Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Audi A6 MMI - zmiana softu na język polski.

jacek528 13 May 2012 14:04 220557 74
    jacek528
    Level 23  
    Witam kolegów.
    Stałem się posiadaczem Audi A6 z MMI, a to niestety nie posiada języka polskiego.
    Jak się już zorientowałem istnieje możliwość zmiany softu tak aby oko cieszyły nasze rodzime literki ;)
    Chciałbym zapytać Was jak wykonać tą operację, jak odpowiednio dobrać oprogramowanie i na co zwracać uwagę.
    Do tej pory nie bawiłem się z nawigacjami w samochodzie, dlatego wolę zapytać niż później mieć z czymkolwiek problemy.
    Pozdrawiam
    Jacek
    jacek528
    Level 23  
    I cisza spowodowana zapewne tym, aby "tajemnica" nie ujrzała światła dziennego ;)

Nie zamierzam być taki tajemniczy i podzielę się z Wami tym co znalazłem.
    Na Chomikuj jest spolszczenie wraz z opisem aktualizacji, a jego treść to;

"Przy 5570:
    1) Zawartość katalogu "MMI A6 A8 Q7 POLSKA CZCIONKA" (czyli plik metainfo2 i katalog MMI HIGH) wypal na płytce.
    2) Płytkę wetknij w zmieniarkę CD/Mp3/DVD
    3) wejdź w zielone menu serwisowe (trzymaj car+setup razem kilka sekund). W menu serwisowym kliknij katalog MMI. Kliknij w pierwszy podpunkt. Jak się rozwinie szukaj na samym końcu prawie takiej opcji "SWupdate manuell" , "region code ignorieren", "disable eeprom update" (czy jakoś tak ). Zaznacz je ptaszkami.
    Wyjdź z zielonego menu (kilka razy return), nie restartować MMI !!
    4) Wejdź w czerwone menu serwisowe - guziki setup, car i return trzymane razem kilka sekund. Kliknij SWUpdate (chyba lewy dolny róg), potwierdź CD rom.
    Wybierz dolną pozycję w liście wyboru (SWupadte manuell).
    Rozwinie się lista urządzeń i wszędzie będzie "N".
    Klikasz na Main unit (chyba tak to się nazywa...) czyli MMI High i jak się pokaże menu wybierasz ptaszkiem update pamięci bez update'u bootloadera (no chyba że ktoś będzie miał obecny wyższy numer bootloadera - to też to zaznacza).
    Dajesz return, na dole START.
    8 minut, MMI się restartuje i masz PL "

Moje pytanie, jak sprawdzić jaką wersję softu mam w MMI ?

Pozdrawiam Jacek
    jacek528
    Level 23  
    Widzę, że nie znalazł się nikt chętny do wypowiedzi ;)
    OK, sam poradziłem sobie z tym wszystkim. Kilka wieczorów lektury w necie i gotowe.

A dla tych, którzy chcą to sami zrobić przygotowałem komplecik - pomogłem, kliknij pomógł.

Tu macie wszystko http://chomikuj.pl/jacek528/MMI+2G+AUDI

Dorzuciłem też instrukcje obsługi w języku polskim PDF.

Pozdrawiam
    smefrik
    Level 11  
    Mam pytanie czy do Q7 2010r z wersją hnav_eu_p0022_d1 będzie działało???
    jacek528
    Level 23  
    A jaką wersje MMI masz ?
    Jeśli 2G to tak :)
    smefrik
    Level 11  
    Wydaje mi się ze 3G bo to już liftowa wersja
    jacek528
    Level 23  
    smerkif - wydaje Ci się to nie jest rzeczowa odpowiedź na pytanie ;)

Jak odróżnić MMI 2G od MMI 3G?

Jak rozpoznać czy w Twoim aucie jest system w wersji 2G czy 3G? Najłatwiej sprawdzić wersję oprogramowania jaka jest wgrana w MMI. Aby tego dokonać należy wejść w menu samochodu przyciskiem [CAR], potem wcisnąć [SETUP], a następnie wybrać podmenu „Version” i odczytać wartość z linii oznaczonej literami „SW”.

Dla MMI 2G jest to wartość w formacie: XX-XX XX.X.X XXXX

Dla MMi 3G jest to wartość w formacie: XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
    jacek528
    Level 23  
    Tak smerfik, posiadasz wersję 3G, zatem powyższy zestaw nie będzie pasował do Twojego MMI, ale szukaj może coś jest do trójeczki.
    Pozdrawiam
    Jacek
    smefrik
    Level 11  
    W menu jest możliwość Update softu nawet z kart SD ale nic nie mogę znaleźć do 3G w necie.
    jacek528
    Level 23  
    smerfik, materiały, które zamieściłem są dla MMI 2G, a co do tego czy jest dla MMI 3G to Ci jedyne co mogę odpowiedzieć ... nie spotkałem się z tym sieci.
    Pozdrawiam
    Jacek
    karwik
    Level 1  
    Kolego mam a6c6 i mi kilka funkcji zginęło np. Nie działają guziki na kierownicy , funkcje pneumatyka zginęła . Jak wgram twojego softa to wróci ? Pozdrawiam
    gre11
    Level 11  
    Niestety nie pomoże , trzeba kodować.

