Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Komputer - nie uruchamia się

13 Maj 2012 21:14 2207 26
  • Poziom 9  
    Witam

    Od dłuższego czasu mam problem z uruchamianiem komputera, mianowicie: uruchamiam go, wszystko niby włącza się ok, ale nie pracuje normalnie. Nie wczytuje jakby systemu , ale monitor się nie uruchamia, "No signal". Dopiero po wykonaniu ok. 10 restartów uruchamia się wszystko normalnie i bez problemów. I ostatnio czasami po kilku godzinach używania zdarzy złapać mu się blue screena, treści nie podam, za szybko znika.

    Dzieje się tak od momentu, kiedy przeinstalowałam Win XP SP3 u siebie. Wcześniej robiłam to wiele razy i nie miałam problemów.

    Komputer:
    Procesor: Intel C2D E 7400 2.8 Ghz
    Karta graf: GeForce 9500 GT 512 MB RAM
    Pamięć RAM: 3 GB RAM DDR2-667 3 GB
    Dysk 320 GB SATA 7200obr/min
    płyta główna MSI G31M3-F
    Zasilacz 400 W

    Całe popołudnie siedziałam nad kompem, włożyłam zasilacz ze starszego komutera, i nic.. Zamieniałam kości RAMu, przeczyściłam wszystkie styki, kabelki, wyjmowałam kartę graf. i też nic.

    Wystarczyło wymienić bateryjkę BIOSu na płycie głównej i przez moment było dobrze. Niestety nie ma poprawy Na próbę wyłączyłam go, włączyłam ponownie i znowu jest jak wcześniej..

    Działa normalnie dopiero, gdy wyjmę baterię BIOSu z płytki głównej, po następnym włączeniu już jest jak wcześniej.


    I jeżeli uda się go włączyć to pojawia się taki komunikat
    Komputer - nie uruchamia się
  • Poziom 41  
    Co to za zasilacze ? skan dysku hdtune
  • Poziom 9  
    stary zasilacz

    Komputer - nie uruchamia się

    aktualny zasilacz ze starszego kompa

    Komputer - nie uruchamia się

    ten skan dodam za kilkka minut, muszę wyjąć baterię żeby się normalnie odpalił
  • Poziom 9  
    Kombinuję jak zrobić bootowalny napęd, ale mam z tym problemy, bo co włączę komputer to wyświetla mi się ten komunikat, który jest w poście wyżej i są problemy z wejściem w bios.
  • Poziom 13  
    "CMOS Setting Wrong" czyli coś nie tak z biosem ,błąd ustawień.Zresetuj bios do fabrycznych.
  • Poziom 9  
    Skan z HD Tune
    Komputer - nie uruchamia się

    A jak go zresetować? Nie powinien automatycznie, w momencie kiedy wyciągam baterię BIOSu? Jak już pisałam, robiłam to kilka razy. Muszę tak robić, żeby komputer się w miarę normalnie uruchomił.
  • Poziom 14  
    Wisniowa napisał:
    A jak go zresetować? Nie powinien automatycznie, w momencie kiedy wyciągam baterię BIOSu?


    Po pierwsze komputer musi być odłączony od zasilania dopiero wtedy wyjmujesz baterie na 5 min i BIOS powraca do ustawień fabrycznych.

    Możesz też zrobić to zworkami.
  • Poziom 9  
    Odłączenie od zasilania w przypadku grzebania w środku to oczywista oczywistość :D

    A co to są te zworki? Możesz powiedzieć coś więcej?
  • Poziom 13  
    Na płycie głównej są zworki do resetowania biosu.Zwykle taki reset wykonuje się przy zbyt mocno podkręconym procesorze.

