Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

ThinkPad Z60m i rozjaśnienie matrycy

arekm 19 May 2012 15:57 1530 5
NDN
    arekm
    Level 16  
    Mam kilkuletniego ThinkPada Z60m z matrycą o rozdzielczości 1680x1050. Matryca od początku nie była zbyt jasna (pod dowolnym systemem, windows, linux czy po prostu biosem) na maksymalnym ustawieniu przez Fn+Home.

Zastanawiam się czy w przypadku matryc CCFL, jak w tym thinkpadzie, jest możliwość elektronicznego podniesienia jasności (o 5-10%)? Może być kosztem żywotności (o ile to też będzie jedynie kilka-kilkanaście procent).
  • NDN
  • Helpful post
    Vogelek23
    Level 34  
    arekm wrote:

Zastanawiam się czy w przypadku matryc CCFL, jak w tym thinkpadzie, jest możliwość elektronicznego podniesienia jasności (o 5-10%)?
    Jest taka możliwość - wiąże się ona z przewinięciem uzwojenia wtórnego trafa inwertera (dowinięciem zwojów).
    Jednakże żywotność spadnie w takim wypadku co najmniej o połowę.
  • NDN
    arekm
    Level 16  
    W takim razie taka akcja nie miała by sensu.

Szkoda, że nie mam do porównania innego Z60m z taką matrycą ale cóż - pewnie ten typ tak ma (niezbyt jasny) od "nowości". Oglądając fotki czy filmy z tym laptopem w roli głównej podświetlanie wydaje się jaśniejsze niż u mnie ale to może być złudzenie.

Słowem - nie bardzo mam jak się upewnić czy to norma czy usterka.
    Vogelek23
    Level 34  
    Generalnie - matryca matowa świeci niemal zawsze słabiej, niż błyszcząca.
    Jeśli jednak ekran jest słabo czytelny przy oświetleniu naturalnym, to może świadczyć po prostu o zbyt małym napięciu dla świetlówki.

Jeśli Kolega posiada oscyloskop z aktywną sondą wysokonapięciową, można ładnie zmierzyć poziom napięcia (impulsowego) na wyjściu inwertera.
    Amplituda impulsów poniżej 600V świadczyć może o źle działającym inwerterze lub zużytej świetlówce.
    arekm
    Level 16  
    Niestety nie dysponuje ale w perspektywie kilku mc coś się powinno pojawić na biurku - postaram się wrócić wtedy do tematu, choćby z czystej ciekawości. Tymczasem inny post o T400...