Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
TermopastyTermopasty
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Losowe zawieszanie Microsoft-Windows-Kernel-Power Win7 64bit PL

10 Maj 2012 21:29 14831 35
  • Poziom 21  
    Witam

    Problem polega na tym, że system losowo dostaje zamrożenia - czasami z efektami wizualnymi w postaci różowego ekranu - jest normalny obraz z odcieniami różu/czerwieni, czasami gdzieś tam losowo artefakty, albo po prostu freeze z normalnym obrazem... czasami robi się to podczas używania przeglądarki - najczęściej podczas oglądania filmów na www - czasami zwykłych filmów DVD... czasami nawet w idle na pulpicie z żadnym programem włączonym - nigdy podczas grania - np. Crysis 2 na full i zero zwiech...

    W dzienniku zdarzeń pod Win7 wyskakuje po awarii:
    - System
    - Provider
    [ Name] Microsoft-Windows-Kernel-Power
    [ Guid] {331C3B3A-2005-44C2-AC5E-77220C37D6B4}
    EventID 41
    Version 2
    Level 1
    Task 63
    Opcode 0
    Keywords 0x8000000000000002
    - TimeCreated
    [ SystemTime] 2012-05-09T18:07:05.256410200Z
    EventRecordID 79613
    Correlation
    - Execution
    [ ProcessID] 4
    [ ThreadID] 8
    Channel System
    Computer R2D2
    - Security
    [ UserID] S-1-5-18
    - EventData
    BugcheckCode 0
    BugcheckParameter1 0x0
    BugcheckParameter2 0x0
    BugcheckParameter3 0x0
    BugcheckParameter4 0x0
    SleepInProgress false
    PowerButtonTimestamp 129810603858823592

    System został uruchomiony ponownie bez uprzedniego czystego zamknięcia. Przyczyną tego błędu może być fakt, że system przestał odpowiadać, uległ awarii lub nastąpiła nieoczekiwana utrata zasilania.


    - System
    - Provider
    [ Name] Microsoft-Windows-Eventlog
    [ Guid] {fc65ddd8-d6ef-4962-83d5-6e5cfe9ce148}
    EventID 1101
    Version 0
    Level 2
    Task 101
    Opcode 0
    Keywords 0x4020000000000000
    - TimeCreated
    [ SystemTime] 2012-05-09T18:07:13.945625400Z
    EventRecordID 22215
    Correlation
    - Execution
    [ ProcessID] 972
    [ ThreadID] 1028
    Channel Security
    Computer R2D2
    Security
    - UserData
    - AuditEventsDropped
    Reason 0



    Walczę z problemem od jakiś 4 miesięcy od XP do Win7- zaczęło się od tego, że mój Geforce 9600GT padł i został wymieniony po bojach z serwisem na nowego gainwarda GTS450 512MB - po tym zaczęły się raz na jakiś czas zwiechy, artefakty - karta poszła do serwisu - wymieniona na nową Gainwarda GTS450 1024MB, ale problem nie ustał - pamięci testowane memtestem - 0 błędów... zamieniłem w slotach... Procek skręciłem do niewiele ponad fabrykę - nie pomogło, dysk sprawdzony 100% OK; reset biosu na default, procek na fabryczne ustawienia i nie pomogło; napięcia mierzone multimetrem z zasilacza niby ok,ale czasami przy max. obciążeniu 12V spadało do 11.76V... ale zwiech nie było podczas grania... Zaopatrzyłem się w legalnego WIN7 64bit PL i przez tydzień - dwa był spokój - zaktualizowałem bios do najnowszego dla płyty F10 i dalej lipa... Podejrzany jest zasilacz jak dla mnie albo płyta... ale jak to sprawdzić - jedno i drugie nowe to koszt. około 300zł...
    Temp karty graficznej w stresie max. 65 stopni,procek max. 52 stopnie, reszta ma mniej.. płyta, dysk 30 parę stopni... wszystko w stresie...

    Jakieś pomysły ?

