Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Egzamin zawodowy - technik informatyk 2012

canibus 18 May 2012 21:14 206357 890
phoenixcontact
    NTxC
    Level 11  
    zdzinia1989 wrote:
    a tu nie widze takich jawnych bledow cke

Zadanie 29.
  • phoenixcontact
    Ziouou0
    Level 11  
    Hah, no to jeśli uwzględnią to że są debilami którzy nawet podstaw z programowania nie ogarniają, to ubędzie ci jeszcze 1 punkt.
    NTxC
    Level 11  
    ona19op wrote:
    29. A zaznaczyłam

Gwoli uczciwości A uznawane jest przez CKE, natomiast poprawną odpowiedzią jest C. W takim razie masz 2 błędy. :/
    zdzinia1989
    Level 12  
    a no wlasnie , wiec ja sie nie znam ale skoro wy tak mowicie i jestescie pewni to sadze ze jest szansa ze poprawia to pytanie 29, tylko trzbe do nich napisac, zasygnalizowac blad :)
    krzysiek21691
    Level 2  
    6: W bazie danych utworzono kwerendę SQL: SELECT nazwisko, imie FROM pracownicy WHERE nr_ewid>1000 ORDER BY nazwisko. Jakie kolumny będzie ona zawierała i jak będzie posortowana tabela uzyskana w wyniku jej działania?
    Odp...Kolumny nazwisko i imie osób o numerze ewidencyjnym większym niż 1000, posortowane rosnąco według nazwisk.

7: Na schemacie blokowym algorytmu zamieszczono symbol graficzny
    Odp...dwóch bloków granicznych

8: Makro arkusza kalkulacyjnego zawiera polecenie ActiveSheet.Unprotect. Wykonanie tego polecenia spowoduje
    Odp...odwołanie ochrony arkusza

9: Na zdjęciu przedstawiono złącza karty graficznej. Złącze cyfrowe to
    Odp... wyłącznie złącze 3

10: Jakiego typu danych należy użyć w języku C do zadeklarowania zmiennej będącej ilorazem dwóch liczb całkowitych?
    Odp...float

11: Przesyłanie ruchu sieciowego poprzez router, które wiąże się ze zmianą źródłowych lub docelowych adresów IP, oznacza się skrótem
    Odp...NAT

12: Komputer jest najprawdopodobniej zainfekowany boot wirusem. Jakie działanie spowoduje usunięcie wirusa w sposób najmniej inwazyjny dla systemu operacyjnego?
    Odp...Przeskanowanie programem antywirusowym z bootowalnego nośnika.

13: Które złącze na tylnym panelu komputera oznaczane jest przedstawionym symbolem graficznym?
    Odp...8P8C

14: W ustawieniach protokołu TCP/IP stacji roboczych jest zaznaczona opcja Uzyskaj adres IP automatycznie. Jaka usługa musi być uruchomiona na serwerze, by komputery otrzymały z serwera poprawny adres IP, maskę podsieci i bramę?
    Odp...DHCP

15: Przedstawione parametry katalogowe dotyczą routera posiadającego pamięć masową
    Odp...64MB

16: Komputer ma pełnić rolę serwera sieci lokalnej, udostępniającego innym komputerom połączenie z Internetem przez podłączenie do gniazda sieci rozległej za pomocą kabla UTP Cat 5e. Obecnie komputer jest jedynie podłączony do switcha sieci lokalnej również kablem UTP Cat 5e, nie posiada innych gniazd 8P8C O jaki element musi być on koniecznie rozbudowany?
    Odp...benchmark.

18: Jednym z zaleceń dotyczących ochrony antywirusowej jest skanowanie całego komputera. Zgodnie z tym zaleceniem komputer należy skanować
    Odp...systematycznie, na przykład raz w tygodniu

19: Lokalnej podsieci komputerowej nadano adres IP 172.16.10.0/24. Komputerl ma adres IP 172.16.0.10, komputer2 - 172.16.10.100, a komputer3 - 172.16.255.20. Który z komputerów należy do tej podsieci?
    Odp...Wyłącznie komputer2 o adresie IP 172.16.10.100

