Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

citroen c3 - brak napięcia na przewodzie do otwierania klapy bagażnika

10 Maj 2012 12:08 7393 9
  • Poziom 9  
    hejka
    mam problem...
    Citroen C3, od pewnego czasu pojawiały się problemy z otwieraniem klapy bagażnika. Czasami siłownik zaskoczył, czasami nie. Po jakimś czasie całkowicie odmówił. Otworzyłem awaryjnie klapę (jest tam taki dzyndzelek:)), wyciągnąłem zamek, sprawdzam go na stole, sprawny - silniczek obraca, pociąga, otwiera.
    Kostka 3-pinowa, 1 pin zasilanie do siłownika, 1 masa i 1 przejście przez mikrostyk do masy lampki w bagażniku.
    Czyli masę mamy, jak podam mu 12 to się otworzy. Ale nie chcę mu podawać, musi sam podać. Co zrobić jeżeli nie chce?
    Zwaliłem gumę z łączenia pomiędzy kabiną a klapą ale przewody wyglądają na idealne. Mierzyłem napięcie na tym pinie i wyrzuca mi ~2,8V, dlaczego?
    Nie jestem elektrykiem, może jest ktoś kumaty, kto mógłby mnie naprowadzić?
    Nie wiem gdzie szukać przyczyn, bo kompletnie nie kumam francuzów. Dziwaczne rozwiązania...

    Alternatywą byłoby podanie zasilania po kablu, który będzie miał zasilanie dopiero po otwarciu auta, przykładowo od lampki w podsufitce. Ale wolałbym jednak po ludzku rozwiązać problem :)

    Będę wdzięczny za pomoc.
    Pozdrawiam
  • Spec od samochodów
    Raczej najpierw odczytać testerem szukanie po kabelkach niewiele daje.
  • Poziom 9  
    Znajomy ma sprzęt do wszystkich marek, więc nie miałbym problemu, myślisz, ze wyrzuci błędy?
    Jeśli tak, to podskoczę dziś i zobaczę co mu tam pokazuje.
  • Poziom 39  
    Tester zapewne nic ciekawego nie pokaże. Napięcie na siłownik zamka klapy bagażnika podaje BSI na sygnał ze stycznika klamki bagażnika. Jednocześnie musi być sprawny stycznik w zamku, którego sygnał też idzie na BSI (napięcie na lampkę bagażnika również podaje BSI).
    Sprawdź czy stycznik w klamce jest sprawny, sprawdź czy stycznik w zamku jest sprawny. Otwarte mają mieć nieskończoną oporność, zamknięte ułamki oma. Sprawdzaj odłączone od instalacji.
    Poza tym - na słupku tylnym po lewej jest 16 stykowe złącze, czasem tam zacieka woda i robi się korozja - sprawdź je.
  • Poziom 9  
    Oporność w zamku jest równa 0.10 (? nie wiem czy dobrze mierzę) i na otwartym i na zamkniętym. Z kolei mikrostyk z klamki w ogóle nic mi nie pokazuje a styki są zaśniedziałe.
    A jak mostkowałem piny w klamce to nie powinno to zadziałać?
    Musi płynąć prąd przez mikrostyk w klamce? kurna nie czaje tego auta... idę wyczyścić styki i zrobić jakimś preparatem
  • Poziom 39  
    karned napisał:
    Oporność w zamku jest równa 0.10 (? nie wiem czy dobrze mierzę) i na otwartym i na zamkniętym.


    Pewnie coś źle mierzysz, gdyby tak było to by Ci się nie zapalała lampka bagażnika.

    Wyprowadź pojazd z trybu eko (np. uruchom na chwile silnik), zamknij i otwórz któreś z drzwi, zatrzaśnij zamek klapy nie zamykając jej (zatrzaśnij rygiel) - tak aby zgasła lampka bagażnika a potem zmostkuj piny w kostce, która wchodzi do wtyczki klamki (kostkę wypnij).
  • Poziom 9  
    iiiiiiiiiijuuupi:D
    zrobiłem tak jak napisałeś i otworzył :)
    także problem pozostaje w zaśniedziałych stykach klamki i kostce:D lecę dalej z tym walczyć:)
    oczywiście punktuję Cię Kolego i przy okazji upomnij się, stawiam browara!
    serdecznie dziękuję!
  • Poziom 2  
    witam kolegów:) teraz i ja prosze o pomoc w tym samym temacie...:( sytuacja wygląda tak:
    -stycznik w klapie działa
    -stycznik w zamku działa
    -lampka działa po zamknięciu zamka "ręcznie"
    -napięcie na zamku jakieś 2,...V
    sytuacja taka jest juz drugi raz... za pierwszym razem poczyściłem styki i nagle niespodziewanie zadziałało..myślałem ze naprawiłem ale po 3 miesiącach padło znowu...:( niewiem czego i gdzie szukać bardzo proszę o jakieś wskazówki co sprawdzić jeszcze albo co mogło sie zepsuć... z góry dziękuje za każdą pomoc:) pozdrawiam.
  • Poziom 9  
    Zainteresuj się instalacją elektryczną .
  • Poziom 2  
    Kolego co rozumiesz przez instalacje elektryczna..?? Bezpieczniki jakieś czy kable a jak tak to jakie i gdzie..?? Mam jeszcze jedno ważne pytanie...na ile voltow jest ten silniczek w zamku? Ja go rozebralem i chce sprawdzić czy działa a boję się mu podać 12V żeby nic nie spalić on jest na 12 czy mniej V...??