    Konfiguracja:
    Win7 64bit PL legalny
    INTEL E5200 2.5GHz - aktualnie na 2.8GHz VCORE 1.18V
    Płyta Gigabyte GA-EP45-DSL3 bios F10
    pamięć 2x 2GB DDR2 GSKILL 6400 CL4 pracujące na 800MHz
    Geforce GTS450 1024MB
    Dysk aktualnie jeden SAMSUNG HD322HJ SATA
    zasilacz Amacrox Warrior AX500-A moc maksymalna: 460W • moc szczytowa: 500W
    Obudowa ANTEC 300 + dodatkowy wentylator z boku.
  • TermopastyTermopasty
  • Pomocny post
    Poziom 14  
    Bez podłożenia płyty albo zasilacza się chyba nie obędzie.
    Ale możesz wykluczyć zasilacz podłączając pod niego jakiegoś innego kompa kolegi lub znajomego. objawy Lecz według mnie to chyba niestety będzie płyta główna, gdyż objawy bardziej odpowiadają uszkodzeniu płyty.
  • Poziom 21  
    Kurcze podmiana płyty wiąże się z stawianiem systemu od nowa... trochę lipa - ale tak właśnie dziwne zachowanie jak na zasilacz... w idle pobór jest dużo poniżej max'a ... ma ktoś może jakieś pomysły?
    Tylko dlaczego akurat problem pojawił się po zmianie grafiki - przegrzany GeForce 9600 pociągnął płytę za sobą?
  • Pomocny post
    Poziom 14  
    ivorpl napisał:
    przegrzany GeForce 9600 pociągnął płytę za sobą


    I być może tak było i teraz są skutki.
    No ale nie dowiesz się tego o co chodzi bez podłożenia płyty albo zasilacza, przynajmniej nie znam innego sposobu.
    Ale tak jak już mówiłem można zasilacz zabrać do kolegi i u niego go sprawdzić.
  • Pomocny post
    Poziom 21  
    Niestety tak też może być że niestabilność płyty/ zasilacza może ciągnąć za sobą konsekwencje. Czy sprawdziłeś pamięci Ram?
  • Pomocny post
    Poziom 14  
    Znalazłem coś na temat tego błędu i wychodzi na to, że to jakiś błąd krytyczny.
    Proszę oto link do strony na której jest napisane co masz robić Link
  • Poziom 21  
    Hej
    Pamięci jeszcze raz testowałem MEMTESTEM 4.2 - nic, zero błędów...

    stokfisz1 dzięki, potropię temat i zobaczę co dalej...

    W poniedziałek była zwiecha i do dzisiaj spokój...

    Dodano po 8 [minuty]:

    jest lipa, bo system miał wyłączanie zrzucanie plików do pliku dmp... włączyłem zobaczymy co będzie następnym razem...

    Dodano po 14 [minuty]:

    Znalazłem inny plik dump, odczytałem tym softem od stokfisza:

    BugCheck 117, {fffffa8005202010, fffff8800f9c10dc, 0, 0}
    Probably caused by : nvlddmkm.sys ( nvlddmkm+1af0dc )

    wyskakuje niby: GRAPHICS_DRIVER_TDR_TIMEOUT



    szczegóły pliku dmp:

    ADDITIONAL_DEBUG_TEXT:
    Use '!findthebuild' command to search for the target build information.
    If the build information is available, run '!findthebuild -s ; .reload' to set symbol path and load symbols.

    FAULTING_MODULE: fffff80003264000 nt

    DEBUG_FLR_IMAGE_TIMESTAMP: 4f4e68c4

    FAULTING_IP:
    nvlddmkm+1af0dc
    fffff880`0f9c10dc ?? ???

    DEFAULT_BUCKET_ID: GRAPHICS_DRIVER_TDR_TIMEOUT

    TAG_NOT_DEFINED_202b: *** Unknown TAG in analysis list 202b


    BUGCHECK_STR: 0x117

    CURRENT_IRQL: 0

    STACK_TEXT:
    fffff880`085a8190 fffffa80`07047b60 : fffff880`035108a0 fffffa80`05202010 fffffa80`05604010 fffff880`0f9c10dc : watchdog+0xa577
    fffff880`085a8198 fffff880`035108a0 : fffffa80`05202010 fffffa80`05604010 fffff880`0f9c10dc 00000000`00000000 : 0xfffffa80`07047b60
    fffff880`085a81a0 fffffa80`05202010 : fffffa80`05604010 fffff880`0f9c10dc 00000000`00000000 00000000`00000000 : dxgkrnl+0x1f8a0
    fffff880`085a81a8 fffffa80`05604010 : fffff880`0f9c10dc 00000000`00000000 00000000`00000000 fffffa80`00000e70 : 0xfffffa80`05202010
    fffff880`085a81b0 fffff880`0f9c10dc : 00000000`00000000 00000000`00000000 fffffa80`00000e70 00000000`00000000 : 0xfffffa80`05604010
    fffff880`085a81b8 00000000`00000000 : 00000000`00000000 fffffa80`00000e70 00000000`00000000 00000000`00000000 : nvlddmkm+0x1af0dc


    STACK_COMMAND: kb

    FOLLOWUP_IP:
    nvlddmkm+1af0dc
    fffff880`0f9c10dc ?? ???

