Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[excel] Edycja wiersza w Listbox

erasures 10 May 2012 16:15 3771 8
    erasures
    Level 10  
    Witam, mam kłopot z edycją zaznaczonego wiersza w ListBox'ie. Chce by wprowadzone już wcześniej dane, można było ponownie edytować z poziomu UserForm. W załączniku tabela. Z góry dzięki za każdą pomoc.
    Pozdrawiam
    jkbgajda
    Level 23  
    Jaka to wersja excela?
    erasures
    Level 10  
    Excel 2003
    marek003
    Level 40  
    Sprawdzasz który jest zaznaczony wiersz (pozycja) i wiedząc to przyporządkowujesz poszczególnym textboxom poszczególne pozycje ze stworzonej przez ciebie "listy".

Ale nie wiem do końca czy o to ci chodziło.

Pod przyciskiem edytuj wstaw:

Code: vbscript
    Log in, to see the code

Dodałem jeszcze czyszczenie tych okienek jeżeli zmienisz wybór w listboxie.

Log in, to see the code
    erasures
    Level 10  
    Dzięki za odpowiedź, ale nie o to chodzi. To tylko wyświetlanie, mam to troszkę mniej estetycznie:
    Log in, to see the code

Ale nie mogę sobie poradzić, z tym jak po zaznaczeniu edytować wybrany wers i nadpisać go lub usunąć. :(
  • Helpful post
    marek003
    Level 40  
    Podobnie.
    "Złap" wiersz który trzeba zmienić i podmień w nim poszczególne komórki

Nie moge do końca zrozumieć twojej koncepcji. Ale może przykład zaadoptujesz do własnych potrzeb.

Log in, to see the code

Poniżej przykład (dodałem przycisk i odblokowałem okienka oraz dodałem zabezpieczenie przed przypadkowym wyczyszczeniem danych z wiersz)
    Po wciśnięciu edytuj wprowadzają się dane z danego wiersza . Można je teraz poprawić i po wciśnięciu przycisku popraw dane się nadpiszą.

Zaadoptuj to pod siebie.

Na marginesie zamykam wprowadzanie danych w pętach bo nie chce mi się tyle razy tego samego pisać. Jak coś jest usystematyzowane to wg mnie najlepiej tak robić.
    Ale twój kod też jest poprawny

Poniżej przykład
  • Helpful post
    marek003
    Level 40  
    Tu dodałem jeszcze usuwanie wiersza z pewnymi zabezpieczeniami

Log in, to see the code

edit:Teraz mi przyszło że zamiast przycisku edytuj kod z pod tego przycisku można umieścić na podwójnym kliknieciu w listbox (na danym wierszu) wtedy dane się zczytają do okienek edycyjnych.
    Podmieniłem załącznik
    erasures
    Level 10  
    Dzięki wielkie za pomoc :) O to mi chodziło.
    erasures
    Level 10  
    Aby nie otwierać nowych wątków, napiszę tutaj. Mam problem z formatem daty w 2'iej kolumnie. Wygląda tak D/M/RRRR, a chciałbym coś takiego DD-MM-RRRR.
    Coś tam wypociłem, ale sypało sie po sortowaniu i wracało do starego formatu. Podobnie wygląda to z godziną, wyświetla sie w postaci ułamka. Mam nadzieje, że to ostatni mój problem. Z góry dzięki za pomoc.

Zamieszczam to co wykorzystałem:
    Log in, to see the code

Wszystko jest ok do czasu segregowania