Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Motorola Gm1200 po Flashu do MC2100 dziwne zachowanie

lotus25 19 May 2012 00:23 3018 6
    lotus25
    Level 10  
    Witam !!

Po flashu gm do mc jest dziwny problem związany z odbiornikiem otóż na odbiorze jest burczenie i niska czułość odbiornika. Dziwne jest to ze co któreś wyłączenie/włączenie motoroli odbiornik działa poprawnie nie burczy i ma doskonałą czułość przez cały czas dopóki nie wyłączę zasilania (przycisk power).Nie dzieje sie to cykliczne bo czasami kilka razy włącz wyłącz i działa ok a czasami co któryś raz burczenie . Burczenie pojawia sie gdy radio odbiera tzn ktoś postawi nośną na określonym kanale. najdziwniejsze jest to ze flashowałem 4 takie motorole i jest to samo . Pytanie jest o co chodzi ? Czyżbym wgrał nie ten flash ? Czy może VCO ? A podczas tego burczenia tx działa ok . Może ktoś ma taki flash jak ma być to porównam ten co wgrałem . Nie wiem skończyły mi sie pomysły . Wymieniłem nawet LM2925T ale bez zmian ..
    RTX-Service
    Level 18  
    Mam tak samo i flashował mi autoryzowany serwis, :( lekko załamałeś mnie kolego bo sprowadziłem z USA LM-y bo też chciałem je wymieniać mając nadzieję, że to zniknie. A twój przypadek dzieje sie na RTX-sie z pasma VHF czy z UHF? bo u mnie na UHF
    lotus25
    Level 10  
    WITAM !!

gm 1200 uhf i wszystkie ten sam mankament .. Wiec to problem flashowania tylko jak go naprawić ? MAM LM Z RÓŻNYCH ZRÓDEŁ I TO SAMO . Czekam na to że ktoś to rozkminił ..
    pozdro Tomek
    Podaj gg to zagadamy ..

Moderated By c2h5oh:

3.1.13. Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.

Nie krzycz.

Elektroda nie jest po to by umawiać się na pogaduchy poprzez GG. Od tego jest PW.
    Chyba pracujesz na ostrzeżenie...

lotus25
    Level 10  
    Po analizie wydaje mi się że problem leży po stronie vco które prawdopodobnie jest na zboczu i raz działa raz nie . Pytanie jest jak to stroić . Wiadomo że programowo ale jak i czym ?
    lukashb
    Level 39  
    Miałem ze swoją GM1200 podobnie, na 10 włączeń jedno takie było. Radio głuche, czasem odbierało z warkotem, aż do stopniowego rozgrzania, wtedy łapało i jest ok!, niestety radio pewnej nocy wybuchło (procesor audio z dymem poszedł niewiedzieć czemu) i radia brak. Ale problem pozostaje po sflashowaniu jak by nie było. Widać co nie dała fabryka to nie oryginał.
    lotus25
    Level 10  
    Wiec idąc kilkoma tropami postanowiłem zbadać trop uszkodzonego Lm2925T otóż podstawiłem podmienić ze sprawnego radia . i ??? I nic to samo .. Mało tego fleszowałem dwa razy różnym softem raz upgrade.exe i raz sky_u19l.exe ..

Tym drugim nie chciało iść wiec trzeba było odpalić program wcisnąć x następnie trzymając power wcisnąć na klawiaturze b (bootstrap) radio wywali fail 01/90 jak skończy puszczamy power radia i wciskamy n i rozpocznie sie proces fleszowania około 3 minuty cały czas z napisem fail 01/90 . jak skończy wyłączyć radio od zasilacz i następnie włączyć . I tyle .. Ale niestety i tak jest to samo .

Jakieś konstruktywne wnioski ? Skłaniam sie ku uszkodzonej P.CZ. lub rozstrojonej ale jak i czym stroić zapewne programowo . Teraz to już zupełnie skończyły mi sie pomysły ..

Jak coś mi wpadnie do głowy to o tym napisze tutaj ..
    yes2mike
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Powiem więcej.
    Podobne problemy mam w fabrycznej MT2100 (UHF) - nie fleszowanej. Na szczęście wystarczy ze 2 razy zagasić radio i po problemie.
    Przyzwyczaiłem się do tego i nie szukam rozwiązania problemu, choć ten mnie przez dłuższy czas na tyle intrygował, że postanowiłem trzasnąć radiem o asfalt... I co ? Na 50 włączeń za każdym razem było OK. Później powrót do przeszłości.

W tych radiach jest problem z ekranowaniem (chyba na batlabsie opisywany) i być może to jest przyczyną.