Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Benq MP622, DLP, niebieska smuga, przyciemnienie obrazu z jednej strony.

achpiotr 12 May 2012 13:49 2516 5
    achpiotr
    Level 11  
    Pojawiła się smuga niebieskawa, która ściemnia lekko obraz.
    Projektor ma kilka lat i jest na stale umieszczony do sufitu, po prosu w pewnym momencie po włączeniu się pojawiła ta smuga. Lampa ma ponad 800h a winna świecić prawie 4k.

Rozebrałem projektor, przejrzałem optykę na linii od lampy do obiektywu, przedmuchałem komorę gdzie znajduje się procesor i lusterka i wyssałem w tym czasie kurz odkurzaczem. Doszedłem do procesora i luster odbijających światło w komorze przez otwór demontując obiektyw. Dokładnie przyjrzałem się procesorowi i nie ma na nim żadnego brudu (mam doświadczenie w czyszczeniu matryc LCD w aparatach cyfrowych).

Nie wiem czy ma sens dalsza rozbiórka by dojść do luster w komorze, może ktoś wie i jest to np jakaś znana usterka procesora i nie ma co już grzebać. Nie sądzę też że nagle doszło do jakiegoś przesunięcia elementów.

Załączam zdjęcie, kolor różowy jest efektem krótkiego czasu migawki w aparacie, chodzi o niebieską smugę z prawej strony.

Benq MP622, DLP, niebieska smuga, przyciemnienie obrazu z jednej strony.
    achpiotr
    Level 11  
    Dzięki za odpowiedź,

Znalazłem przy tunelu 2 śrubki regulacyjne, jedną z nich odpowiadającą za ustawienie tunelu w pionie pokręciłem około 2 obrotów i bez rezultatów dla wyświetlanego obrazu, poziomej nie ruszałem, bo było dużo gorsze dojście. Dodatkowo myślałem że nie ma to aż takiego wpływu z racji iż światło przez ten mały tunel pada najpierw na soczewkę rozpraszającą, która rzuca światło na metalowe lustro dalej trafia to na soczewkę skupiającą światło na matrycę.
    Mój wniosek (byś może błędny) był taki że raczej gdzieś później musi pojawiać się problem i nie chciałem rozregulować czegoś, czego później mogę nie mieść możliwości regulacji.

Z serwisu otrzymałem informację iż 'uszkodzony jest moduł light pipe CS.5J080.011', i nie wiem czy to tylko właśnie ten tunel zaraz za tym kołem z kolorami, czy po prostu całość.
  • Helpful post
    androot
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Napisałem, że tunel świetlny i jest to tunel świetlny (light pipe)...
    Myślisz, że śrubki się same pokręciły i przez to masz smugę? Po co je ruszać skoro odpowiada za to uszkodzenie się tunelu (przestawienie ścianki-lusterka) pod wpływem bardzo wysokiej temperatury z lampy.
    achpiotr
    Level 11  
    Udało mi się znaleźć instrukcję serwisową i rozwiązanie podaje by zmienić podzespół CM lub/oraz SUB HSG - nie jest to moduł tego tunelu.

Ale dodatkowo właśnie jest mowa o regulacji 2ma śrubami tunelu. Zabiorę się za regulację to dam znać czy pomogło.

Dodano po 4 [godziny] 34 [minuty]:

Regulacja pomogła częściowo, udało się wyregulować tak by zminimalizować zafarb. Nie da się wyregulować tak by z obu stron nie było zupełnie bez smugi, niemniej jednak jest praktycznie niewidoczna. Najprawdopodobniej rzeczywiście tunel świetlny uległ jakimś naprężeniom i zapewne zmienił swoją geometrię, klej w jednym miejscu jest pęknięty (na blaszce dociskającej szybkę boczną - więc być może trochę się światło tunelu zaważyło).

Dziękuję za pomoc.
    androot
    VIP Meritorious for electroda.pl
    achpiotr wrote:
    (...)Najprawdopodobniej rzeczywiście tunel świetlny uległ jakimś naprężeniom i zapewne zmienił swoją geometrię, klej w jednym miejscu jest pęknięty (na blaszce dociskającej szybkę boczną - więc być może trochę się światło tunelu zaważyło).

Dziękuję za pomoc.

To normalne uszkodzenie w DLP.
    Zamykam temat.