20: Na schemacie działania skanera numerem 1 oznaczono element, którego zadaniem jest
    Odp...zamiana sygnału optycznego na sygnał elektryczny
  • phoenixcontact
    Ziouou0
    Level 11  
    krzysiek21691 po co ty to wrzucasz? Arkusz każdy już ma, oficjalny klucz odpowiedzi jest już dostępny.
    krzysiek1358
    Level 2  
    może ktoś wstawić zadania z PP?
    krzysiek21691
    Level 2  
    21: Do sporządzenia projektu sieci komputerowej dla budynku szkoły najlepiej wykorzystać edytor grafiki wektorowej, którym jest program
    Odp...AutoCad

22: W ramce zamieszczono zawartość jednego z plików systemu operacyjnego MS Windows. Jest to plik
    Odp...tekstowy, zawierający listę zainstalowanych systemów operacyjnych.

23: Na stanowisku serwisowym komputerów do ochrony urządzeń przed ładunkami elektrostatycznymi służy
    Odp...mata antystatyczna

24: Zakres we/wy kontrolera DMA zapisany w postaci heksadecymalnej wynosi 0094-009F, a w systemie dziesiętnym
    Odp...148 - 159

25: Firma zajmująca się sprzątaniem musi drukować faktury tekstowe w czterech egzemplarzach jednocześnie, na papierze samokopiującym. Jaką drukarkę powinna wybrać?
    Odp...igłową

27: Która z wymienionych instrukcji języka C++ powoduje opuszczenie funkcji i w razie potrzeby ustawienie wartości zwracanej?
    Odp...return

28: Tylda (~) znajdująca się na początku nazwy pliku w systemie Windows XP oznacza, że jest to plik
    Odp...tymczasowy

29: Trzech użytkowników komputera z zainstalowanym systemem operacyjnym Windows XP Pro ma swoje foldery z dokumentami w katalogu głównym dysku C:. Na dysku jest zainstalowany system plików NTFS. Użytkownicy mają założone w systemie konta z ograniczeniami. W jaki sposób należy zabezpieczyć folder każdego z użytkowników, by pozostali nie mogli modyfikować zawartości folderu?
    Odp...Przypisać uprawnienia NTFS do modyfikacji folderu tylko właściwemu użytkownikowi.

30: Schemat blokowy przedstawia algorytm znajdowania
    (UWAGA: Na egzamnie za to pytanie jest przyznawany 1 punkt, niezależnie od odpowiedzi)
    Odp...liczby minimalnej w ciągu nieuporządkowanym

31: Po wykonaniu przedstawionego fragmentu programu zmienna a będzie miała wartość
    Odp...7

32: Zmienne w oraz f zadeklarowano jako char *w, t[10];. Wskaż przypisanie adresu tablicy t wskaźnikowi w.
    Odp...w=&t

33: Protokół internetowy, odpowiedzialny za wysyłanie z programu pocztowego do serwera wiadomości poczty elektronicznej, to
    Odp...SMTP

34: Ile symboli graficznych bloków obliczeniowych przedstawiono na schemacie blokowym fragmentu programu?
    Odp...2

35: Technika ADSL umożliwia uzyskanie połączenia DSL
    Odp...z różnymi szybkościami w kierunku od i do abonenta

36: Który z elementów oznaczonych numerami od 1 do 4, przedstawionych na schemacie blokowym frame grabbera i opisanym we fragmencie dokumentacji technicznej, służy do wymiany danych z innymi urządzeniami przetwarzającymi obraz wideo bez niepotrzebnego obciążania magistrali PCI?
    Odp...2

37: Jakie oprogramowanie, zapobiegające włamaniu do sieci, należy zainstalować na serwerze udostępniającym połączenie z Internetem?
    Odp...FireWall

38: Oparzenia powstałe na skutek porażenia prądem elektrycznym należy opatrzyć
    Odp...gazą jałową i suchą.

39: Przedstawiony symbol graficzny oznacza
    Odp...przetwornik analogowo-cyfrowy.

40: Ile razy zostanie wykonana pętla WHILE po wykonania fragmentu programu?
    Odp...2
    Marsal20
    Level 13  
    Hej koledzy,
    jaki antywirus jest do zainstalowania na egzaminie?
    Dexous
    Level 10  
    Mam taki problem, gdyz na lekcjach malo czasu poswiecalsmy na egzaminy probne i zazwyczaj nie zdazylismy zrobic calosci, wiec mam kilka pytan jako ze jutro pisze egzamin.

