logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Diagnoza mikrokontrolera XC68HC912D60 w ekspresie do kawy - brak reakcji

marekbialy 10 Sty 2005 23:20 2309 9
REKLAMA
  • #1 1127628
    marekbialy
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Witam serdecznie.
    Mam poważny problem z systemem opartym na mikrokontrolerze XC68HC912D60.
    Jest to elektronika sterująca expresem do kawy, posiada jakiś interfejs do komunikacji z PC, ale niestety jakiekolwiek dane czy soft są mi nieosiągalne.
    Expres ma zaawansowane funkcje detekcji usterek, przed uruchamianiem testuje się, na wyświetlaczu alfanumerycznym 16X1 wyświetla kody błędów i ich przyczyny itd, oczywiście jeśli działa :(
    Nagle przestał działać (usterka "samoczynna" wynikła po weekendowym przestoju w pracy) wyświetlacz zapala pełne 8 pierwszych segmentów w postaci prostokątów, nie reaguje na peryferia (klawiatura maszyny, przyciski testowe na płycie, wrzutnik monet) Usterka nie tkwi w zasilaniu czy innych podzespołach maszyny (wcześniej mogła działać jedynie płyta z mikrokontr. + wyświetlacz + zasilanie), teraz taki zestaw zachowuje się również j/w.

Trochę rozwlekam, ale zasadnicze pytanie:
    Jak zabrać się za jakąkolwiek diagnozę, mam trochę doświadczenia z prostymi mikrokontrolerkami Atmela i Microchipa, o Mot nie wiem nic, a PDF tego procka (432str) lekko mnie zniechęcił...
    Czy jest jakiś typowy protokół komunikacji z PC - interface, software? Od czego zacząć diagnozę systemu który robi wrażenie martwego?
    MAszyna to SAECO DA-SG 500
  • REKLAMA
  • #2 1132406
    marekbialy
    Poziom 12  
    Co już sprawdziłem:
    -za reset jest odpowiedzialny DS1813, wywalilem, resetowałem ręcznie
    -kwarc 16 Mhz, podmieniałem, nawet bez kwarcu na wyświetlaczu ten sam objaw
    -znalazłem i zczytałem zewnętrzny eeprom - 24c256 - jest czysty., wydaje mi się że nie powinien...

Ten PC interface to 5 pinów:
    +5V (Vdd)
    GND (Vss)
    RESET (pin46)
    Vfp pin (pin 97)
    SMODN/TAGHI/BKGD (pin 23)
    Czy przychodzi komuś do głowy jak go można wykorzystać?
    Jak odczytać flash EEPROM i EEPROM z procka, czy ten proc ma zabezpieczenia przed dostępem do tych pamięci?
  • REKLAMA
  • #3 1134012
    marekbialy
    Poziom 12  
    Czy nie ma nigogo kto mógłby mi coś podpowiedzieć???
  • REKLAMA
  • #4 1134617
    bolek
    Poziom 35  
    Ocena: 298
    to że LCD jest czarny świadczy tylko o tym że nie został zainicjowany przez proca po właczewniu zasilania. Według mnie proc albo padł, albo wisi z powodu jakieś błedu, o którym ma może poinformować
  • #5 1134674
    marekbialy
    Poziom 12  
    Jak wykorzystać wspomniany interfejs do komputera PC?
  • #6 1134691
    bolek
    Poziom 35  
    Ocena: 298
    zapytaj producenta...albo na forum AGD
  • REKLAMA
  • #7 1135372
    GrzesGrz71
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    Witaj

Moim skromnym zdaniem to ten interfejs służy m.in. do programowania procka w układzie (świdczy o tym obecność lini BKGD która w prockach Motoroli służy do debugowania i programowania procka - poczytaj o BDM)
  • #8 1136179
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    A oscylator generuje coś?
  • #9 1138427
    marekbialy
    Poziom 12  
    A jak to sprawdzić, przyłączyć oscyloskop?
    Podmieniałem kwarce jak wyżej wspomniałem.
  • #10 1159179
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    marekbialy napisał:
    A jak to sprawdzić, przyłączyć oscyloskop?
    Aha, albo miernik częstotliwości, tylko trzeba uważać żeby zbytnio nie przeciążyć oscylatora, bo układ zerwie drgania (o ile występują).

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy mikrokontrolera XC68HC912D60 sterującego ekspresem do kawy, który po okresie bezczynności przestał działać. Objawem jest wyświetlacz alfanumeryczny 16x1 pokazujący pełne 8 segmentów w formie prostokątów, brak reakcji na klawiaturę, przyciski testowe i wrzutnik monet. Zasilanie i inne podzespoły zostały wykluczone jako źródło usterki. Próby diagnostyczne obejmowały ręczne resetowanie (usunięcie układu DS1813 odpowiedzialnego za reset), wymianę kwarcu 16 MHz oraz odczyt zewnętrznego EEPROM 24C256, który okazał się pusty. Interfejs PC składa się z 5 pinów: +5V, GND, RESET (pin 46), Vfp (pin 97) oraz SMODN/TAGHI/BKGD (pin 23). Linia BKGD sugeruje możliwość programowania i debugowania mikrokontrolera metodą BDM (Background Debug Mode). Dyskusja wskazuje, że brak inicjalizacji wyświetlacza może oznaczać uszkodzenie procesora lub jego zawieszenie. Zalecane jest sprawdzenie pracy oscylatora (generowanie sygnału zegarowego) za pomocą oscyloskopu lub miernika częstotliwości, z uwzględnieniem ryzyka przeciążenia układu. Brak dostępu do oprogramowania i danych z mikrokontrolera utrudnia dalszą diagnostykę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA