Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

laptop Toshiba wyłacza się po chwili

15 Maj 2012 07:27 8997 16
  • Poziom 8  
    Witam,
    Mam problem z laptopem Toshiba L40. Zasilacz sprawdzony miernikiem podaje napięcie. Dioda zasilania z przodu laptopa po podłaczeniu zasilania się zaświeca. Laptop załącza sie na parę sekund i się wyłacza. Podejrzewam jakiś problem z płytą główną. Nie ma to związku ani z baterią (niezależnie czy jest włożona czy nie) pamięciami lub dyskiem twardym. Gdzie ewentualnie szukać przyczyny ? Z góry dziękuję za pomoc.
  • Poziom 16  
    czy włącza się system czy już wyłącza się podczas wczytywania dysków itp (te czarne ekraniki) ?
    Być może że problem leży w systemie. najlepiej wejdź do bosa (przycisk del lub F2 z tego co pamiętam) i zobacz czy również się wyłącza. Alej jeżeli piszesz że bez podzespołów również są taki objawy to pewnie nie system ale jak piszesz płyta główna, Możesz spróbować go rozebrać przeczyścić wszystkie styki jak również wentylator który może być zabrudzony. Ja bym tak zrobił na początek.
  • Poziom 8  
    Problem w tym, że nie ma możliwości wejścia do BIOS-u bo nic nie wyswietla się na ekranie. Włączenie trwa 1-2 sekundy i koniec.

    Dodano po 29 [sekundy]:

    Laptop byłe też rozebrany i wyczyszczony

    Proszę poprawić błędy pisowni w swoich wypowiedziach! Niewykonanie polecenia nagrodzę ostrzeżeniem. 3.1.13. (Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych. [DriverMSG]
  • Poziom 43  
    harder1976 napisał:
    Laptop byłe też rozebrany i wyczyszczony

    Przed rozbieraniem i czyszczeniem też nie działał?
  • Poziom 13  
    Odepnij, napędy (dysk, CD-ROM lub DVD), wyjmij kość ram (zostaw 1 szt w slocie) i spróbuj dostać się do biosu. Myślę, że któreś urządzenie powoduje taki stan rzeczy. Potem to samo ale karta WIFi, modem, etc...
  • Poziom 34  
    Na początek podaj oznaczenie płyty głównej - w L40 montowano dwie różne płyty Asusa: TERESA oraz TERESA20.
  • Poziom 14  
    Sprawdź układ chłodzenia a dokładniej to wymienił bym pastę pod radiatorem na procesorze - możliwe że procek osiąga temperaturę krytyczną i następuje wyłączenie.
  • Poziom 34  
    delic napisał:
    Sprawdź układ chłodzenia a dokładniej to wymienił bym pastę pod radiatorem na procesorze - możliwe że procek osiąga temperaturę krytyczną i następuje wyłączenie
    Niemożliwe - nawet bez radiatora żaden procesor nie ma prawa wyłączyć płyty tak szybko, w ciągu 1-2 sekund.
  • Poziom 20  
    UP
    No ja miałem płytę Mercury Kobian w której jak zatrzymałem palcem wentylator to nawet do logo biosu się nie zdążył włączyć.
  • Poziom 34  
    bercikzb napisał:
    No ja miałem płytę Mercury Kobian
    Tyle tylko, że to płyta desktopowa z desktopowym CPU, więc nie ma co porównywać z CPU mobilnym.
    Ponadto, czas startu takiej płyty od włączenia do pokazania ekranu BIOS trwa około 5-8 sekund (zależnie od modelu płyty).
    Ale i tak idę o zakład, że w ciągu 1-2 sekund od włączenia CPU nie zagotuje się do temperatury krytycznej, jeśli tylko ma radiator (nawet byle jak założony i z zaschniętą pastą).
  • Poziom 14  
    Pytanie czy radiator się nie odkleił od procesora, miałem podobny przypadek z Acerem - podkładka od zintegrowanej grafiki odkleiła się - grafika grzała się do ok 95 stopni i albo zwieszał się na ekranie z logo albo wyłączał się po kilku sekundach bez pokazywania czegokolwiek na ekranie. Tam układ chłodzenia szedł na jednej rurce od procesora przez grafikę do wentylatora. Nie wiem jak w tej Toshibie jest rozwiązany układ chłodzenia z tego co pamiętam w L20 były osobne dla grafiki i dla procesora i chyba tak samo jest w L40. Mimo wszytko sprawdził bym oba radiatory zarówno na grafice jak i na procesorze z wymianą pasty termoprzewodzącej. Jeśli nie procesor to grafika i wysoka temperatura na nich może powodować opisane objawy.
  • Poziom 34  
    delic napisał:
    Pytanie czy radiator się nie odkleił od procesora
    Co się Kolega tak "przyssał" do tego chłodzenia?
    Napisałem jasno, że nawet BEZ RADIATORA procesor nie zagrzałby się w 1-2 sekundy do temperatury powodującej odłączenie przetwornicy głównej.
    Ponadto autor także napisał, że czyścił radiator - chyba nie byłby na tyle nierozsądny, aby go nie przykręcić po tej operacji.

    delic napisał:
    w L20 były osobne dla grafiki i dla procesora
    Banialuki - w L20 radiator jest wspólny dla procesora, grafiki i mostka północnego:

    laptop Toshiba wyłacza się po chwili

    delic napisał:
    i chyba tak samo jest w L40
    A jednak nie do końca jest tak samo:

    laptop Toshiba wyłacza się po chwili

    delic napisał:
    Jeśli nie procesor to grafika i wysoka temperatura na nich może powodować opisane objawy.
    Akurat grafika w tym modelu (niezależnie od wersji płyty) może pracować długi czas nawet bez chłodzenia.
    Kolega pisze dla nabicia postów? Bo merytoryki tutaj nie ma żadnej (ani zgodności z faktami).
  • Poziom 8  
    Ok - żadne z tych chłodzeń nie jest od mojej Toshiby. Z tego co dzisiaj ustaliłem to mostek północny po włączeniu robi się na sekundę bardzo gorący i się laptop wyłącza. Wymiana pasty nie pomogła. Oznaczenie płyty glównej HannStar J MV-1 DA0EW3MB6E0 REV. E. Zakładam, że raczej nie do naprawy.
  • Poziom 25  
    Czemuż to nie do naprawy. Jest to nie najgorszy laptop i naprawa jak najbardziej opłacalna moim zdaniem.
  • Poziom 34  
    harder1976 napisał:
    Oznaczenie płyty glównej HannStar J MV-1 DA0EW3MB6E0 REV. E.
    Czy to jest na pewno Toshiba Satellite L40...?
    Płyta EW3 to jest już staruszek na ICH4M i Intelu 855/852.
  • Poziom 8  
    No właśnie moja pomyłka to jest L10 co nie zmienia postaci rzeczy jeśli chodzi o rodzaj uszkodznia i objawy