    SYMBOL_STACK_INDEX: 5

    SYMBOL_NAME: nvlddmkm+1af0dc

    FOLLOWUP_NAME: MachineOwner

    MODULE_NAME: nvlddmkm

    IMAGE_NAME: nvlddmkm.sys

    BUCKET_ID: WRONG_SYMBOLS

    Followup: MachineOwner
    ---------





    start end module name
    fffff880`0f812000 fffff880`10530000 nvlddmkm T (no symbols)
    Loaded symbol image file: nvlddmkm.sys
    Image path: nvlddmkm.sys
    Image name: nvlddmkm.sys
    Timestamp: Wed Feb 29 19:04:52 2012 (4F4E68C4)
    CheckSum: 00D005FC
    ImageSize: 00D1E000
    Translations: 0000.04b0 0000.04e4 0409.04b0 0409.04e4
    Mini Kernel Dump does not contain unloaded driver list

    Dodano po 13 [minuty]:

    Odpaliłem driver verifier co miał niby wyrzucić bluescreena, jeżeli będą jakieś błędy i nic nie pokazało po restarcie...
  • TermopastyTermopasty
  • Pomocny post
    Poziom 21  
    Twój ostatni post wskazuje na problem (prawdopodobnie sprzętowy) z kartą graficzną.

    Nie wiem czy ta karta wspiera sprzętowo dekodowanie obrazu video ale jeżeli tak to będzie najbardziej prawdopodobną przyczyną.

    Komunikat błędu pewnie można znaleźć w dokumentacji NVidii (rodzaj wsparcia sprzętowego dekodowania video pewnie też).
  • Pomocny post
    Poziom 38  
    Ja bym jednak zaczął od zasilacza a potem sprawdzenia karty w innym komputerze.
  • Pomocny post
    Poziom 24  
    Mam płyte asusa, do tego jakiś monitor napięcia pracujący w tle. Nie wiem czy rezystory w zasilaczu się starzeją, czy to kurz ale z roku na rok napięcie 3v3 i 12V spadało. Napięcie skakało też w czasie pracy, raczej w dół niż góre:)
    Zwiechy były <3,1- 3.0V. W końcu zebrałem się i wymieniłem wszystkie elektrolity zasilacza po stronie pierwotnej, część po stronie wtórnej. Do płyty głównej dodałem po 1000u/6v3 we wszystkie nieobsadzone miejsca. Na dzień dzisiejszy mam spokój.
    Poza tym drobna korekta jednego rezystora w zasilaczu aby podbić napięcie do 3v3 i 12V. Pewnie nie jest to regułą ale u mnie proc >65° głupieje. Nie każdemu chce się bawić tak z zasilaczem, większość woli kupić nowy.
  • Pomocny post
    Poziom 21  
    Spróbuj podmieńić GPU i PSU. Karta się nie przegrzewa? Jakie Karta ma chłodzenie? Zmień pastę termo na GPU. Posprawdzaj kondensatory.
    Pozdrawiam.
  • Poziom 21  
    Poczytałem w sieci i błąd wskazuje na gryzie z innym urządzeniem - wynika, że z płytą... w jednym z tematów doczytałem, żeby odistalować HD Audio nvidii instalowane razem ze sterownikiem - wywalę i zobaczę co będzie...

    Odnośnie chłodzenia karty to fabryczne chłodzenie Gainwarda - karta ma jakieś 2 miechy - otrzymałem nówkę z serwisu po kolejnej reklamacji naprawy - max. temp. jaką kiedykolwiek zanotowałem to 64 stopnie - dodatkowo dostała radiatorki na pamięci, ale to nic nie dało... normalnie w idle ma 30-34 stopnie, max podczas grania Crysis 2 miała 64 - na ogół średnia temp to 55 stopni i podczas grania nigdy nie robiło freeza - freeze robi na ogół podczas oglądania filmów, czasami stron www z dużą ilością flasha albo po prostu na pulpicie samym...

