Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

mieszalnik betonu poziomy

mieszkowicz 16 May 2012 17:37 8760 12
    mieszkowicz
    Level 10  
    Cześć wałki na tego typu mieszalnikach (patrz zdjęcie) POWINNY BYĆ Wyważane? W jaki sposób zabezpieczyć silnik przed przeciążeniem ? sprzęgłem? czy w jakiś inny sposób? Czy może odpowiedni markowe silniki maja takie zabezpieczenia? Czy na rozdzielaczu z elektrozaworem istnieje może sposób ustawienia ciśnienia po przekroczeniu jakiego wał nie będzie się obracał ?

Dziękuje

Czy ma sens wyważanie w tego typu urządzeniach ? Moim zdaniem nie , proszę o waszą opinie ! ?
    kwantor
    Level 38  
    Podaj obroty- nie widzę sensu wyważania ślimaczo wolnych wałów itp.
    Jakieś sprzęgło by pasowało, albo tą rolę może zapewnić przeniesienie napędu (paski klinowe).
    Inny sposób, to pomiar prądu przez silnik i odpowiednia automatyka.
    Trzeba też sobie uzmysłowić- co ma to mieszadło zaklinować, jeżeli gramatura kruszywa nie jest duża, to trzeba ustalić naocznie.
    mieszkowicz
    Level 10  
    Chodzi o to że przy zaprojektowanym mieszalniku ciągle mi "pada" silnik . Mieszany urobek: beton suchy. Nie wiem o chodzi. Naped łańcuchowy - kola zębate. Występują dość duże obciążenia. Co myślisz o zastosowaniu dodatkowego silnika?

Parametry mieszalnika:

kwantor
    Level 38  
    Zle dobrane przełożenie do mocy silnika.
    Zwiększ przekładnię itp.
    Nie stosuje sie takich rozwiązan z podwójnym silnikiem, chociaż w teorii i w praktyce pewno też jest to możliwe :D
    kwantor
    Level 38  
    Nie bardzo mi to wynika, ale jeżeli tak chcesz, to zastosuj 2 silniki i dwa przełożenia po przeciwnych stronach.
    Konstrukcyjnie nie ma jak zwiększyć przekładni, chyba, że ze dwa zęby mniej na małej zebatce i ze 2 więcej na dużej.
    To przenosi 560 Nm, czyli dość sporo.
    Czy na pewno może to mieszać suchy konkret?
    Bo wiesz, na mokro jest dużo lżej.
    mieszkowicz
    Level 10  
    Co myślisz o zastosowaniu dwóch silników jeden z jednej strony a drugi z drugiej? Moim zdaniem jest to bez sensu bo jeden silnik może pracować szybciej od drugiego ? Czy to nie odgrywa roly w napędach hydraulicznych ?

Dodano po 2 [minuty]:

na mokro miesza bardzo dobrze. Tylko ze zdarz się że przy suchym pada po jakimś czasie ! Może to wina słąbej jakości silnika (chiński) , po zmianie uszczelnień trochę dłużej pracuje ! Zdarzyło się też rozerwanie dużego koła zębatego (żeliwne).
    kwantor
    Level 38  
    Jeżeli będzie identyczny, to będzie miał takie same obroty.
    \Można tu wydziwiać nawet tak, że podzielić ten wałek, odpowiednio umocować w łożyskach i każda część robiła by na siebie.
    mieszkowicz
    Level 10  
    A może mieć znaczenie maszyna do jakiej został podpięty mieszalnik (słaba wydajność pompy). Często też silnik był bardzo gorący po kilkudziesięciu minutach pracy !
    kwantor
    Level 38  
    Do mieszania na sucho, trzeba by zmienić kształt mieszadeł, bo ten śrubowy musi coś rozwalić, jak sam wspomniałeś zębatkę.
    Nie wiem, czy też jakiś kawał kruszywa nie dostaje się w okolice otworu spustowego i nie klinuje o płetwe mieszadła.
    Zmiana mieszadła na coś podobnego, co miesza zaprawy nurarskie (łopatki)

Dodano po 2 [minuty]:

mieszkowicz wrote:
    A może mieć znaczenie maszyna do jakiej został podpięty mieszalnik (słaba wydajność pompy). Często też silnik był bardzo gorący po kilkudziesięciu minutach pracy !

Bo wszystko jest przeciążone, hydraulika jest dobra i silnik jest przeciążony, jeżeli dasz mocniejszy, to potargasz łańcuchy i zebatki łacznie ze skręceniem wałka w świderek.
    mieszkowicz
    Level 10  
    Myślełem o sprzęgle ale to chyba drogie rozwianie !

Dodano po 2 [minuty]:

jak wszystko jest przeciążone to jak to odciążyć?
  • Helpful post
    kwantor
    Level 38  
    Pisałem, kształt łopat lub ładuj 1/2 wsadu.
    Silnik powinien byc zabezpieczony zaworem przelewowym w hydraulice. Sprzęgło zbędne.
    Stosuj maszynę zgodnie z przeznaczeniem- beton płynny może się swobodnie przemieszczać, a suchy już nie..
    mieszkowicz
    Level 10  
    zamykam temat dzięki