    Cytat:
    Czynność tą wykonujemy gdy komputer jest wyłączony.
    Zworka CMOS znajduje się przeważnie w pobliżu baterii.
    Zworka CMOS domyślnie zwiera dwa piny: pin 1 i pin 2. Domyślne położenie zworki zapewnia zapamiętywanie ustawień BIOS-u, gdy komputer jest wyłączony.Aby zresetować BIOS za pomocą zworki należy zewrzeć nią piny 2 i 3. Takie położenie (2-3) utrzymujemy przez kilka sekund, po czym przekładamy zworkę w pozycję domyślną, czyli zwieramy z powrotem piny 1 i 2.
    Osobiście spotkałem się z przypadkiem, że reset BIOS-u za pomocą zworki nie następował. Słyszałem również o tym od kilku osób, zatem uważam ten sposób za niepewny i zalecam dokonywać resetu BIOS-u poprzez wyciągnięcie baterii.
  • Poziom 20  
    Zapytam pierwszy: w jakim stanie są kondensatory?
    Ustaw ustawienia w BIOS i uruchom go ponownie. Jeśli się nie uruchomi, to problem z BIOS. Być może będzie potrzebny flash BIOS-U.
    Pozdrawiam.
  • Poziom 21  
    zmień psotnika na coś markowego.
  • Poziom 9  
    GumaWP napisał:
    Zapytam pierwszy: w jakim stanie są kondensatory?
    Ustaw ustawienia w BIOS i uruchom go ponownie. Jeśli się nie uruchomi, to problem z BIOS. Być może będzie potrzebny flash BIOS-U.
    Pozdrawiam.


    Wyglądają normalnie, po czym poznać czy są ew. w złym stanie?
  • Poziom 21  
    napuchnięte i czy nic z nich się nie wylewa
  • Poziom 26  
    student11 napisał:
    zasilacz modecom na śmietnik

    Mogę zapytać czemu??
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 41  
    iamtheone napisał:
    student11 napisał:
    zasilacz modecom na śmietnik

    Mogę zapytać czemu??


    Może dlatego że modecom to nawet zasilaczem nie powinno być nazywane . :D
  • Poziom 26  
    karolark napisał:
    Może dlatego że modecom to nawet zasilaczem nie powinno być nazywane

    Bzdury kolego, zasilacze z serii Modecom MC są ok.
  • Poziom 41  
    Fakt mea culpa nie dojrzałem fotki :cry: myslałem ze to jakiś standartowy feel :idea:
  • Poziom 26  
    karolark napisał:
    Fakt mea culpa nie dojrzałem fotki

    Zapewne zawinił tutaj zły sposób wklejenia grafiki przez autora tematu :twisted::twisted::twisted:

    Ale w dalszym ciągu czekam, aż student11 mi wyjaśni, dlaczego zasilacz ModeCom MC chce "wywalić do śmieci".
  • Poziom 9  
    Kondensatory na plycie wyglądają wporząsiu. Teraz nawet po resecie biosu (bateria,zworka) komp się tylko włączy i nic się nie dzieje. Bez serwisu się nie obejdzie...
  • Poziom 21  
    nie ufam zasilaczom modecom, taka zasada. Czy MC będzie padać nie wiem, zdarzyło się 1-2 razy. ja bym zobaczył zasilacz od środka w jakim jest stanie
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 43  
    student11 napisał:
    nie ufam zasilaczom modecom, taka zasada. Czy MC będzie padać nie wiem, zdarzyło się 1-2 razy. ja bym zobaczył zasilacz od środka w jakim jest stanie

    Stare MC robiło FSP Group od zera, znane z Fortronów, OCZ i BeQuiet.
  • Poziom 21  
    wiesz jeśli to prawda, to ok. To w takim razie cofam me zdanie. Aczkolwiek 2 zasilacze tego typu poszły do śmietnika przez moje ręce
  • Poziom 43  
    Feele mają bardzo podobną naklejkę do starych MC.
  • Poziom 26  
    student11 napisał:
    nie ufam zasilaczom modecom, taka zasada

    zmień zasady
    Wisniowa napisał:
    I jeżeli uda się go włączyć to pojawia się taki komunikat: Komputer - nie uruchamia się


    Na tym komunikacie masz napisane, aby ustawić datę i godzinę w BIOSie, a potem możesz kontynuować uruchamianie komputera.