    Zasilacz - jak wyżej - freeze robi na ogół podczas oglądania filmów, czasami stron www z dużą ilością flasha albo po prostu na pulpicie samym...
    Napięcie 3.3 zmienia się od 3.29 do 3.34 więc wg mnie ok. reszta napięć max / min wartości podczas max. obciążenia też mieszczą się w normie ATX...

    Kondensatory na płycie(same tantalowe), GPU - tylko jeden elektrolit wygląda i mierzony jest OK - zresztą karta praktycznie nówka, zasilaczy przeglądałem przez kratkę i wygląda na OK - rozbiorę go jeszcze i zobaczę co jest grane...


    Podsumowując - wywalę HD Audio oraz sprawdzę o środka zasilacz...

    W między czasie podmieniłem na słabszego radka i przez te dwa dni jest OK... ale za słaby jest na granie więc lipa z tego... do tego z serwisu dostawałem dwa razy nowego GTS'a 450 - raz 512 MB i pojawiały się freezy więc wymienili mi po pertraktacjach na drugiego z 1024MB z półki zapakowany fabrycznie więc chyba raczej nie mam takiego pecha, że dwa dostałem uszkodzone pod rząd - raczej wygląda na to, że nowe drivery/karta gryzie się z czymś w konfiguracji - chyba z płytą, bo z innych rzeczy to podłączone są tylko głośniki, myszka i klawiatura microsoftu... U kolegi mój GTS450 śmiga aż miło... czyli coś z mogą konfiguracją - niestety zasiłki nie dostanę...
  • Poziom 21  
    Wywaliłem HD Audio - dalej się kaczani - teraz już2 razy przy starcie - znowu to samo graphic tdr timeout - wrzuciłem innego radka i dwa dni bez problemu... widocznie nowe drivery nvidii nie lubią mojego configu - kupię nowego radka a nvidia pójdzie na allegro - ma jeszcze ponad półtora roku gwarancji...
  • Poziom 21  
    Swego czasu walczyłem z podobną płytą GB na takim samym chipsecie. Problemem były zwisy w grach i na youtube objawiające się zapętleniem dźwięku. Memtest i inne testy włącznie z OCCT nie były w stanie zawiesić komputera mimo wielogodzinnego katowania. Pomagało ręczne ustawienie timingów pamięci a jak się nie dało to tylko praca z jednym modułem ramu. Sam mam Asusa P5Q (też P45) i niestety przy dwóch modułach DDR3 zwisy zaliczał średnio raz na 2 tygodnie. Rzadko ale denerwuje, z jednym ramem nie zaliczył twardego zwisu od prawie 2 lat. Bez znaczenia jest konfiguracja bo zarówno przy duach-channel jak i single zwisy pojawiały się gdy było więcej jak 1 moduł na płycie a zdążyłem przetestować chyba 5 różnych zestawów pamięci. Widać dość częsta przypadłość tego chipsetu.
  • Poziom 21  
    doxent - nie zrozum mnie źle, ale mam nadzieję, że nie masz racji :D

    komp chodził dobrze w takiej konfiguracji od początku czyli od ponad 3 lat... problemy zaczęły się po wymianie karty na nowsze z serwisu... na razie komp chula na radku i jest dobrze... także postawię na wymianę karty - ta GTS450 widocznie niestety gryzie się z chipsetem, pamięcią czy choleria wie z czym... poszukałem w sieci i okazuje się, że podobnych niewyjaśnionych przypadków jest więcej...
  • Poziom 12  
    Jeżeli problem występuje tylko w trybach 2D, czyli pulpit, filmy internet, a np w grach go nie ma to wyłącz tryby oszczędzania energii dla karty graficznej. Jak pomoże to wytłumaczę dlaczego.
  • Poziom 21  
    Dj Bąbel - to napisz od razu - w menagerze urzadzeń nie ma opcji zasilania dla karty graficznej... a w schemacie zasilania jest tak jak powinno - wysoka wydajność, zarządzania energią PCIexpress wyłączone itd...
  • Pomocny post
    Poziom 12  
    Ogólnie rzecz biorąc większość płyt głównych i nowszych kart graficznych, ma zarządzanie energią. Nawet jeśli w profilu zasilania jest zarządzenie wydajnością PCIExpress wyłączone to i tak np z poziomu biosu (jak np w płytach ASUSA) są tryby pracy, np economy, turbo lub performance. To samo dotyczy oprogramowania dodatkowego, jak np AI SUITE lub innych dołączonyhc do płyty głównej lub karty graficznej. Co za tym idzie ktoś skopał sprawę albo w biosach płyt i grafik, albo w jakiś sterownikach, ponieważ zauważyłem, że podczas niskiego obciążenia karty graficznej regulacje napięć obniżają VCORE poniżej minimalnego napięcia wymaganego do poprawnego działania GPU co daje objawy jak przy uszkodzonej grafice lub płycie głównej.

