności od tego co piorę). Na przykład wczoraj wrzuciłam jedną zmianę pościeli na 30 min. no i wirowania nie słyszeliśmy. Przełączyłam na wirowanie (czas pracy 15 min.)ku mojemu zdziwieniu odwirowała. Często na tym programie pracowała 5 min. kręcąc to w lewą to w prawą i na tym kończyła. Jakieś 2 tygodnie temu też był wsad z pościeli nie został odwirowany w programie 90 min., 15 min., 60 min., 30 min., dopiero za 5 razem się udał. Niestety jak na złość było już po godzinach pracy serwisu bo byłaby idealna sytuacja na wizytę serwisu żeby szukał przyczyny. Dziś normalnie zrobiła pranie. Ale po raz kolejny zamierzam to zgłosić przecież tak być nie może. A co to jest tachometr ??? Pozdrawiam.
    Polar09
    Level 14  
    tachometr to takie "coś" dzięki któremu pralka tak układa pranie w bębnie przed wirowaniem żeby pralka nie skakała i emitowała jak najmniej drgań :) hmmm ja mam małą sugestię. zrób pranie z na maxa załadowanym bębnem i odpisz jak przebiegł proces prania. Pamiętam że u mnie w rodzinie w candy też były problemy jak się ładowało mało prania, nie chciały wirować, nie mówiąc o pojedynczych sztukach. Być może taki urok candy :P
    ROBSON33
    Admin of household appliances group
    A czy wodę wypuszcza normalnie, czy też zostaje z wodą jak ma zacząć wirowanie?
    aneczka051
    Level 9  
    Pan z serwisu wspominał że pralka za nim rozpocznie wirowanie układa sobie pranie. Kiedy powiedziałam że nie chciała nam odwirować kurtki powiedział że czasem trzeba jej pomóc i samemu ułożyć rzeczy i takie sytuacje mogą się zdarzać przy pojedynczych rzeczach. Wydało się nam to bardzo śmieszne. Naszym zdaniem wirować powinna załadowana na maxa czy wtedy kiedy są to pojedyncze rzeczy typu: kurtka czy pościel. Przecież są rzeczy które farbują i nie zawsze można coś do tego dołożyć. Myślę że wypuszcza wodę, rzecz nie leży w wodzie a jedynie z niej cieknie jak za czasów pralek Frania. Muszę jeszcze przetestować z wsadami na maxa i zobaczyć jak wtedy się zachowuje bo nie pamiętam ile ładowaliśmy na początku. Fakt problemu nie było żeby zwracać uwagę na takie sprawy.
    movzx
    Level 40  
    aneczka051 wrote:
    Naszym zdaniem wirować powinna załadowana na maxa czy wtedy kiedy są to pojedyncze rzeczy typu: kurtka czy pościel.
    No to wasze zdanie jest wasze, a prawa fizyki niestety mają swoje. Praktycznie żadna pralka nie odwiruje jednej ciężkiej rzeczy i koniec.

aneczka051 wrote:
    Kiedy powiedziałam że nie chciała nam odwirować kurtki
    ... dobrze że nie pękł ze śmiechu.
    Polar09
    Level 14  
    w dzisiejszych pralkach niestety nie da rady praktycznie odwirować jednej ciężkiej sztuki :D ale mój bosch maxx 5 sobie radzi ze wsadem 1,5 kg 2kg. Ale w candy to pamietam z relacji mojej rodziny z tym wirowaniem, takie same problemy :D