Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Brak iskry w Cewce zapłonowej

krystian333... 13 May 2012 14:00 7074 5
    krystian333...
    Level 9  
    Witam. Chciałem odpalic żuka po długim postoju(1,5 roku) a tu nie chce odpalic. iskier nie było, więc przeczysciłem cała kopułkę i dalej nic. Potem patrze czy cewka ma iskre a tu nic.. Cewka jest 100% dobra, ponieważ sprawdzałem w fiacie 125p.. Uziemienie przeczyściłem i dalej nic... Nie mam już sił.. co to może byc?? prosze pilnie o pomoc!!
    glosny83
    Level 28  
    Na cewkę musi dochodzić plus po stacyjce i minus z przerywacza zapłonowego.
    Sprawdz zasilanie, przerwę na przerywaczu.
    sandamiano
    Level 30  
    Podłącz żarówkę 21W w przewód zasilajacy cewkę ze stacyjki i masy.Przekręć stacyjkę na MAR. Jeśli zaświeci to zasilanie masz . Drugie połączenie wykonaj miedzy tym przewodem ze stacyjki a przewodem z przerywacza. Jeśli zaświeci to szukaj w palcu rozdzielacza , kopułce czy nie ma upływu prądu. Jeśli nie zaświeci to przerywacz - zaśniedziałe styki , brak przerwy (wtedy zarówka zaświeci na stałe - nie będzie gasła przy kręceniu rozrusznikiem), kondensator utlenione końcówki przewodów.
    kierbedz4
    Level 36  
    W trakcie tak długiego postoju na platynach pojawił się nalot który nie pozwala na prawidłową pracę przerywacza.Oczyść z nagaru pilniczkiem do paznokci styki na przerywaczu a następnie baqrdzo drobnym papier oraz przemyj pędzelkiem benzyną extrakcyjną lub acetonie i wyreguluj szczelinę na stykacch.Również sprawdz kontrolką czy po przekręcenia kluczyka w pozycji zapłon na cewce zapłonowej występuje napięcie przy otwartych stykach platynek.Powodem braku zapłonu może być również brak napięcia na ww cewce na jej połączeniu śrubowym oznaczonym numerem 15 co może oznaczać awarię stacyjki.
    Zico63
    Level 37  
    sandamiano wrote:
    Jeśli zaświeci to szukaj w palcu rozdzielacza , kopułce czy nie ma upływu prądu. Jeśli nie zaświeci to przerywacz - zaśniedziałe styki , brak przerwy (wtedy zarówka zaświeci na stałe - nie będzie gasła przy kręceniu rozrusznikiem),

Na odwrót
    Brak iskry w Cewce zapłonowej
    Jak Kolega będzie miał obwód zwarty do masy "na prawo od cewki" czyli np. poprzez zamknięte styki przerywacza - to podłączona w/g niebieskiej linii żarówka zaświeci, czy nie?
    robokop
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Za kolejny równie zajmujący wątek, zostaniesz wyrzucony z forum. Ile jeszcze tematów odnośnie tego Żuka masz zamiar założyć? Jeśli nie rozumiesz jak działa układ zapłonowy, a także co się do Ciebie mówi, to wybacz. Zamykam.