Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Renault Megane II ph1 2.0 automat ciepły nie kręci rozrusznikiem tylko klika

14 Maj 2012 09:27 3867 5
  • Poziom 36  
    Witam.
    Następny problem z moją megane.
    Po jeżdzie ok 2 godziny po mieście bez gaszenia silnika i mocnym rozgrzaniu się auta - temp.na wskażniku w normie - nie chce czasam kręcić rozrusznikiem.
    Objaw jest taki jaby padał akumulator - klika elektromages i nie kręci .
    Odczekam 5 minut minimalnie ostygnie i odpala bez problemu.
    Klemy wyczyszczone - bezpieczniki na klemie + ok styki przeczyszczone.
    Kilka razy wyświetlił jakiś błąd na wyświetlaczu - coś z kartą - ale przez ok 1 sekundę - nawet nie zdążyłem przeczytać .
    Szczotki raczej opadają bo problem jest tylko na bardzo gorącym silniku.
    Tuleje rozrusznika raczej też nie bo jak trochę ostygnie to kręci jak szalony.
  • Poziom 42  
    SZYMON BYDGOSZCZ napisał:
    Szczotki raczej opadają bo problem jest tylko na bardzo gorącym silniku.
    Tuleje rozrusznika raczej też nie bo jak trochę ostygnie to kręci jak szalony.

    Skoro tak twierdzisz to znaczy nie ma się już czego czepić... i nie ma po co rozrusznika wyciągać...
  • Poziom 36  
    Skoro tak twierdzisz to znaczy nie ma się już czego czepić... i nie ma po co rozrusznika wyciągać...[/quote]

    Rozrusznik mogę wyciągnąć ale jak znam życie zawiozę go do elektryka a tam powiedzą ,że wszystko jest ok - bo przecież jak jest zimny to kręci bez problemu.
  • Poziom 36  
    Wymieniłem bezpiecznik F3 25A START STOP i na razie jest dobrze.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 36  
    Motronic napisał:
    A był przepalony?


    Nie był przepalony .
    Niestety zrobiło się ciepło i problem powrócił .
    Samochód miał kiedyś wyjmowaną skrzynię biegów - czy jest możliwe ,że rozrusznik jest sprawny tylko jest minimalnie przestawiony na mocowaniach ?
    Najgorsze jest to ,że usterka występuje tylko przy bardzo nagrzanym silniku .

    Rozrusznik wymieniony i jest ok.
    Wcześniej ktoś już wymieniał w starym rozruszniku elektromagnes - widocznie też szukał usterki .