Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Banner Multimetr Fluke 87VBanner Multimetr Fluke 87V
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wzmacniacz z zestawu NE018 nie gra.

17 Maj 2012 13:06 2906 24
  • Użytkownik usunął konto  
  • Banner Multimetr Fluke 87VBanner Multimetr Fluke 87V

  • Poziom 28  
    Narysuj jak to dokładnie podłączyłeś, najlepiej wstaw też zdjęcie. Ten zestaw to jeden z najprostszych wzmacniaczy (jeśli nie najprostszy) dla początkującego elektronika. On MUSI działać od razu po poprawnym (zgodnie z instrukcją) zmontowaniu i podłączeniu.
    Na marginesie - czy mam rozumieć, że podłączyłeś wyjście głośnikowe wzmacniacza Panasonic do wejścia NE018?
  • Użytkownik usunął konto  

  • Poziom 28  
    Ok. Więc jeden potencjalny błąd wyeliminowany. Odłącz swój przewód wejściowy całkowicie od złączki na płytce NE018. W złączce tej masz 2 piny: masa oraz wejście sygnału. Przy odłączonym przewodzie dotknij palcem pinu wejściowego. Powinieneś usłyszeć w głośniku charakterystyczne brzęczenie. Czy dysponujesz jakimś przyrządem pomiarowym, który umożliwia sprawdzenie przejścia? Sprawdź przewód wejściowy czy nie ma zwarcia oraz czy obydwie żyły (masa i sygnałowa) mają przejście. Ew. jeśli nie masz przyrządu to podłącz przewód do NE018 (oczywiście jeśli poprzednia próba z palcem wypadła pozytywnie) i ponownie sprawdź układ na obecność brumienia.

    Zakładam, że zasilanie podłączyłeś prawidłowo, tzn plus zasilacza do plusa w NE018 a minus do minusa. Czy układ TDA nie nagrzewa się zbytnio?
  • Banner Multimetr Fluke 87VBanner Multimetr Fluke 87V
  • Użytkownik usunął konto  

  • Poziom 28  
    Rezystory nie mają biegunowości. Ale diody i kondensatory elektrolityczne tak. Czy przypadkiem nie wlutowałeś którejś diody odwrotnie?
    XelectronicX napisał:
    Właśnie jak dotknę to nie ma tego brzęczenia.
    Tak nie powinno być. Stawiam na błąd w montażu (na pewno umieściłeś właściwy rezystor we właściwym miejscu i nie zamieniłeś polaryzacji innych elementów?) lub na odwrotne podłączenie zasilania co skutkować mogło uszkodzeniem TDA2030.
  • Użytkownik usunął konto  
  • R.I.P. Zasłużony dla elektroda
    Witam.
    XelectronicX napisał:
    Właśnie jak dotknę to nie ma tego brzęczenia.

    Sprawdź poprawność wlutowania elementów - szczególnie C7 :

    Wzmacniacz z zestawu NE018 nie gra.

    Dobrze jakbyś miał jakiś miernik napięcia i sprawdził nim napięcie na nóżce 4 układu TDA2030 - powinno tam być około połowy napięcia zasilającego jak na n.5 .


    Pozdrawiam.
  • Użytkownik usunął konto  

  • Poziom 28  
    XelectronicX napisał:
    moj wujek jest elektronikiem i mi powiedział że jestem od niego lepszy bo już takich żeczy nie ogarnia
    Z grzeczności nie skomentuję... Ale mając punkt zaczepienia w postaci wujka - zapytaj go czy ma jakikolwiek miernik, którym mógłbyś wykonać dwa podstawowe pomiary:
    - napięcia,
    - rezystancji.

    SP5ANJ możesz mieć rację z tym C7. Przy 12V napięcia zasilającego (jeżeli kondensator jest na 35V) nic złego się nie powinno dziać, jednak jeśli chłopak podniesie napięcie zasilania to może go spotkać przykre "buuum". I sprzątanie pokoju z resztek okładzin i dielektryka. Jednak przy 12V... No przecież ta zabawka chociaż "zapierdzieć" powinna... Na 99% podłączył odwrotnie zasilanie. Stąd grzejący się TDA.


    Ehhh... Przypominają mi się piękne czasy, kiedy człowiek był w Jego wieku... Ale wtedy to jeszcze dostęp do internetu był jaki był. I się kombinowało...
  • Użytkownik usunął konto  

  • Poziom 28  
    Kurka dzieciaku już Cię lubię :) A teraz:
    - odłóż z kieszonkowego parę moniaków i kup sobie jakikolwiek prosty miernik (najtańsze cyfrowe na bazarze są za max 20zł). Mam na myśli coś takiego:
    Wzmacniacz z zestawu NE018 nie gra.
    - zainwestuj w literaturę nt. elementów elektronicznych i prostych układów - tutaj z czystym sumieniem polecę Ci staaaare książki Dietera Nuhrmanna z serii "Elektronika łatwiejsza niż przypuszczasz"
    - używasz zasilacza - rozumiem, że jest to jakiś fabryczny zasilacz a nie Twój "produkt". Na obecnym etapie Twojego rozwoju elektronicznego stanowczo odradzam Ci JAKIEKOLWIEK MANIPULACJE PRZY NAPIĘCIU WYŻSZYM NIŻ 24V.

    Skombinuj miernik, pomierz napięcia o które prosił mój poprzednik i sprawdź poprawność podłączenia zasilacza.
  • Użytkownik usunął konto  

  • Poziom 28  
    XelectronicX napisał:
    A i czy będzie trzeba coś wymieniać?
    Najprawdopodobniej TDA2030 do wymiany.
    XelectronicX napisał:
    Inne to znaczy jakie? Konkretne wartości podaj.
    Na odwrocie opakowania kitu powinna być tabelka z kodem paskowym rezystorów. Jeżeli już się pozbyłeś opakowania to tutaj znajdziesz tabele z kodami
  • Użytkownik usunął konto  

  • Poziom 28  
    Większe gabaryty świadczyć mogą o wyższym napięciu pracy lub większej pojemności. Jednak w przypadku tego konkretnego kondensatora nie stanowi to żadnego problemu.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 28  
    Jeśli się nagrzewa, układ do wymiany.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 28  
    XelectronicX napisał:
    Czyli że gdzie błąd popełniłem?

    Wiesz na forum niestety nie ma wróżek. Najlepiej jakbyś wymienił układ.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 28  
    XelectronicX napisał:
    Tylko nie wiem jak to wlutować szeregowo czy równolegle?

    Równolegle.
  • Użytkownik usunął konto