Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Co to za element, oznaczenie: EL250 - Centrala Satel Versa 10

Nel 17 May 2012 19:41 3702 15
Optex
    Nel
    Level 12  
    Witam. Prawdopodobnie przez nieprawidłowe podpięcie polaryzacji baterii uszkodzeniu uległ element oznaczony jako EL250 (na dołączonym zdjęciu płytki) opisany na płytce jako F1. [Centrala Satel Versa 10]

Co to za element, oznaczenie: EL250 - Centrala Satel Versa 10
    Zdjęcie oczywiście nie przedstawia uszkodzonego elementu tylko sprawny.

Centrala działa, tyko ten element od baterii przepalił się (a dokładniej spalił się - dosłownie - musiał się mocno nagrzać).
    Proszę o pomoc i wskazanie co to za element, może udało by się go wymienić. W przeciwnym wypadku będę musiał odesłać płytkę do serwisu.
  • Optex
  • Helpful post
    Tomasz.W
    Level 35  
    Nel wrote:
    ....co to za element.....
    Bezpiecznik polimerowy
    Nel
    Level 12  
    Można to kupić w normalnym sklepie elektronicznym czy to jakiś "egzotyczny" element?
  • Optex
  • Helpful post
    Tomasz.W
    Level 35  
    W "normalnych" sklepach z elektroniczną drobnicą to mogą nawet nie wiedzieć o co chodzi. Takie bezpieczniki mają np. w TME. Tyle tylko że kupno jednego (kosztuje około 30gr) mija się z celem, przesyłka wyjdzie wielokrotnie więcej.
    humek
    Level 32  
    A z kąd wiesz ze tylko ten bezpiecznik jest uszkodzony? Skoro nie wiedziałeś ze to bezpiecznik to i nie nareperujesz sam centralki .Jak uszkodził się bezpiecznik to może jeszcze coś być uszkodzone.czy nie łatwiej wysłać płytkę centralki do serwisu producenta? Sprawdzą wszystko ,władują najnowszy soft, za niewielkie pieniądze. pamietaj jak sam "pogrzebiesz" to już serwis potem nie przyjmie.
    Tomasz.W
    Level 35  
    humek wrote:
    ....za niewielkie pieniądze....
    To już zależy od tego co będą robili.
    humek wrote:
    ....jak sam "pogrzebiesz" to już serwis potem nie przyjmie....
    Bajki jakieś opowiadasz.
    Jednak serwis byłby najlepszym rozwiązaniem, bo nie wiadomo czy skończyło się tylko na tym bezpieczniku.
    Nel
    Level 12  
    Wysłałem płytkę do serwisu.
    Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i informacje.
    humek
    Level 32  
    Tomaszu W ! żadnych bajek nie opowiadam .Znam kilka przypadków kiedy serwis udmówił naprawy po "samowolnych próbach " dokonanych przez klienta.
    Nel
    Level 12  
    Niestety i bez tego serwis Satel odmówił naprawy. Stwierdził, że element przepalił płytkę, nie wiem jakim sposobem to stwierdzono, skoro nie wlutowano elementu a płytka jest z wierzchu osmolona. Do bani takie zabezpieczenie które niszczy wg. serwisu całą centralę za 300 zł. (Nadmieniam, że centrala działa nie ma tylko połączenia z baterią przez przepalony element). Dziwny jest ten świat, ale pewno taka polityka firmy.
    Tomasz.W
    Level 35  
    Nel wrote:
    ....Niestety i bez tego serwis Satel odmówił naprawy....
    A to ciekawe. A gdzie oddawałeś do naprawy ? Oddawałem do serwisu kilka różnych płyt Satela i nigdy nie było problemu.
    Nel
    Level 12  
    Serwis Satel w Krakowie. (Przynajmniej tak mnie poinformował dystrybutor z Nowego Sącza, przez którego odsyłałem płytkę.)
    Tomasz.W
    Level 35  
    Nel wrote:
    Serwis Satel w Krakowie. (Przynajmniej tak mnie poinformował dystrybutor z Nowego Sącza, przez którego odsyłałem płytkę.)
    Acha, czyli ten serwis może okazać się taki mało...."serwisowy". Ja oddawałem bezpośrednio u producenta w Gdańska.
    NOOKIA
    Level 28  
    Też kiedyś wysłałem Ca6 na serwis bo padło zasilanie płyty. Co ciekawe płyta wróciła nie naprawiona i dodatkowo miała urwany kondensator na zasilaniu (wyłamana przelotka w płycie) A w karcie naprawy napisane uszkodzenie mechaniczne nie podlegające gwarancji, naprawa niemożliwa.

Nie wiem kto tą płytę dowalił tak do końca czy dystrybutor do którego odesłałem płytę czy satel. W każdym razie ostatecznie sam sobie tą płytę naprawiłem i już ponad rok działa, ale w jakim serwisie była tego już nie wie. Chyba sam zacznę odsyłać do gdańska.
    BENO99
    Level 26  
    Witam.
    Co do serwisu Satela ale na miejscu , nie wiem jak jest teraz bo ostatnio nic się nie psuje :D .
    Ale jeszcze z dwa lata temu było to w pełni profesjonalne podejście.
    Czy to elementy ""po burzowe "" czy inne naprawiane bez żadnych problemów no chyba ,że faktycznie już nie nadawało się to do naprawy. Jeżeli wcześniej umówiłeś się telefonicznie na konkretna godzinę już czekali na Ciebie , góra godzina naprawy i jeżeli nie mogli jej wykonać dostawałeś nowy moduł --płytę itp

Kiedyś za starych czasów było jeszcze lepiej , przyjeżdżało się z wiadomo czym :D :D :D i chłopaki od razu robili .
    humek
    Level 32  
    Z tego co wiem serwis SATELA jest w Gdańsku i tam mają stanowisko do napraw. Kompleksowo sprawdzają wszystko i zmieniają oprogramowanie na aktualne.Nie przyjmują "grzebanych" płyt (Ty chciałbyś po nieudaczniku robić ? -ja NIE ) więc nie ma się co dziwić.Koszty napraw nie sa wysokie a sprzęt chyba ma służyć do ochrony mienia a nie wyrobu ciasteczek dla maluszków wiec i odpowiedzialność rośnie.