Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Skuter Piaggio quartz płyn w chłodnicy się gotuje

VIPXxxxxxx 17 May 2012 09:20 6280 6
Buderus
    VIPXxxxxxx
    Level 8  
    Mam problem z układem chłodniczym w Piaggio po przejechaniu 2 km woda w chłodnicy się gotuje. Dodam ze wymieniłem już termostat, wszystkie elementy pompy od chłodzenia i dalej jest to samo ;/ Proszę o pomoc.
  • Buderus
    web69
    Level 32  
    Gotuje się, czy wywala zimną wodę? Takie zachowanie wskazuje na uszkodzoną uszczelkę, lub pękniętą głowicę, ewentualnie cylinder. Zdejmij głowicę, będzie widać...
  • Buderus
    BANANvanDYK
    Level 41  
    Układ jest odpowietrzony po napełnieniu układu chłodzenia? Chodzi o odpowietrznik na głowicy.
    Czy przy nagrzewaniu silnika na postoju, po otwarciu termostatu gorąca ciecz płynie do chłodnicy?
    VIPXxxxxxx
    Level 8  
    Głowicę sprawdzałem, uszczelkę też, układ odpowietrzałem na postoju przy wyłączonym silniku, a i woda się gotuje po przejechani ok 2 km
    Anonymous
    Anonymous  
    VIPXxxxxxx
    Level 8  
    Tak, sprawdzałem pompę a termostat nawet wyjąłem chwile i dalej to samo. Gdy zaczyna się robić gorący, traci na mocy i gdy dodaje gaz, to muli go, pewnie od ciepła? Jeżeli gdzieś do tego obiegu dochodzi powietrze, to może być to przyczyną?
    Staszek49
    Level 35  
    Informacje kolegów należy wziąć pod uwagę. Sprawdź, czy podczas gotowania się płynu pracuje wiatrak chłodnicy. Można sprawdzić go bezpośrednio z akumulatora. Sprawdź również czujnik temperatury, odpowiedzialny za włączanie wiatraka, a także bezpieczniki elektryczne.