Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Nokia 5130XM - Karta pamięci

Heinz11 09 Maj 2012 17:33 1929 23
  • #1 09 Maj 2012 17:33
    Heinz11
    Poziom 7  

    Witam.
    Mam problem z telefonem, od paru dni przestał mi czytać kartę pamięci.
    Podczas gdy ją włożę i wejdę w Galerię wyskakuję mi napis "Otwieranie 'Galeria' "
    a w tle widzę "Karta pamięci" lecz może on się tak ładować pół dnia i nic z tego...
    Wiecie co z tym zrobić?

    0 23
  • #2 09 Maj 2012 18:01
    HaloGSM
    Poziom 13  

    A w innych urządzeniach karta działa bez problemu ? Czy inne karty w tym telefonie zachowują się tak samo ?

    0
  • #3 09 Maj 2012 18:09
    Heinz11
    Poziom 7  

    Każda karta zachowuje się tak samo, wziąłem karte z drugiego telefonu (w którym działa) i na moim jest to samo, dalej - Otwieranie 'Galeria'

    0
  • #4 09 Maj 2012 18:27
    grubas
    Poziom 40  

    Zmień oprogramowanie, przywróć ustawienia fabryczne.
    Jeśli nie pomoże to filtr karty pamięci do wymiany.

    0
  • #5 09 Maj 2012 18:31
    Heinz11
    Poziom 7  

    jak zmienić oprogramowanie? Do tej pory tylko zrobiłem aktualizacje na najnowsze (V 7.95)

    0
  • #7 09 Maj 2012 18:39
    Heinz11
    Poziom 7  

    A skąd mogę je pobrać? (Oprogramowanie)
    Mam Nokie 5130c-2
    V 07.95
    03-02-10
    RM-495
    Variant: 68.01

    0
  • #8 09 Maj 2012 18:53
    mirek2202
    Poziom 9  

    Phoenixa znajdziesz w necie. W opcjach telefonu znajdziesz "ustawienia fabryczne" i zaakceptuj. Tylko może Ci się wszystko skasować. Najlepiej podłącz telefon do komputera przez usb i zobacz czy odczyta Ci karte i czy będziesz mógł wejść w jej opcje. Spróbuj wyciągnąć baterie i poczekać przez ok 10 sekund. Jeśli to nic nie da to skopiuj wszystko z telefonu na kompa i zrób ten format. A jak to nic nie da to jeszcze ostatnia próba to zmiana softu. Jeśli ta zawiedzie to już będziesz musiał oddać do naprawy.

    0
  • #9 09 Maj 2012 19:08
    Heinz11
    Poziom 7  

    Mirku, robiłem już przywracanie ustawień, dlatego pytam skąd moge pobrać soft do mojej nokii zeby go przez phoenixa wrzucić

    0
  • #10 09 Maj 2012 19:40
    bajeczny88
    Poziom 26  

    Możesz go pobrać np. programem Navifirm lub samym Phoenixem.

    0
  • #11 09 Maj 2012 19:58
    Heinz11
    Poziom 7  

    Ok, mam już all. Zobaczymy co z tego wyjdzie

    @Po wykonaniu 'Update Software' miałem w menu Karte pamięci, nie mogłem na nią wejść bo wyskakiwało "Karta nie jest sformatowana" po wyjsciu z menu i ponownym wejściu mam ładowanie... 'Otwieranie Galeria' to samo co na początku

    0
  • #12 09 Maj 2012 21:08
    Pocieszny
    Poziom 38  

    Spróbuj wgrać przez opcję "Refurbish".

    0
  • #13 09 Maj 2012 23:00
    Heinz11
    Poziom 7  

    Refurbish nie pomógł.
    Dalej "Otwieranie 'Galeria' "

    0
  • #14 09 Maj 2012 23:12
    Pocieszny
    Poziom 38  

    A przez Dead USB też nie da się wgrać?

    0
  • #15 09 Maj 2012 23:21
    Heinz11
    Poziom 7  

    Wgrałem przez dead właśnie, był problem na początku bo się zacięło, ale przy drugiej próbie git, lecz ten sam problem...

    0
  • #16 09 Maj 2012 23:26
    arti123
    VIP Zasłużony dla elektroda

    grubas napisał:
    filtr karty pamięci do wymiany.

    Kolega już napisał co pomoże na tą dolegliwość, jeśli soft nie pomaga.

    0
  • #17 10 Maj 2012 13:41
    Heinz11
    Poziom 7  

    Poradziłbym sobie sam z wymianą? Czy raczej tylko serwis..

    @Edit:
    Po zmianie tego softu mam problem z ładowaniem.
    "Ładowarka nieobsługiwana" :(

    Wszystko się sypie...

    0
  • #18 10 Maj 2012 13:45
    Pocieszny
    Poziom 38  

    To nie wina softu. Telefon nie był przypadkiem zalany? Bo dużo na to wskazuje.

    0
  • #19 10 Maj 2012 14:07
    Heinz11
    Poziom 7  

    nie był zalany, nigdy nie miał kontaktu z wodą :) tego jestem pewny. Mam go od nowości i zawsze o niego dbałem :)
    Wkońcu minęło już z 3 lata, a nigdy nie był oddawany na gwarancji.

    @Edit: Teraz na wyłączonym się ładuje... a jak go włączę to ładowarka nieobsługiwana

    0
  • #20 10 Maj 2012 14:27
    Pocieszny
    Poziom 38  

    Jaką masz baterię? Oryginalną BL-5C?

    0
  • #22 10 Maj 2012 14:38
    Pocieszny
    Poziom 38  

    Wypadałoby jednak zajrzeć do telefonu i dokładnie obejrzeć płytę główną. Możesz zrobić jakieś dokładne zdjęcie (makro albo skanerem) i wrzucić tutaj. Problem z ładowaniem może być skutkiem uszkodzenia termistora na linii BTEMP.

    0
  • #23 10 Maj 2012 21:31
    Heinz11
    Poziom 7  

    Teraz to już nie ma co sprawdzać, telefon padł.
    Dead flash'a nawet nie chce wykonać.

    Code:
    Flashing started
    
    Creating product data items list
    Product data items list created
    Backup not required
    Flashing phone
    Initializing
    Scanning image files...
    Waiting for USB device...
    Loading secondary boot code: 14592 bytes
    Secondary boot loaded
    Loading update server code: 308032 bytes
    Update server loaded
    Starting to recover the phone
    Recoverying phone
    Initializing
    ERROR: Unable to detect device 0x8401F145. Check USB connection
    ERROR: Failed to set phone to flashmode
    Scanning image files...
    Unable to set the phone to flash mode. Unable to flash.
    Flashing phone
    Initializing
    Scanning image files...
    Waiting for USB device...
    Loading secondary boot code: 14592 bytes
    Secondary boot loaded
    Loading update server code: 308032 bytes
    Update server loaded


    i tak w kółko

    0
  • #24 10 Maj 2012 22:08
    Pocieszny
    Poziom 38  

    Zaglądałeś do środka? Od tego należy zacząć. Jeżeli masz coś fizycznie uszkodzone, to wgrywanie softu nic nie da...

    0