Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Prośba w sprawdzewniu programu BASCOM

krakowiakarkadiusz 08 Maj 2012 21:32 718 3
  • #1 08 Maj 2012 21:32
    krakowiakarkadiusz
    Poziom 10  

    Witam wszystkich :D
    Właśnie zacząłem uczyć się programowania w Bascomie. Trochę już "liznąłem"
    i napisałem mój pierwszy program w którym to miga dioda a po naciśnięciu przycisku ma zmienić się częstotliwość migania. Prosiłbym Was żebyście sprawdzili ten kod i jeżeli będą jakieś błędy poprawili je.

    $regfile = "m8def.dat"
    $crystal = 1000000
    Config Portb.0 = Output
    Do
    Led Alias Portb.0
    Set Led
    Waitms 1000
    Reset Led
    Waitms 100
    If Pind.0 = 0 Then Portd.1 = 1
    Set Led
    Waitms 400
    Reset Led
    Waitms 700
    Loop
    End

    0 3
  • Pomocny post
    #2 08 Maj 2012 23:02
    Press
    Poziom 22  

    Jeśli założyć, że przycisk podpięty do PORTD.1
    i jeśli założyć, że dobrze zrozumiałem Twoją idee programu, bo namieszałeś okropnie, to...

    $regfile = "m8def.dat"
    $crystal = 1000000

    Led Alias Portb.0

    Config Pinb.0 = Output
    config Pinb.0 = input : Portb.0=1

    Do
    if Pinb.0= 0 then
    Set Led
    Waitms 400
    Reset Led
    Waitms 700
    else
    Set Led
    Waitms 1000
    Reset Led
    Waitms 100
    end if
    Loop
    End

    0
  • #3 08 Maj 2012 23:47
    pgalczyk
    Poziom 8  

    To pytanie na szybko odemnie, czy "config Pinb.0 = input : Portb.0=1" spowoduje ze do portu nie trzeba dodać rezystora aby działał z przyciskiem?

    0
  • #4 08 Maj 2012 23:51
    Press
    Poziom 22  

    pgalczyk napisał:
    To pytanie na szybko odemnie, czy "config Pinb.0 = input : Portb.0=1" spowoduje ze do portu nie trzeba dodać rezystora aby działał z przyciskiem?


    Tak. Ustawienie portu w stan wysoki spowoduje podłączenie wewnętrznego rezystora podciągającego.
    Przycisk w tej sytuacji musi oczywiście zwierać do masy.

    0