Witam. Ponieważ mam z tym problem, więc postanowiłem zapytać. Wszędzie opisane są cewki powietrzne typu: drutem DNS fi 1mm nawinąć 5 zwojów na średnicy 5mm. Ok. Cewki takie działają dobrze, ale są duże. Nie wiem za to jak nawinąć cewkę na 144MHz, 137MHz itp. ale na karkasie z rdzeniem ferrytowym i na jakim karkasie, drutem powiedzmy 0,5mm bo taki mam. Jaki dać do tego kondensator współpracujący aby rezonans wypadł w na tych właśnie częstotliwościach? Albo jaki dzielnik pojemnościowy, żeby impedancja wypadła w okolicy 50ohm? Bo odczepy też kłopotliwa rzecz w takich stojących cewkach. Takie cewki zajmują mniej miejsca niż powietrzne, a trymerków nie trzeba bo stroi się rdzeniem. Kolejna sprawa; przy zastosowaniu syntezy zakres strojenia odbiornika jest w miarę duży. Przy zmianie z pasma np 2m na 137MHz dobrze zaprjektowane VCO pójdzie ale obwody wejściowe już nie. Rozwiązaniem jest zastosowanie podstrajanych obwodów weściowych przy pomocy diod pojemnościowych, sterowanych tym samym napięciem co dioda VCO. Ktoś już wykonał taki układ? Jak wygląda sprawa synchronizacji przestrajania VCO i obw. wejściowych? Jak duża może być róznica częstotliwości VCO i roboczej, żeby za bardzo się obwody nie rozjechały? Zapraszam do dyskusji teoretyków i praktyków!