Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Prawd. uszkodzenie ładowarki BC-250

Finbar87 09 May 2012 20:13 2786 6
  • #1
    Finbar87
    Level 9  
    Witam wszystkich,



    Jak widać jestem tutaj nowy, ale wcześniej nie musiałem korzystać z waszego forum w takim stopniu jak tworzenie własnego tematu, a po prostu szukanie czegoś poprzez google i np kierowanie mnie przez nie do was na forum. Jednak teraz uznałem że muszę się was poradzić. Otóż jakiś czas temu nabyłem ładowarkę procesorową BC-250 oraz zakupiłem w odstępach czasowych 3 komplety akumlatorków Sanyoo Eneloop AA 2000mAh, używam ich po 4 sztuki na raz ponieważ mój aparat (Fusji S2100HD) tego wymaga. Pierwszy problem/moja wątpliwość jest taka że po włożeniu czy to 1 czy każdego po koleii tego akumulatora pokazują mi się wartości w przedziale 1.18-1.25 (wcześniej aparat albo nie włącza się albo wyłącza informując mnie "czerwoną ikoną że już nie da rady zrobić zdjęcia, nagrać filmu" i od momentu zakupu jak dla mnie było wszystko normalnie ładowanie wyglądało mniej więcej tak że te wartości 1.18 itd szły w górę i pokazały się wartości w % i słówko charge trwało to zazwyczaj kilka godzin i po tym czasie pokazywały się wartości na między 1.45 a 1.51 i napis full więc wyjmowałem te akumulatory i wkładałem te same 4 które wcześniej ładowałem (a właśnie co też mnie dziwi zauważyłem kilka razy że na początku była wartość np 1.51 a po pewnym czasie była już wartość danego akumulatora np 1.47 i napis full, którego nie było przy 1.51) i tak robiłem kilkanaście razy tak wyglądało to ładowanie. Któregoś dnia postanowiłem kupić trzeci komplet akumulatorków Eneloop i usłyszałem że to dziwne że ładowarka ładuje tylko kilka godzin, a powinna takie akumulatorki jak moja ładować co najmniej 10 godzin... myślałem że mam zepsute 2 komplety akumulatorków wcześniej kupionych... myślałem też że coś nie jest tak z moim aparatem że pobiera za dużo prądu mimo nie używania lampy błyskowej i wyłączania go po każdym dłuższym używaniu np zrobieniu kilku zdjęć, nagraniu kilku filmów i chwilowej przerwie między wykonywanymi zdjęciami/filmami - może ten aparat jest zepsuty faktycznie sam już nie wiem...

    Natomiast od kilku dni obserwuję na 2 kompletach akumulatorków taki oto objaw że po włożeniu kompletu mam informację o wartościach między 1.18-1.25, natomiast wskaźnik % naładowania jest cały czas 0 mimo że akumulatory w ładowarce są już kilka godzin, zmienia się ale praktycznie niewiele wartość napięcia (tak to się chyba nazywa ?) na wartość między 1.30 a 1.36, ale co najdziwniejsze dla mnie wartość ta nie idzie w górę do wartości np 1.40 dla wszystkich akumulatorów. Nie wiem już co mam myśleć/robić. Skontaktowałem się ze sprzedającym tą ładowarkę, ale nie wiem co z tego będzie, w instrukcji nie ma słowa o okresie gwarancji etc.

    Pomóżcie coś, doradźcie bardzo wasz proszę bo albo mam zepsuty aparat albo ładowarkę bo na pewno nie akumulatorki skoro na 3 kompletach jest to samo zarówno jeśli chodzi o czas pracy z aparatem jak i o ładowanie ich ładowarkę. Wybaczcie tak długi opis, ale wolę wszystko dokładnie opisać. Dzięki za pomoc bo nie ukrywam że niebawem będę potrzebował aparatu gdyż wyjeżdżam i chciałbym wiedzieć czy czas pracy tego aparatu na 3 kompletach akumulatorków jest normalny, czy też nie, a może mam zepsutą ładowarkę bo np nie doładowuje ona w pełni tych Sanyo Eneloppów (a jak pewnie wiecie są to jedna z lepszych akumulatorków i ktoś mi powiedział że nie jest to normalne że trzymają one tak krótko więc albo aparat, albo ładowarka). Kolega sprawdzał mi te akumulatorki na testerze UBA bodajże jeśli dobrze pamiętam i nie było większych problemów z nimi.
  • #2
    User removed account
    User removed account  
  • #3
    Finbar87
    Level 9  
    bzdet7 wrote:
    Wiek aparatu? - Sprawdzić jak długo aparat trzyma datę po wyjęciu akumulatorków - jak krótko to gold capacitor wewnętrzny podtrzymujący pamięć ustawień i daty (lub akumulatorek wewnętrzny w zależności od rozwiązania) do wymiany bo on może pożerać sporo energii gdy aparat za szybko pożera akumulatorki...
    Gdy ładowarka nie ładuje na full to nie jest wina aparatu fotograficznego... Raczej jest to wina akumulatorków - wiek akumulatorków? Lub faktycznie wina ładowarki...
    Wiek ładowarki? - Rozkręcić, przeczyścić styki i ścieżki drukowane z nagaru, zimne luty polutować od nowa... To samo może dotyczyć i aparatu fotograficznego a zwłaszcza gdy aparat fotograficzny posiada gniazdko na wtyczkę na zasilacz z sieci - trzeba gniazdko przeczyścić wewnątrz aparatu z nagaru...


