Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

jak podłączyć zabezpieczenie przed sucho-biegiem do hydroforu

16 Maj 2012 14:43 7066 6
  • Poziom 2  
    Witam,
    Kupiłem zabezpieczenia do hydroforu hydroguard omnigena i podłączyłem. Ale moim zdaniem to urządzenie jest nie sprawne. Gdy chcę aby pompował hydrofor wodę to muszę non stop trzymać ten czerwony przycisk- gdy go puszczę to pompa się wyłącza a ciśnienie nawet było 4 bar. A tam pisze że minimalne ma być 0,6 bar. Czyli wszystko jest ok. Proszę o pomoc
  • Pomocny post
    Poziom 12  
    To urządzenie jest przeznaczone tylko do CZYSTEJ WODY, jeśli czerpiesz np. z studni to trzeba ją filtrować, inaczej przestaje działać natychmiast. Lepiej zamontować czujnik przepływu, bądź mały falownik do sterowania silnikiem pompy. Tam ustawisz i zrealizujesz całe sterowanie> Pozdrawiam.
  • Poziom 2  
    a nie wiesz gdzie można kupić taki czujnik przepływu wody?
  • Pomocny post
    Poziom 12  
    Sprwdź na danfoss.com. Mają bardo dobre ale dosyć drogie. ale na necie też znajdziesz coś co pewnie zaspokoi twoje potrzeby. Ale przelicz to i porównaj z flownikiem(więcej możliwości i pełna kontrola pompy).
  • Pomocny post
    Poziom 13  
    Witam Zabezpieczenie przed suchobiegiem-przekażnik HRH 5;jeżeli to jest pompa głębinowa to dwie sondy a pompa hydroforowa-to trzy.Na przekażniku jest schemat podłączenia;poza tym musisz mieć dodatkowy przewód do sąd.Dasz sobie radę .Kupisz to w hurtowni elektrycznej.Powodzenia
  • Poziom 1  
    Wiem że temat sprzed 3 lat ale wciąż na topie. Mam ten sam problem z tym ze u mnie po wcisnieciu i puszczeniu czerwonego przycisku pompa pracuje tj. włącznik działa ale samoczynnie się nie załącza. Podejrzewam ze przyczyną tego jest fakt ze do prawidłowego działanie zabezpieczenia przed suchobiegiem jest uzyskanie w nim minimalnego ciśnienia 0,6 b.co w moim przypadku jak i zapewne użytkownika który założył temat nie jest spełnione.Dlaczego ? Otóż dlatego że przy hydroforze zamontowany mam zawór zwrotny który utrzymuje ciśnienie tylko w zbiorniku natomiast w samej pomie jak i hydrostopie ciśnienie jest bardzo małe co uniemożliwia mu prawidłowe działanie.Moim zdaniem należałoby się zwiększyć ciśnienie w pompie np. poprzez usunięcie zaworu zwrotnego i problem byłby rozwiązany. Jeżeli się mylę to proszę mnie poprawić
  • Poziom 13  
    Witam Myślę że jak Twoim problemem zajmie się elektryk który wie o co chodzi to sprawę załatwi bez problemu-zwłaszcza że jest mój post wyżej.Ciśnienie wody nie ma nic do suchobiegu-chyba że masz zamontowane jakieś "czarodziejstwa".Zamontuj tak jak tam jest napisane-HRH 5-sposób podłączenia jest na urządzeniu;tylko musi być elektryk-e l e k t r y k. życzę powodzenia