Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaką pralkę do 1500 zł wybrać? Electrolux czy Bosch?

CompFan 19 May 2012 15:35 21099 15
    CompFan
    Level 13  
    Witam

W związku z przeprowadzką szukam pralki dla siebie. Zastanawiam się nad pralką o następujących cechach:

- Electrolux lub Bosch
    - cena do 1500 zł (+- mogę coś dopłacić)
    - energooszczędność A++
    - wsad 7 kg
    - program szybki (np. 15 minutowy)

Czytałem dużo pozytywnych opinii o Electrolux. O Boschu też. Którą markę i model polecacie wybrać biorąc pod uwagę powyższe cechy?
    0ceanborn
    Level 25  
    Z tych 2 - Bosh.
    Są bardzo wytrzymałe, niezawodne.
    Elektrolux - wg mnie to jedna z gorszych firm.
    Wiem bo pracowałem swojego czasu na linii produkcyjnej.
    Najlepsze są Gorenje.
    Anonymous
    Level 1  
    dymcio111
    Level 12  
    Napewno znajdziesz łatwiej Boscha z wymiennymi łożyskami. Ja mam od lutego/marca Bosch WAE 2047 FPL, na naklejce made in Poland. Puki co nie narzekam, dobrze pierze ładowna 7kg, ma niby te A++, tylko do dzwieku nie moge sie przyzwyczaic jest cicha, ale ten dzwiek samolotowy i tak jakos sie przenosi łatwo przez ściany i troche słychać, ale do zniesienia. Po za tym wyswietlacz upraszcza pranie tak samo jak opisane programy. Program 15 minutowy jak dla mnie nie bardzo, zeby byl tak z 30 min, ale 15 to jak dla mnie za krotko. Taniej bedzie ciuchy w misce z wodą i zamoczyć :p
    CompFan
    Level 13  
    dymcio111 wrote:
    Program 15 minutowy jak dla mnie nie bardzo, zeby byl tak z 30 min, ale 15 to jak dla mnie za krotko. Taniej bedzie ciuchy w misce z wodą i zamoczyć :p

Czyli krótko mówiąc źle pierze na tym 15 minutowym? A na dłuższym programie ile czasu ta pralka pierze?
    Anonymous
    Level 1  
    dymcio111
    Level 12  
    Zajrzyj do tego tematu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2286278.html poszukaj moj post tam dałem instrukcje do tej pralki i zobacz sobie programy. Na telefonie teraz piszę to niewygodnie mi było edytować i skopiować tutaj. Funkcja time perfect skraca programy w zależności jakie są długie tak chyba 7-20 min
    CompFan
    Level 13  
    OK dzięki dymcio za porady. Ale mimo to spróbuję chociaż sprawdzić ten 15 minutowy jak pierze, tak z czystej ciekawości.
    dymcio111
    Level 12  
    Raz w nim prałem, wrzuciłem kilka rzeczy, koszulki, chuste buff, 1 pare dresów. Dość dawno to było te 5 minut rozkładało się na około 5 minut pranie, 7 minut płukanie, 3 min wirowanie. Ciuchy wrzuciłem specjalnie przepocone, po wyjęciu było dalej czuć pot, ciuchy były za słabo wysuszone wręcz mokre, musiałem odpalić osobny program na wirowanie, wiec w sumie prałem ponad 35 min, ten program 15 minut jest chyba na 2kg prania, to już lepiej prać na Family Mix pierze około chyba 55 min a moge wrzucić prawie cały bęben i pranie super wyprane.
    CompFan
    Level 13  
    A da się skrócić te 55 minut do np. 30 minut? Moja poprzednia pralka Whirlpool dobrze prała na programie 30 minutowym.
    teamxtreme
    Level 10  
    Witam.

Nie chcę zakładać nowego tematu więc podepnę się pod ten.

Szukam pralki do około 1300zł, nie mam żadnych wymagań poza tym aby była w miarę energo i wodo oszczędna.

Na ceneo.pl opinie są chyba mało obiektywne, bo praktycznie każda pralka ma 5 gwiazdek i jest najlepsza.

Moim typem jest Mastercook PFD-1237, ale myślę też nad Boschem WAE24164PL.
    Będąc w Saturnie, sprzedawca polecał także pralkę LG F-1091LD.

Którą z tych trzech byście polecili? Albo jaką jeszcze inną?