Przykladowo jest taki rozklad
    1. Temat
    2. Zalozenia
    3. Przyczyny
    4. Wykaz dzialan
    5. Wskazania do uzytkownika
    6. Wykaz za pomoca screenow

Czy punkty 1-5 mam napisac na kartce ? Duzo tam jest tych kartek ? Bo piszac probne wychodzilo mi kilka stron A4. Czy moze pisac to w wordzie i potem da sie wydrukowac ?
    Co do punktu 6 to mam napisac tylko 6. Screeny na tej kartce lub w wordzie ?

Dodano po 3 [minuty]:

Pisze ze na dysku znajduje sie plik flota.fdp i nalezy zrobic zeby dalo sie go uruchomic. Wie ktos w jakis sposob ?
    quenya
    Level 2  
    na kartce piszesz 1-4 i 6, a 5 punkt to są screeny
    Ziouou0
    Level 11  
    Wszystko piszesz ręcznie. Screeny wrzuca się do Worda numerując odpowiednim działaniem które sreen obrazuje.
    to_tylko_ja1991
    Level 13  
    Punkty od 1 do 5 piszesz na kartce . Kartek jest 7 hehehe i ja zapisałam np wszystkie i mi jeszcze miejsca brakowalo by pisać dalej ;] Punkt 6 w wordzie
    zdzinia1989
    Level 12  
    wszystkie punkty piszesz na kartkach a4, starczy ci miejsca przynajmniej powinni, w wordzie tylko screeny podpisane i to one beda drukowane i zgrywane na pendriva u mnie tak bylo. pierwsze 5 na kartkach , a w wordzie tylko screeny :)
    1szyszka
    Level 10  
    Czyli na screenach robimy tak:
    Pesel (w nagłówku)
    1 screen
    Opis pierwszego
    2 screen
    Opis drugiego
    Nr strony

tak :) ?
    Dexous
    Level 10  
    Dziekuje za szybka odpowiedz. Jeszcze jakby ktos mogl odpowiedziec na druga czesc pytania odnosnie pliku flota.fdp
    zdzinia1989
    Level 12  
    swoja droga to troche dziwne ze nie cwiczyliscie pisania egzaminu praktycznego, przeciez to tak jakby schemat, ja nie wiem czy bym umiala wszystko pokolei w pkt co i jak gdybym w szkole tego nie przerabiala po kilkadziesiat razy
    stefan992
    Level 11  
    Kolega pisał tak
    "1. Temat
    2. Zalozenia
    3. Przyczyny
    4. Wykaz dzialan
    5. Wskazania do uzytkownika
    6. Wykaz za pomoca screenow "

A na dzisiejszym egzaminie po 15.00 było w punkcie 5 "Rejestr kolejno wykonywanych czynności w postaci zrzutów z ekranu"

Czyli w punkcie 5 trzeba pisać to samo co na screenie? Tzn. Zainstalowałem antywirusa. (W czasie przeszłym) Czy pomijamy punkt 5. Od czego to zależy?

Edit: I w jakim programie dodajemy screeny? 2003? 2007?
    Ziouou0
    Level 11  
    Ja w wykazie działań podaję po prostu numer screena i tyle.
    gss663
    Level 10  
    Ziouou0 wrote:
    Ja w wykazie działań podaję po prostu numer screena i tyle.

I tu robisz błąd.
    Wykaz działań to jest to co będziesz robił a screenami weryfikujesz to.
    Mówiąc prościej tracisz 20 pkt za wykaz czynności a raczej jego brak.
    Ziouou0
    Level 11  
    Miałem na myśli że po opisie działania podaję numer screena który ową czynność weryfikuje.
    5pirit
    Level 10  
    Nie jest źle, z pisemnego odpowiednio 36 na 50 a z przedsiębiorczości 15 na 20 ;D czyli zaliczony. Teraz jeszcze tylko czekać na wyniki z praktycznego, tylko czemu tak długo!
    NTxC
    Level 11  
    krzysiek21691 wrote:
    32: Zmienne w oraz f zadeklarowano jako char *w, t[10];. Wskaż przypisanie adresu tablicy t wskaźnikowi w.
    Odp...w=&t

Nie.