Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nowy router wifi zamiast linksys WRT120N

mapryl 18 May 2012 18:38 2108 2
Wago
    mapryl
    Level 9  
    Zastanawiam się nad jakimś solidnym routerem wifi do mieszkania w bloku. Internet będzie z kablówki. Do routera ma być podłączony laptop przez kabel oraz netbook,tablet,ps3 po wifi - oczywiście nie wszystko naraz ale 2-3 urządzenia online mogą się zdarzyć. Wokół jest spory tłok około 16 sieci wifi... jak to w bloku.

Do tej pory posiadałem Linksys Cisco WRT-120N którego szczerze chcę się pozbyć. Doradzał mi go znajomy jako tani i z "porządnej firmy". Od samego początku mam z nim problemy. Co kilka dni przy łączeniu się do sieci wifi urządzenia nie były rozpoznawane i miały ograniczony dostęp (widziały sieć ale jako z ograniczonym dostępem a w praktyce internetu nie było). Pomagało odłączenie od prądu routera na 10sek i znow wszystko działało. Próbowałem różnych ustawień w routerze i nic nie pomagało. Ostatnio wyjeżdżając na tydzień z domu odłączyłem go całkiem po przyjeździe żaden laptop, tablet etc nie był wstanie się z nim połączyćani wifi ani przez kabel , pomimo prawidłowych haseł itp. Pomógłdopiero reset po którym wszystko nagle zaczęło działać ...przez 2 tyg i znów nagle przestał rozpoznawać urządzenia. Tak więc firmy linksys mam serdecznie dosyć.

Myślałem nad D-Link DIR-655. Polecacie?
  • Wago
    bogiebog
    Level 43  
    Sprawdż zasilacz:
    - albo weż inny zasilacz o takim samym napięciu i równej lub większej wydajności prądowej
    - albo pomierz napięcie zasilania przy podłączonym routerze i porównaj ze znamionowym jakie winno być.

Może jakiś router pod tomato ? RT-N12 ?

Lista routerów pod tomato
    Lista routerów pod dd-wrt
    mapryl
    Level 9  
    Dowiedzialem się ostatnio ,że podobno była jakaś wadliwa partia WRT120N , może stąd te problemy.

A ten soft Tomato to trzeba jakoś specjalnie instalować w routerach??