Pozdrawiam.
    kris2
    Level 12  
    CompFan wrote:
    A da się skrócić te 55 minut do np. 30 minut? Moja poprzednia pralka Whirlpool dobrze prała na programie 30 minutowym.

no juz nie przynajmniej w naszym Boschu ale mysle ze kazdy model ma tak samo ogolnie rzecz biorac bez przesady co to za pranie w 15-30min z temperatura wody 30C ( gdzie wiekszosc czasu to i tak wirowanie i plukanie ), pralka ledwo zdazy podgrzac wode kilka razy zamieli i praktycznie po praniu.

Powiem szczerze ze ten program 15min to fajna sprawa ale tylko i wylacznie przeprac co ja gadam przeplukac czyste ale przepocone koszulki itp. pierdoly o brudnych rzeczach zapomnijcie czy to Bosch czy inna firma to nie sa programy sluzace do wypierania ufajdolonej odziezy czy plam

Co do powyzszego postu polecono nam i rowniez mamy i polecamy Boscha z seri WAE narazie grubo ponad pol roku miele bez zadnych problemow i to bardzo intensywnie
    agd-szpec
    Level 11  
    CompFan wrote:
    Witam

W związku z przeprowadzką szukam pralki dla siebie. Zastanawiam się nad pralką o następujących cechach:

- Electrolux lub Bosch
    - cena do 1500 zł (+- mogę coś dopłacić)
    - energooszczędność A++
    - wsad 7 kg
    - program szybki (np. 15 minutowy)

Czytałem dużo pozytywnych opinii o Electrolux. O Boschu też. Którą markę i model polecacie wybrać biorąc pod uwagę powyższe cechy?

Obie marki są bardzo dobre, ale mają swoje gorsze serie. Jak Electrolux to tylko taki, który ma 3 przegródki w podajniku na proszek i płyn (są też takie, które mają tylko 2), a jak Bosch czy Siemens, to takie z serii Max, a nie Classixx - można poznać po tym, że lepsze mają metalowy hak do zamykania bębna, a gorsze z plastiku. Oprócz tych drobiazgów cała masa elementów jest gorszej jakości, ale te pomogą każdemu w odróżnieniu serii ;)
    Polecam:
    1) Electrolux EWF 127570 W, co prawda w klasie A z jednym plusem, ale ma za to pranie parowe dla tych, którzy nienawidzą prasować, duży i czytelny wyświetlacz LCD, 1200 obrotów, 7 kg, rewelacyjną funkcję Time Manager, dzięki której możemy swobodnie skracać i wydłużać cykl prania;
    2) Bosch WAE 2047F PL, klasa A++, duży wyświetlacz, 1000 obrotów, 7 kg, funkcję Time Perfect, również umożliwiającą zarządzanie czasem prania;

3) Gorenje W 7423, klasa A+++, wyświetlacz, 1200 obrotów, 7 kg, funkcja skracania programów max do 17 minut, program SterilTub do czyszczenia pralki z bakterii, pleśni i grzybów, duży otwór do załadunku, możliwość tworzenia ulubionych programów.

Każda z tych pralek jest godna polecenia, więc polecam! :D
    agd-szpec
    Level 11  
    teamxtreme wrote:
    Witam.

Nie chcę zakładać nowego tematu więc podepnę się pod ten.

Szukam pralki do około 1300zł, nie mam żadnych wymagań poza tym aby była w miarę energo i wodo oszczędna.

Na ceneo.pl opinie są chyba mało obiektywne, bo praktycznie każda pralka ma 5 gwiazdek i jest najlepsza.

Moim typem jest Mastercook PFD-1237, ale myślę też nad Boschem WAE24164PL.
    Będąc w Saturnie, sprzedawca polecał także pralkę LG F-1091LD.

Którą z tych trzech byście polecili? Albo jaką jeszcze inną?

Pozdrawiam.

Z tych 3 polecam Boscha, chociaż nie ma wyświetlacza, czy indukcyjnego silnika jest lepiej wykonany. A z innych:
    1) Electrolux EWF 127413 W, klasa A++, 7 kg, 1200 obrotów, mały wyświetlacz LCD, funkcja Time Manager, dzięki której możemy swobodnie skracać i wydłużać cykl prania;
    2) Gorenje WA 70149 , klasa A+, 7 kg, 1400 obrotów, mały wyświetlacz LED, funkcja skracania programów max do 17 minut, program SterilTub do czyszczenia pralki z bakterii, pleśni i grzybów, duży otwór do załadunku, cicha praca, zabezpieczenie przed przelaniem się wody – Aqua Stop.
    W załączniku karta produktu WA 70149.
    CompFan
    Level 13  
    Ostatecznie wybrałem pralkę Bosh WLO24260PL. Dobrze pierze i jak na razie spełnia wszystkie moje wymagania już prawie 2 lata.