    Dla przykładu. Mój GTX560 ma minimalne napięcie zasilania GPU na poziomie 0,912V a płyta główna w IDLE obniżała je na 0,880V i wyskakiwały artefakty w filmach, podczas przeglądania internetu czy innych mało wymagających zadań. Dopiero skonfigurowanie profilu oszczędzania energii w biosie, lub w AISuite II (oprogramowaniem do płyty głównej) i ustalenie minimalnego napięcia GPU do jakiego ma prawo obniżyć tryb eco rozwiązało problem na dobre.

    A i jeszcze jedno. Podczas wysokiego obciążania np grami typu Battlrfield 3 na ustawieniach ultra nic się nie działo, tylko właśnie w trybie 2D przy "nic nie robieniu".
    Do filmów na stronach www polecają zazwyczaj wyłączyć przyspieszenie sprzętowe, o rozwiązuje problem, ale tylko na www, bo "dociążamy" wtedy kartę i musi mieć większe napięcie, ale i tak problem zostaje w przypadku filmów DVD itp. Dlatego rozwiązanie, które proponuję pomaga na całej linii problemu.
  • Poziom 21  
    Kurcze widzisz u mnie w biosie nie widzę opcji reg. napięcia PCI-Express ..mogę regulować częstotliwość - domyślnie 100MHz jak dobrze pamiętam - regulowałem do 103MHz bo pisali na necie, że niektóre płyty zaniżają i trzeba troszkę podnieść - nie pomogło - wrzuciłem kartę do kompa - zabrałem od kumpla u którego hula bez niczego... u mnie po wrzuceniu po 30 minutach zwiecha... lipa... kupuję radka bo na nim nie ma problemu - widocznie coś moja płyta gryzie się z nowymi GeForcami... dziwna sprawa, ale jakoś tak wychodzi...
  • Pomocny post
    Poziom 12  
    Również i mój błąd, pomyliłem zdziebko pojęcia :D vCore od grafiki? :D Toż to od proca jest ;) Ale pomaga, bo zmieniamy ogólne ustawienia zarządzania zasilaniem. A teraz do rzeczy. właśnie zarządzanie zasilaniem jest problemem. I ATI i NVIDIA wbudowały w sterowniki taką opcję. W nowych sterownikach NVIDII które wyszły 22.05.2012 możliwość regulacji z poziomu sterowników została dla 2D usunięta, a dla niektórych modeli kart można wybrać zarządzanie energią dla trybów 3D, z tego co mi wiadomo ATI również ma w planach nowe sterowniki, z tą samą poprawką.

    Losowe zawieszanie Microsoft-Windows-Kernel-Power Win7 64bit PL

    A jeśli chodzi o resztę, to mogę pokazać o co mi chodziło na przykładzie ASUSA i ustawień w AI SUITE II

    Losowe zawieszanie Microsoft-Windows-Kernel-Power Win7 64bit PL

    Losowe zawieszanie Microsoft-Windows-Kernel-Power Win7 64bit PL

    Można też ustawić tryb performance i jest jeszcze lepiej.
  • Poziom 21  
    Dj ale VCore mam regulowane z płyty i nie wiesza się procek... wysypuje się driver karty graficznej... zobaczę, czy w tych sterach, które mam jest taka możliwość dla 2D, ale powiedz mi dlaczego w ATI jest OK ? - kwestia jakichś błedów driver'a i tyle...
  • Pomocny post
    Poziom 12  
    Tak, wiem, u mnie też się wysypywał sterownik graficzny, po przełączeniu na tryb performance problemu nie było. Może AI Suite Asusa sam wtedy odcinał od grafiki regulację zasilania ze sterownika przy takim ustawieniu? Nie wiem, wiem, że już miesiąc działa w ten sposób i problem się nie powtórzył.
  • Poziom 9  
    Witam

    Mam dokładnie taki sam problem. Power kernel plus ekran który staje się różowo niebiesko czerwony po czym zawiesza się. Czy zmiany które zaproponował DJ BąBeL działają? Mój system: i5 2500k, GTX560 asus top, asrock p67, 8 gb, xfx 550 core.
    pozdr
  • Poziom 21  
    8ishop - nie działają do końca, bo na mojej płycie nia ma takich ustawień o których pisze DJ... w driverze też nie widzę regulacji zasilania dla 2D... ja wymieniam kartę na radka mocniejszego i tyle...
  • Poziom 9  
    hm.. ja też nie mam w driverze zakładki 2D. Z tego co Dj napisał ATI też do tego sie przymierza wieć może być że przy zmianie karty na radka będzie bez zmian. Oby nie.
    Szukam dalej rozwiązania.
  • Pomocny post
    Poziom 12  
    Pomyliłem troszkę pojęcia wcześniej, ale to sprostowałem kilka postów wyżej. A ogólnie rzecz biorąc to nie chodzi o ustawienia 2D tylko w ogóle o ustawienia oszczędzania energii w pc. Przełączając komputer z trybu ekonomicznego lub automatycznego na wysoką wydajność problem znika. Jak to jest na screenach w poście wyżej.
    W sterownikach NVIDIA (przynajmniej tych najnowszych) jest też możliwość wyboru trybu zarządzania energią karty. Adaptacyjne ustawienie sprawia, że karta reguluje zasilanie, a wysoka wydajność je wyłącza.

    Losowe zawieszanie Microsoft-Windows-Kernel-Power Win7 64bit PL

    Ogólnie rzecz biorąc trzeba poszukać, bo co producent to inne programy do ustawiania parametrów. Ale oszczędzania energii szukajcie w ustawieniach płyty głównej najpierw.
    ivorpol, a ten Twój zasilacz to stary jest? Bo jeżeli tak to biorąc pod uwagę podkręcony procesor to momentami może być już na styk jeśli chodzi o moc.
  • Poziom 21  
    3 lata ma i na bank na styk nie ma, ponieważ jak dam mu obciążenia proca, ramu dysku itd. softem to działa bez problemu - już pisałem, że w systemie mam zarządzanie na wysoką wydajność ustawioną, ustawiłem właśnie w sterowniku preferuj maksymalną wydajność i zobaczymy... w czasie ustawiania wywalił się sterowni nvidii... a odpaliłem od nowa i przyjął ustawienia... ewidentnie coś driver się gryzie...

    BTW gdyby zasilacz siadał to wyłączał by się przy max. obciążeniu na mój gust - napięcia przy max. i idle są OK...
  • Poziom 12  
    Zainstalowałeś najnowsze? 301?
  • Poziom 9  
    Witam. Podepnę się pod temat bo mam identyczny problem. Znalazłem w biosie płyty coś takiego: zabezpieczenie przed zbyt wysoką temperaturą. Miałem to na enable. Dj, widziałem że w innym temacie że kazałeś to wyłączyć. Wybacz proste pytanie: czy to bezpieczne? Mamy taką samą kartę jak widzę. pozdr
  • Poziom 21  
    DJ nie instalowałem, gdyż do tej pory zmieniłem dwa systemy = XP 32 bit i Win7 64bit... masę różnych wersji driverów i cały czas było to samo - nie widzę w releasach do tej wersji nic na temat zmian/problemów z zasilaniem... za tydzień/dwa przesiądę się na radka 7770 albo 6850 i zobaczymy co będzie - oby OK...

    Dodano po 1 [minuty]:

    Wydaję mi się, że to problem Gainward vs moja płyta / sterownik karty sieciowej / audio czy cholera wie czego...

    Dodano po 13 [minuty]:

    Nazwa aplikacji powodującej błąd: nvtray.exe, wersja: 7.17.12.9610, sygnatura czasowa: 0x4f4e85f9
    Nazwa modułu powodującego błąd: nvtray.exe, wersja: 7.17.12.9610, sygnatura czasowa: 0x4f4e85f9
    Kod wyjątku: 0x40000015
    Przesunięcie błędu: 0x0000000000153481
    Identyfikator procesu powodującego błąd: 0x9a4
    Godzina uruchomienia aplikacji powodującej błąd: 0x01cd3dba8d1263ea
    Ścieżka aplikacji powodującej błąd: C:\Program Files\NVIDIA Corporation\Display\nvtray.exe
    Ścieżka modułu powodującego błąd: C:\Program Files\NVIDIA Corporation\Display\nvtray.exe
    Identyfikator raportu: 0bdc190d-a9ae-11e1-90f7-001fd092facf

    A błąd Kernela wyskoczył 2x w ciągu 24 godzin, 4x w ciągu 7 dni...