    Odpowiem tak: aparat kupiłem mniej więcej na przełomie kwietnia i maja 2010 roku ale tak jak napisałem od początku miał moim zdaniem zbyt wysoki pobór prądu gdyż na innych akumulatorach (nie Eneloop) a nawet na bateriach alkalicznych bardzo szybko się rozładowywał... Ładowarkę zakupiłem w czerwcu 2010 (ładowała ona od początku tak jak opisałem - poza tą ostatnią "awarią" że pokazuje Full przy wartości 1.31 - 1.35 V a wcześniej jak ładowała moim zdaniem normalnie to wartości oscylowały tak jak opisałem), akumulatorki Eneloop tak jak pisałem kupowałem w 3 częściach (3 komplety) czy ich daty zakupów są tak ważne ?? mogę poszukać jeśli trzeba, wiem że najnowszy komplet nie ma jeszcze roku. Jak sprawdzić datę po wyjęciu akumulatorków ? chyba nie do końca rozumiem Twoją poradę...Powiem szczerze nie pamiętam ile gwarancji ma mój aparat czy 2 lata czy 3 ale chyba 2 :(. Nie znam się na elektronice, nie biorę się za rozkręcanie aparatu, ładowarki. Aparat posiada wyjścia: HD i USB. Proszę was o pomoc nadal bo sytuacja jest patowa dla mnie. Dzięki.
  • #4
    User removed account
    User removed account  
  • #5
    Finbar87
    Level 9  
    Wiesz co do daty/godzin nigdy nie było problemów. Ustawiłem ją raz czy dwa, ale to na włączonym aparacie, nigdy mi się nie restartował, nie wracał do ustawień fabrycznych, nie wyłączał się (chyba że akumulatory były już słabe - po włożeniu do ładowarki wartości 1.18-1.22 V więc chyba faktycznie były praktycznie "puste"). Także ten wewnętrzny akumulator jest raczej dobrym, dodam że tak było od początku czyli też po np 2 miesiącach od zakupu na innych akumulatorach, ale też na Eneloopach. Zrobię ten test na sprawdzenie daty mimo wszystko. Dobra szukam serwisu jakiegoś nie autoryzowanego u siebie...
  • #6
    Finbar87
    Level 9  
    Odnawiam temat. Zgłosiłem się do jednego serwisu u mnie w mieście, gość stwierdził że wszystko wskazuje na uszkodzą ładowarkę, że sprawdził na swojej ładowarce, pojemności akumulatorków są właściwe, wykonał ponad 300 zdjęć (nawet z lampą)... zacząłem używać akumulatorków i sytuacja na 2 ich kompletach jest podobna, może deko dłużej wytrzymują... ja już nie wiem czy ja robię filmy/zdjęcia za dobrej jakości, czy o co chodzi bo już mnie to zaczyna... sugerował też kartę pamięci ten gość z serwisu, ale używam 3 różnych. Postanowiłem że zakupię ładowarkę BC-700 i chciałem was prosić o poradę zarówno w kwestii opisanej wyżej jak i w kwestii w jaki sposób skorzystać z funkcji tej ładowarki, biorąc pod uwagę mój problem. Np jakim prądem testować, a jakim ładować te akumulatorki, czy pierwszym co zrobić po włożeniu każdego kompletu jest test każdego akumulatora z kompletu, czy może najpierw wykonać im rozładowanie, albo odświeżanie lub jakaś inna kolejność ? jeśli tak to jaka ? Chcę się poradzić kogoś bardziej w tej temacie niż ja, może dzięki tej ładowarce i jej dobrej obsłudze mój problem się rozwiąże. A może zakupić jakiś inny komplet akumulatorków nie Eneloop np GP o pojemności np 2700 mAh ?? co radzicie ?Dzięki.
  • #7
    Finbar87
    Level 9  
    Przepraszam że podbijam temat, ale zależy mi na waszej pomocy. Dzięki. Proszę o nie kasowanie.