Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Lenovo X61 sterowniki 'touch' pod win xp

meyepic 14 May 2012 01:07 2622 2
    meyepic
    Level 9  
    Witam,

mam problem dość irytujący. mam 4 takie urządzenia do skonfigurowania pod windows xp. Jest to życzenie klienta i szukam sposobu jak zainstalować sterowniki panelu dotykowego. To co znalazłem to zbiór niekompletnych solucji i żaden sposób nie działa.

Wiem natomiast, że pod system xp 2005 tablet edition są dedykowane sterowniki, ale one również nie działają na xp sp3.

Wszystkie komponenty Lenovo x61 są zainstalowane, aktualne i nie tworzą problemów. Poza tym jednym, najważniejszym.

czy ktoś mógłby mi pomóc? stoję w miejscu i już powoli nie wiem co robić.

Pozdrawiam
    meyepic
    Level 9  
    Problem rozwiązałem.

Dokładnie problem dotyczył komputera: ThinkPad X61 Tablet (7763)

Z obrazem płyty (z dwóch) systemu windows xp 2005 tablet edition zintegrowałem sterowniki SATA pod dysk twardy i po włączeniu trybu AHCI compatibility instalacja zakończyła się powodzeniem i obyło się bez bluescreenów. Nie jest konieczne instalowanie systemu poprzez flopa, co jak twierdzi IBM jest jedyną drogą do zainstalowania czystego XP na tym urządzeniu. Sam sterownik dotykowy, dedykowany pod ww. system działał, ale tylko w przypadku instalacji "lenovo-wskiego" systemu aktualizacji systemu (wymaga Framework 2.0: http://download.lenovo.com/ibmdl/pub/pc/pccbb...inkvantage_en/systemupdate315-2011-07-25.exe), po pobraniu wszystkich niezbędnych aktualizacji, zaktualizowaniu BIOS wszystko działało. Jedynym problem był pojawiający się nagminnie kolejny niebieski ekran podczas pracy windowsa poprzedzony "zacinaniem się" kursora i ogólnie systemu. Problem rozwiązuje nowa wersja aplikacji (znowu Lenovo) Power Management (link: http://download.lenovo.com/ibmdl/pub/pc/pccbbs/mobiles/8mu716ww.exe). Poprawkę polecam zainstalować jak najprędzej. Robiąc to "na końcu" możliwym jest, że nie starczy czasu do instalacji nim pojawi się niebieski wybryk:)

Służę szczegółowymi informacjami w razie problemów, dość dobrze teraz znam ten sprzęt jak również jego wnętrze (rozkręcany do gołego lcd).

Pozdrawiam