Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Asus F3F-Startuje, czarny ekran.

rush17 17 Maj 2012 20:43 1662 10
  • #1 17 Maj 2012 20:43
    rush17
    Poziom 16  

    Witam!
    Problem jak w temacie po włączeniu laptopa diody włączają się kolejno, jak przy prawidłowym włączeniu, wiatrak startuje, na ekranie brak obrazu, zarówno zewnętrznym jak i matrycy. Przy włączeniu płyta pobiera 1,15 A bez baterii.
    Baterię ładuje normalnie. Laptop uruchamia się w ten sposób zarówno na baterii jak na zasilaczu.

    Po podłączeniu słuchawek okazało się, że jest dźwięk który pojawia się przy wyświetlaniu logo ASUS. Zapewne problem jest już oczywisty, że to karta graficzna bądź popękane kulki pod spodem. Jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi :)

  • #2 17 Maj 2012 21:16
    boro1234567
    Spec od komputerów

    Nie mylisz się, czy podgrzanie rdzenia Intela coś zmienia?

  • #3 17 Maj 2012 21:25
    rush17
    Poziom 16  

    Jeszcze nie próbowałem, czyściłem płytę przy okazji bo cała zakurzona. Za moment spróbuje i dam znać czy coś ruszyło. Nie chciałbym jednak go uszkodzić więc może poradzisz mi jak ustawić hot'a, żeby mi układ nie padł. Czy ten Intel ma jakąś specjalną granicę?

  • #4 18 Maj 2012 12:13
    boro1234567
    Spec od komputerów

    Proszę podgrzać rdzeń temperatura 200°C, około 3-4s.

  • #5 18 Maj 2012 12:16
    rush17
    Poziom 16  

    rush17 napisał:
    Witam!
    Przy włączeniu płyta pobiera 1,15A bez baterii.


    Teraz po wygrzaniu pobiera 1.28A z ramem i prockiem. W słuchawkach słychać dźwięk startu. Coś mi się wydaje, że pozostaje reball, bądź wymiana mostka.

  • #6 18 Maj 2012 23:15
    Vogelek23
    Poziom 34  

    Odłącz matrycę i sprawdź, czy dostaniesz obraz na zewnętrznym monitorze.
    Chyba nie muszę dodawać, że matrycę można podłączać i odłączać tylko przy całkowicie odłączonym zasilaniu (bateria, zasilacz).

  • #7 19 Maj 2012 20:03
    rush17
    Poziom 16  

    Tak jest. Płyta cały czas jest podłączona na "pająka", w ten sposób próbowałem. Dźwięk startu jest a obrazu brakuje.

  • #8 19 Maj 2012 20:21
    Vogelek23
    Poziom 34  

    No, nie bardzo można to odczytać z powyższego posta - czy po odłączeniu matrycy obraz na zewnętrznym monitorze się pojawia?

  • #9 20 Maj 2012 00:50
    rush17
    Poziom 16  

    Ok, więc jeszcze raz napisze po kolei.
    Obrazu w ogóle nie ma ani na matrycy ani na monitorze zewnętrznym ani przy odłączonej matrycy a w tym samym czasie podłączonym monitorze zewnętrznym.

  • #10 20 Maj 2012 11:31
    Vogelek23
    Poziom 34  

    Most północny będzie do wymiany, o ile pamięć RAM została podmieniona na sprawną bez efektu.

  • #11 20 Maj 2012 16:23
    rush17
    Poziom 16  

    Ram testowałem na innym lapku. Działał bez zarzutu.

    Po reballingu mostka północnego laptop działa. Na razie go testuję, dopiszę co się będzie działo po kilku dniach.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME