Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zmywarka AEG F60010VI - błąd i60

10 Maj 2012 08:01 4166 3
  • Poziom 2  
    Witam serdecznie jako początkujący na forum :)
    Od trzech lat użytkujemy zmywarkę AEG F60010VI - dotychczas bez problemów. Gdzieś od miesiąca przy załączaniu programów auto i intensywny, po mniej więcej 30 minutach od rozpoczęcia programu pojawia się błąd i60, a zmywarka się zatrzymuje.

    Bez problemu funkcjonuje program 45°C, jednak mam wrażenie, że woda (i sama maszyna) podczas procesu jest wyraźnie cieplejsza, niż poprzednio. Również podczas programu "płukanie" po zakończeniu wnętrze jest dosyć ciepłe, a wydaje mi się, ze kiedyś płukanie zachodziło w zupełnie zimnej wodzie. I tu kilka pytań:
    - co to może być?
    - gdzie szukać przyczyny problemu?
    pozdrawiam
    Robert
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 2  
    jak sie okazuje- i może sie komus przyda- problem wynikał ze zuzytego przekaznika ktory odpowiada za decyzje- grzac czy nie grzać wodę- zapiekł sie wpozycji "grzać". mywarka więc grzała i grzała i grzała...... w razie potrzeby nalezy zakupic przekaźnik RM-50-3011-85-1012 za całe 4,30 zl brutto, rozkręcic drzwi, rozmonotować sterownik, wymontować płytkę, wylitowac przekaźnik, zamontować płytke....... i bęzie zyć :)
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 1  
    Dzięki za wskazówki. Też miałem ten problem. Tylko małe sprostowanie: przekaźnik znajduje się na płytce, która jest na dole zmywarki. Trzeba obrócić do góry dnem, zdjąć plastikową pokrywę i w zasadzie jest tam tylko jedna płytka w obudowie. Przekaźnika takiego nie udało mi się dostać, ale kupiłem zamiennik nieco droższy 8zł brutto. :D
  • Poziom 10  
    Witam.
    Podłączę się pod temat, chociaż nie mam żadnego błędu to w zmywarce AEG60010 brak grzania, a tym samym suszenia. Sprawdziłem przekaźnik (na wszelki wypadek wymieniłem), grzałka sprawdzona i działa (25Ohm), kable mają przejście pod drzwiami. Kable od płytki sterującej idą do hydrostatu (2 brązowe pudełka-chyba to hydrostaty) i mają przejścia, od drugiego hydrostatu do grzałki też mają przejścia. Przejście jednego kabla z wtyczki z płytki sterującej do grzałki jest, ale nie ma przejścia drugi kabel. Stąd też moje pytania:

    - Jaki wpływ na załączanie grzałki maja hydrostaty?
    - Jak je sprawdzić?
    - Czy można podłączyć bezpośrednio kable, z ominięciem hydrostatów?
    - Czy wężyki, które wychodzą z hydrostatów mogą mieć wpływ na załączanie się grzałki? (myślę tu o przypadku zabrudzenia lub zapchania któregoś z nich)

    Będę wdzięczny za pomoc.

    Czy obydwa hydrostaty powinny mieć przejście? Jeden ma i jeden nie ma, zastanawiam się czy tak ma być czy też któryś jest walnięty.