Dodano po 2 [minuty]:

Skąd jesteś? Mogę pomóc, bez kompa się nie obejdzie.
    jacek528
    Level 23  
    Karwik, kto i co robił, że te funkcje Ci zginęły?
    Jak to gre11 napisał, jest to do zrobienia ale tylko z podłączonym komputerem.
    Jeśli jesteś gdzieś z moich okolic, mogę pomóc.
    jabex
    Level 2  
    Kontynuując wątek w drugą stronę. Jak pozbyć się spolszczenia i wrócić do wersji angielskiej? W menu wybory języków polski zastąpił angielski.
    jacek528
    Level 23  
    Dwa wyjścia, zmieniasz w ustawieniach MMI na angielski, lub robisz update na 5570 :D
    jabex
    Level 2  
    W grę wchodzi tylko update bo w menu nie mogę wybrać angielskiego. W jego miejsce wszedł Polski. Pytanie kto w Warszawie lub okolicach potrafi to zrobić i w jakich pieniądzach?
    kazwroc
    Level 2  
    miałem podobny problem. Wszystkie funkcje przywróciłem z menu serwisowego zaznaczając kwadraciki na czuja. Ale kodowania nie straciłem.
    jacek528
    Level 23  
    jabex wrote:
    W grę wchodzi tylko update bo w menu nie mogę wybrać angielskiego. W jego miejsce wszedł Polski. Pytanie kto w Warszawie lub okolicach potrafi to zrobić i w jakich pieniądzach?

Na początku tego tematu masz wszystko do pobrania co jest potrzebne aby zrobić to samemu. Poświęcisz jakieś 30 minut i będziesz miał tylko angielski, tak jak sobie życzysz.
    labik
    Level 18  
    Witam. Przy próbie zpolszczenia MMI 3G nawigacja zgasła i już się nie chce włączyć. czy jest jakiś sposób aby zaświeciła na nowo, lub pozwoliła w siebie wgrać nowe oprogramowanie ?

Miałem wersje oprogramowania :

HNav_EU_P0022_D1
    8R0060884E_ECE 5.8.5

i wgrywałem soft z polskim opisany jako 3G HIGH HDD WERSJA K0022 FULL POLSKIE ZNAKI
    Macie jakiś pomysł ?
    jacek528
    Level 23  
    Labik, odrobinę Cie zmartwię lecz prawdopodobnie będziesz musiał przygotować pewną "sumę" na naprawę tego.

Poczytaj na http://www.a6klub.pl/index.php jest tam więcej osób, które 3G uszkodziły.
    labik
    Level 18  
    Powiem szczerze że szukałem na tamtym forum ale żadnych informacji nie znalazłem. Może polecisz mi kogoś kto to robi ?
    jacek528
    Level 23  
    labik, nie wiem kto to naprawia ale za to wiem, że w sieci można znaleźć właśnie takie "fejki" jak Twój, którym użytkownicy psują swoje MMI 3G i później firmy mające patenty na naprawę tego zacierają ręce.

Na forum A6 jest kilka tematów poświęconych właśnie temu a na allegro i w sieci znajdziesz ogłoszenia firm, które to naprawiają.

Zatem posiadaczy MMI3G uprzedzam - nie róbcie sami aktualizacji.
    lisuardo88
    Level 1  
    Witam jestem nowym uzytkownikiem na forum i posiadaczem audi a6 c6 2005 r. 2.4 benzyna i mam pytanie czy ktos robi odpłatnie

- wgranie nawigacji
    - zmiana jezyka z niemieckiego na polski

RADOM

kontakt na emiala;

mati-1988(_at_)o2.pl
    jarecki01
    Level 11  
    Ja przeinstalowałem na 5570 i zamilkło radio i cd,tylko navi gada,
    Może ktos wie jak przywrócic dzwiek?
    t nowak
    Level 10  
    Kolego nic nie wgrywalem takl ja inni i mialem podobny problem,wywalilo jakis sterownik od mmi na szczescie samochod na gwarancji calkowaity koszt naprawy to 2340€.
    jarecki01
    Level 11  
    Ja na początku zabawy miałem soft 20coś tam,potem gralem 5570 i zamilkło radio,załączyła sie ochrona komponentu,potem wgrałem spolszczenie 7010 i faktycznie mam całe mmi po polsku.A pokazuje teraz,że mam 5150?Ale dzwięku dalej nie ma.Wizyta w servisie pewna..
    Może ja mam pecha,ale trzeba z tym uważać.
    Ato spolszczenie co podawał jacek528 u mnie wogóle nie startuje.
    wastenrod
    Level 10  
    Witam koledzy Proszę o pomoc mam kilka pytań odnośnie mojej a6 c6 jak wgrać zielone menu kupiłem kabel vag-k+can commander 3.6 nie wiem jak sobie poradzić coś tam patrzyłem z forum nie działa mi teraz funkcje kierownicy menu jak nie było tak nie ma skazówka od paliwa pokazuje pół baku a niby błędów nie ma na vagu.Bardzo proszę o pomoc dogadamy się moje gg 4634959.Pozdrawiam
    koala106
    Level 39  
    wastenrod wrote:
    Witam koledzy Proszę o pomoc mam kilka pytań odnośnie mojej a6 c6 jak wgrać zielone menu kupiłem kabel vag-k+can commander 3.6 nie wiem jak sobie poradzić coś tam patrzyłem z forum nie działa mi teraz funkcje kierownicy menu jak nie było tak nie ma skazówka od paliwa pokazuje pół baku a niby błędów nie ma na vagu.Bardzo proszę o pomoc dogadamy się moje gg 4634959.Pozdrawiam
    znajdź kogoś kto ma Vcds, musisz zakodować na nowo, ten kabelek jaki masz nagminnie uszkadza kodowanie, szkoda, ze sprzedawcy o tym nie wspominają....