Ale dlaczego? MI chodzi konkretnie w jaki sposób się go demontuje. Nie widzę żadnej śruby itd. Ale jakoś musi być połączony. czy cały się wkręca w tą kolumnę powyżej? Nie chcę nic urwać, wiec szukam porady u kogoś kto ma taki "nowoczesny" sprzęt i "już" wymieniał membranę.
Zespół wodny odkręcają zaznaczone śruby. Przy zakamienionej tulei tak jak u ciebie może się okazać że masz nieszczelny zespół gazowy. Wtedy koszty wzrastają. Warto sprawdzić szczelność gazową. Jak ukręcisz omawiane śruby to szukaj nowej termy.
Te śruby powinny dać się odkręcić. Na wszelki wypadek warto je spryskać środkiem usuwającym korozję (WD-40) i odkręcać OSTROŻNIE. To zakamienienie zespołu gazowego spowodowane jest tym, że w zespole wodnym zużyty (bądź źle założony) był oring uszczelniający iglicę i woda przedostawała się aż do zespołu gazowego. Ten oring trzeba wymienić (i prawidłowo go założyć) a zespół gazowy powinien być sprawdzony, czy jest szczelny (specjalnym przyrządem - lokalizatorem nieszczelności). Może się zdarzyć, że zespół gazowy będzie nieszczelny i wówczas jest on do wymiany (teoretycznie daje się regenerować, ale to musi robić wyspecjalizowany zakład).
... (teoretycznie daje się regenerować, ale to musi robić wyspecjalizowany zakład).
Czyli instalator nowych urządzeń Zapomnij o tej termie i poszukaj coś bardziej sensownego w spalaniu gazu.
Ten "remont" nic nie polepszy, poza kasą dla dostarczyciela części.
Odkręcałem te śruby ale zespół wodny nie wychodził. On tez ma jakiś gwint czy można mu lekko młotkiem pomóc?
Niestety brak funduszy na nową termę, muszę jakoś tą uruchomić.
Trzyma kamień z wycieku wody. Zdejmuj z wyczuciem żeby nic więcej nie uszkodzić.
Skoro masz już takie problemy to sam zespół gazowy też już może być nie halo. Koniecznie sprawdź szczelność gazową termy! Teraz już pewnie wiesz czemu trzeba robić regularne przeglądy
Dzieki wszystkim za pomoc. Przegladow to ta terma nie zaznala chyba nigdy, a zakladali ja jeszcze rodzice. Bedzie trzeba zbierac na cos nowego. Co byscie polecali (wmiere taniego).