Z tych 2 - Bosh.
Są bardzo wytrzymałe, niezawodne.
Elektrolux - wg mnie to jedna z gorszych firm.
Wiem bo pracowałem swojego czasu na linii produkcyjnej.
Najlepsze są Gorenje.
Szybko, to można łapać pchły na sierści psa/kota; lub wszy na własnej głowie.
Tym sposobem zajeździsz każdą pralkę. Dlaczego?
Poczytaj sobie na Forum. Mnie się po raz enty pisać nie chce.
Napewno znajdziesz łatwiej Boscha z wymiennymi łożyskami. Ja mam od lutego/marca Bosch WAE 2047 FPL, na naklejce made in Poland. Puki co nie narzekam, dobrze pierze ładowna 7kg, ma niby te A++, tylko do dzwieku nie moge sie przyzwyczaic jest cicha, ale ten dzwiek samolotowy i tak jakos sie przenosi łatwo przez ściany i troche słychać, ale do zniesienia. Po za tym wyswietlacz upraszcza pranie tak samo jak opisane programy. Program 15 minutowy jak dla mnie nie bardzo, zeby byl tak z 30 min, ale 15 to jak dla mnie za krotko. Taniej bedzie ciuchy w misce z wodą i zamoczyć :p
Program 15 minutowy jak dla mnie nie bardzo, zeby byl tak z 30 min, ale 15 to jak dla mnie za krotko. Taniej bedzie ciuchy w misce z wodą i zamoczyć :p
Czyli krótko mówiąc źle pierze na tym 15 minutowym? A na dłuższym programie ile czasu ta pralka pierze?
Czyli krótko mówiąc źle pierze na tym 15 minutowym? A na dłuższym programie ile czasu ta pralka pierze?
To tak jest, zagotuj jajko na twardo w czasie piętnastu sekund i viceversa; na miękko w czasie pół godziny.
Kumasz bazę?
Nie kumasz. Gadamy w innej lidze.
Zajrzyj do tego tematu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2286278.html poszukaj moj post tam dałem instrukcje do tej pralki i zobacz sobie programy. Na telefonie teraz piszę to niewygodnie mi było edytować i skopiować tutaj. Funkcja time perfect skraca programy w zależności jakie są długie tak chyba 7-20 min
Raz w nim prałem, wrzuciłem kilka rzeczy, koszulki, chuste buff, 1 pare dresów. Dość dawno to było te 5 minut rozkładało się na około 5 minut pranie, 7 minut płukanie, 3 min wirowanie. Ciuchy wrzuciłem specjalnie przepocone, po wyjęciu było dalej czuć pot, ciuchy były za słabo wysuszone wręcz mokre, musiałem odpalić osobny program na wirowanie, wiec w sumie prałem ponad 35 min, ten program 15 minut jest chyba na 2kg prania, to już lepiej prać na Family Mix pierze około chyba 55 min a moge wrzucić prawie cały bęben i pranie super wyprane.
A da się skrócić te 55 minut do np. 30 minut? Moja poprzednia pralka Whirlpool dobrze prała na programie 30 minutowym.
no juz nie przynajmniej w naszym Boschu ale mysle ze kazdy model ma tak samo ogolnie rzecz biorac bez przesady co to za pranie w 15-30min z temperatura wody 30C ( gdzie wiekszosc czasu to i tak wirowanie i plukanie ), pralka ledwo zdazy podgrzac wode kilka razy zamieli i praktycznie po praniu.
Powiem szczerze ze ten program 15min to fajna sprawa ale tylko i wylacznie przeprac co ja gadam przeplukac czyste ale przepocone koszulki itp. pierdoly o brudnych rzeczach zapomnijcie czy to Bosch czy inna firma to nie sa programy sluzace do wypierania ufajdolonej odziezy czy plam
Co do powyzszego postu polecono nam i rowniez mamy i polecamy Boscha z seri WAE narazie grubo ponad pol roku miele bez zadnych problemow i to bardzo intensywnie
W związku z przeprowadzką szukam pralki dla siebie. Zastanawiam się nad pralką o następujących cechach:
- Electrolux lub Bosch
- cena do 1500 zł (+- mogę coś dopłacić)
- energooszczędność A++
- wsad 7 kg
- program szybki (np. 15 minutowy)
Czytałem dużo pozytywnych opinii o Electrolux. O Boschu też. Którą markę i model polecacie wybrać biorąc pod uwagę powyższe cechy?
Obie marki są bardzo dobre, ale mają swoje gorsze serie. Jak Electrolux to tylko taki, który ma 3 przegródki w podajniku na proszek i płyn (są też takie, które mają tylko 2), a jak Bosch czy Siemens, to takie z serii Max, a nie Classixx - można poznać po tym, że lepsze mają metalowy hak do zamykania bębna, a gorsze z plastiku. Oprócz tych drobiazgów cała masa elementów jest gorszej jakości, ale te pomogą każdemu w odróżnieniu serii Polecam:
1) Electrolux EWF 127570 W, co prawda w klasie A z jednym plusem, ale ma za to pranie parowe dla tych, którzy nienawidzą prasować, duży i czytelny wyświetlacz LCD, 1200 obrotów, 7 kg, rewelacyjną funkcję Time Manager, dzięki której możemy swobodnie skracać i wydłużać cykl prania;
2) Bosch WAE 2047F PL, klasa A++, duży wyświetlacz, 1000 obrotów, 7 kg, funkcję Time Perfect, również umożliwiającą zarządzanie czasem prania;
3) Gorenje W 7423, klasa A+++, wyświetlacz, 1200 obrotów, 7 kg, funkcja skracania programów max do 17 minut, program SterilTub do czyszczenia pralki z bakterii, pleśni i grzybów, duży otwór do załadunku, możliwość tworzenia ulubionych programów.
Każda z tych pralek jest godna polecenia, więc polecam!
@ compfan
Program Family Mix trwa normalnie 1:03 h, z funkcją time perfect skraca się do 0:53 h.
Family Jeans trwa 1:22 h, po skróceniu 1:17 h.
Family Sports trwa 0:54 h, po skróceniu 0:49 h
Nie chcę zakładać nowego tematu więc podepnę się pod ten.
Szukam pralki do około 1300zł, nie mam żadnych wymagań poza tym aby była w miarę energo i wodo oszczędna.
Na ceneo.pl opinie są chyba mało obiektywne, bo praktycznie każda pralka ma 5 gwiazdek i jest najlepsza.
Moim typem jest Mastercook PFD-1237, ale myślę też nad Boschem WAE24164PL.
Będąc w Saturnie, sprzedawca polecał także pralkę LG F-1091LD.
Którą z tych trzech byście polecili? Albo jaką jeszcze inną?
Pozdrawiam.
Z tych 3 polecam Boscha, chociaż nie ma wyświetlacza, czy indukcyjnego silnika jest lepiej wykonany. A z innych:
1) Electrolux EWF 127413 W, klasa A++, 7 kg, 1200 obrotów, mały wyświetlacz LCD, funkcja Time Manager, dzięki której możemy swobodnie skracać i wydłużać cykl prania;
2) Gorenje WA 70149 , klasa A+, 7 kg, 1400 obrotów, mały wyświetlacz LED, funkcja skracania programów max do 17 minut, program SterilTub do czyszczenia pralki z bakterii, pleśni i grzybów, duży otwór do załadunku, cicha praca, zabezpieczenie przed przelaniem się wody – Aqua Stop.
W załączniku karta produktu WA 70149.