Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Visual C++ Express 2010 i aplikacje sieciowe

12 Maj 2012 18:01 1496 2
  • Poziom 2  
    Witajcie :)

    Mam pewien problem. Zainteresowałem się pisaniem aplikacji sieciowych w Visual C++. Mam pewniej problem z środowiskiem. Otóż korzystam jak na razie z Visual C++ Express 2010 - do tego korzystam też z książki "C++ Elementarz hakera" (wpadła mi w ręce od mojego kolegi i tam właśnie jest rozdział o aplikacjach sieciowych). Autor pisze (w pierwszym przykładowym projekcie) aby stworzyć projekt należy wejść w zakładkę typu aplikacji (Application Type) wybrać aplikację opartą na oknach dialogowych (Dialog based), a na zakładce cech zaawansowanych (Advanced Features) zaznaczyć gniazda systemu Windows (Windows sockets). Lecz jest jeden problem. Książka jest pisana w oparciu chyba o Visual C++ 2008. A ja mam wersje Express 2010 i się zastanawiam czy tam coś takiego jest. To znaczy nigdzie nie mogę podczas tworzenia projektu dostać się do takich ustawień. Nie wiem czy biorę zły typ aplikacji czy co, ale niestety nie mam czegoś takiego. Czy to przez to, że jest to wersja Express ? Mam sobie dać spokój z tą wersją i poszukać innej? Może wiecie jaką wersję wtedy? Chyba, że całe postępowanie jest w 2010 inaczej.

    I dodatkowe takie pytanko: która z wersji Visuala jest najlepsza? (Wiem że było chyba już na forum, ale poproszę o konkretna odpowiedź)

    Pozdrawiam :)
  • Pomocny post
    Poziom 25  
    Na początek pobierz sobie wersje 2008:

    http://www.microsoft.com/visualstudio/en-us/products/2008-editions/express

    Musisz wiedzieć, że poszczególne wersje mają między sobą pewne różnice, dla zaawansowanego programisty pisanie kodów w nowszej wersji korzystając z dokumentacji dotyczącej poprzednich wersji nie jest bardzo trudne, ale trzeba być przygotowanym na pewne niedogodności (szczególnie w wyglądzie interfejsów graficznych itp). Na początku publikacji przeważnie pisze w jakim dokładnie środowisku pisane są projekty.

    Wracając do wersji Express, zawsze są "biedniejsze" i nie wszystko tam jest. Tyle, że z tego co wiem darmowo i legalnie można korzystać tylko z niej
  • Poziom 2  
    Czyli korzystając z wersji 2008 nie stracę zbyt duzo. Też właśnie o tym myślałem, aby sobie przejść jednak na starszą wersję. Defice - tak jak wspominasz, że są pewne różnice, ale dla nauki to chyba lepiej będzie mi w starszej wersji. Przynajmniej pod to mam też książkę. (Chyba trudno tez o książkę do 2010 - bo to stosunkowo nowa wersja - ale widziałem już zapowiedź 11.)

    Przeczytałem, że Visual Visualowi nie równy hehe - więc spróbuję teraz z wersją 2008. Bo szczerze powiem, że troszkę się czułem zagubiony z Visualem 2010. To pewnie też przez brak doświadczenia, ale też to, że nie piszę tylko w tym środowisku.

    Bardzo Dziękuje za odpowiedź i jeśli uda mi się ściągnąć 2008 Express to zobaczę czy też te opcje o których pisałem tam są :)

    Defice pkt oczywiście lecą. Pozdrawiam :) i temat zamykam :)