Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Przełącznik AV CXA2069 (C1AB00003218) - "ręczne" sterowanie I2C

jaco777 20 May 2012 21:41 5435 3
    jaco777
    Level 24  
    Witam.

W telewizorach Panasonic (głównie seria Viera) stosowany jest układ IC3001 - C1AB00003218 (nazewnictwo wg instrukcji serwisowej) pełniący rolę przełącznika audio wideo. Przykładowe zastosowanie tego układu jest w tej instrukcji serwisowej : SM TX-PF42G20S.pdf - strona 34, 59.
    W załączniku na dole, tylko strona 59 z tej serwisówki.

Na stronie 59 układ ten został oznaczony jako IC3001 i dzięki temu natrafiłem na trop układu Sony CXA2069Q. Układy wydają się być bardzo podobne, ale są pewnie różnice. IC3001 (będę stosował to nazewnictwo dla rozróżnienia układów) ma 100 wyprowadzeń, a CXA2069Q na 64 wyprowadzenia. Opis do CXA2069Q znalazłem bez problemu, do CXA2069 już nie mogę znaleźć a podobno to nie to samo co CXA2069Q.

Czy ktoś z Was wie co to za dokładnie ten układ w Panasonicu - IC3001, C1AB00003218 ?

Teraz do sedna sprawy. Domyślam się, że sterować układem można tylko poprzez szynę I2C i innej możliwości nie ma. Czy ktoś z Was ma już jakąś wiedzę i doświadczenia ze sterowaniem tym układem poprzez I2C ? Albo, ma na warsztacie sprzęt z takim układem (np. starsze i nowsze modele LCD i plazm Panasonica) i byłby w stanie sprawdzić co się dziej na szynie I2C podczas zmiany sygnału ze zwykłej cyfrowej transmisji telewizyjnej (DVB-T, DVB-S) na podgląd nagranych audycji (dotyczy to serii Panasonic Viera z możliwością podpięcia dysku twardego przez USB).

"Niestety" mój telewizor jest jeszcze na gwarancji i na razie wzbraniam się przed jego rozebraniem i sprawdzeniem jak to w rzeczywistości wygląda - chodzi głównie o sprawdzenie, co się dzieje na szynie I2C.

A po co mi to ? Już wyjaśniam.
    Otóż, Panasonic wprowadził ograniczenie polegające na tym, że odbierany i oglądany program telewizyjny (DVB-T, DVB-S) jest także wyprowadzany na wyjścia EURO, dzięki czemu możemy sobie nagrać na magnetowidzie to co akurat teraz oglądamy na żywo.
    Ale jeżeli na telewizorze odtwarzamy już wcześniej nagraną audycję (zapisaną na dysku twardym) to na wyjściach EURO już nie ma wyprowadzonego sygnału A/V i nie można tej audycji nagrać na magnetowid.
    Gdyby tak oszukać układ IC3001 i za pomocą szyny I2C kazać mu wyprowadzić sygnał na wyjście EURO lub na czas przełączania z sygnału antenowego na odtwarzanie z dysku twardego, zablokować szynę I2C, to może by się udało pominąć to ograniczenie.

Ale na razie to jest tylko gdybanie i dlatego proszę o podzielenie się Waszą wszelką wiedzą na ten temat. Gdyby nie gwarancja na mój TV to już dziś próbowałbym z blokowaniem szyny I2C.

PS Jeżeli opisany problem nie pasuje do tego działu, to proszę oczywiście przenieść.
    rafcio363
    Level 30  
    Ja może zapytam inaczej => po co Ci te kombinacje
    "Ale jeżeli na telewizorze odtwarzamy już wcześniej nagraną audycję (zapisaną na dysku twardym) to na wyjściach EURO już nie ma wyprowadzonego sygnału A/V i nie można tej audycji nagrać na magnetowid. "
    Skoro masz nagrany obraz na hdd?
    japierdziu
    Level 15  
    Jest jeszcze pytanie czy to jest tylko kwestia przełącznika, czy może problem jest głębszy, a mianowicie brak przetwarzania strumienia cyfrowego z dysku twardego - na analogowy?
    jaco777
    Level 24  
    rafcio363 wrote:
    Skoro masz nagrany obraz na hdd?

Zapomniałem wspomnieć, że materiał nagrany na HDD można oglądać tylko i wyłącznie na tym telewizorze Panasonica na którym się go nagrało - takie wymyślne zabezpieczenie (unikalny klucz generowany w TV) nad którym pracujemy a tym poście : Panasonic Viera i zdekodowanie/odszyfrowanie nagrań z HDD USB. A dysk szybko się zapełnia i dlatego szukam sposobu na wyciągnięcie nagrać z HDD. Na przegranie ich na komputer jest już sposób - opisałem go tutaj Panasonic VIERA - Ratowanie nagrań na HDD - ale tak skopiowane pliki są nadal zaszyfrowane i ponownie trzeba je nagrywać na HDD od TV aby obejrzeć.

japierdziu wrote:

Jest jeszcze pytanie czy to jest tylko kwestia przełącznika, czy może problem jest głębszy, a mianowicie brak przetwarzania strumienia cyfrowego z dysku twardego - na analogowy?

Dane z HDD są dekodowane przez procesor i wysyłane na matrycę (panel) - to oczywiste. Nie miałem pewności czy procesor zamienia je też na postać analogową, ale teraz już mam.

Posiedziałem nad instrukcją serwisową, przeanalizowałem schemat ideowy TV, tor AV między przełącznikiem a procesorem, poczytałem jakie są problemy z monitorowaniem I2C i pamiętając stare czasy, kiedy to pewnie radia samochodowe zabezpieczone kodem można było odbezpieczyć poprzez zwyczajne zablokowanie szyny I2C, to samo postanowiłem wykonać w TV.

W efekcie na wyjściu EURO telewizora Panasonic Viera uzyskałem obraz zarówno z odtwarzacza HDD oraz z Viera Cast - a jest to oczywiście fabrycznie zablokowane (bardziej dociekliwi użytkownicy Panasoniców wiedzą o co chodzi). Zalety: wreszcie "normalny" dostęp do nagrań z HDD. Wada: jest dostęp to analogowy czyli obarczony pewnymi niedoskonałościami.

Gdyby ktoś był zainteresowany jak to zrobić, to proszę pisać do mnie na PRIV - jeżeli będzie zainteresowanie do napiszę odpowiednią instrukcję.

Na dowód nagrałem filmik i umieściłem go na Youtube (ze względu na rozmiar i dostępność dla wszystkich). To duże :D to Panasonic Viera a to małe :D po lewej na dole to laptop z grabberem TV.

Dodano dnia 8.01.2012
    Ponieważ pojawiają się coraz częstsze zapytanie o instrukcję, to informuję że znajdują się one na moim moim kanale YouTube.