Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Gotuje się płyn chłodniczy !! Wywala płyn Bravo 1.4

limciooo 09 May 2012 14:26 13081 6
    limciooo
    Level 9  
    Witam... szukam pomocy bo juz nie wiem co zrobic...

W sobote zagotowała mi sie woda w układzie i wywaliło przez zbiornik wyrównawczyn i nie załacza sie wentylator... czytałem na forum ze to moze byc termostat , kupiłem wiec nowy załozyłem odpowietrzyłem układ i dalej to samo ... jednak gdy wyciagne termostat i układ chłodzenia działa bez termosatatu to jest wszystko ok... trzyma ładnie temperature i włacza sie wentylator... wiec o co chodzi ????
    domellus
    Level 29  
    Temat wielokrotnie omawiany na elektrodzie wystarczy dobrze poszukać. Dodam tylko tyle: nie zawsze nowe oznacza dobre. Sprawdź termostat. Garnek z wodą, termometr i do dzieła. ;)
    limciooo
    Level 9  
    czyli dac go do gorącej wody i co ? patrzec czy sie otworzy duzy obieg ? czy dac go do zimnej wody ? a po co termometr ?
    domellus
    Level 29  
    Dać do zimnej wody i podgrzewać jednocześnie za pomocą termometru patrzeć czy i w jakiej temperatuże termostat się otworzy.
    limciooo
    Level 9  
    ale to jesli mi wszystko chodzi normalnie bez termostatu to tutaj napewno siedzi wina przy termostacie czy moze byc inna wada?
    domellus
    Level 29  
    Sprawdź ten termostat to po pierwsze, a po drugie popraw pisownię zanim temat wyląduje w koszu.
    gimak
    Level 40  
    limciooo wrote:
    ale to jesli mi wszystko chodzi normalnie bez termostatu to tutaj napewno siedzi wina przy termostacie
    Można powiedzieć, że wina jest przy termostacie, bo jak jest zimny to jest zamknięty (ale taka jego rola, że ma być zamknięty jak jest zimny) i nie puszcza "powietrza" do zbiornika wyrównawczego, Przy zamknietym następuje "cofka" płynu dolnym przewodem do chłodnicy i dalej do zbiornika wyrównawczego. Bez termostatu "powietrze" ma prostą drogę górnym wężem do chłodnicy , do zbiornika wyrównawczego i na zewnątrz i dlatego daje daję to złudną pewność, że winny jest termostat.
    A teraz na poważnie, wg mnie masz przedmuch do układu chłodzenia i to przede wszystkim sprawdź zanim wymienisz poł silnika.