Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Excel 2007 funkcja "jeżeli pogrubione to zlicz ile"

21 Maj 2012 10:02 7777 19
  • Poziom 9  
    Witam
    Szukam wszędzie i nie mogę se dać rady.
    Chcę zastosować funkcję, że np. w komórkach od D6 do F6 są różne cyfry/liczby podane czyli np.
    D6=4
    E6=7
    F6=8

    ale jak widać w komórkach D6 oraz E6 są te cyfry pogrubione i ja chce zastosować funkcję np. w komórce G11 żeby mi zliczała ile jest tych pogrubionych komórek od D6 do F6, czyli żeby tutaj akurat zliczyła mi i podała numer 2, bo 2 cyfry są pogrubione, a jeżeli nie byłaby żadna to niech poda że 0.

    Bardzo Proszę o pomoc
    Nie radzę sobie z tym

    Z góry Dziękuję
  • Poziom 9  
    dziękuję za linka, lecz właśnie analizowałem to i nie znalazłem gdzie to wpisać w ogóle a dodatkowo tu ktoś chce wpisać cyfrę "1" jeżeli jest pogrubione a ja chce zliczyć pogrubione więc jak będę miał 6 pogrubionych komórek to on by mi wpisał "1" a ja chcę wtedy "6" :)

    Dodano po 8 [minuty]:

    a gdzie to mam wpisać w tym VB bo nie bardzo kminie ?
  • Poziom 40  
    W_1_T_o napisał:
    ... a ja chce zliczyć pogrubione więc jak będę miał 6 pogrubionych komórek to on by mi wpisał "1" a ja chcę wtedy "6" :)
    ?



    Rzeczywiście niedoczytałem, moja poprzednia funkcja sumuje grube a ty chcesz je policzyć więc delikatna zmiana:
    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    W_1_T_o napisał:
    ...
    a gdzie to mam wpisać w tym VB bo nie bardzo kminie ?


    Po to dałem przykład. (W edytorze vBA excela)
  • Poziom 9  
    a posiadasz może jakiś własny poradnik video do tego jak to zrobić, bo kurde jestem chyba na to za głupi, męczę się i kombinuje bo w Twoim przykładzie działa jak należy a w moim nie działa i wpisywałem to co podałeś jak weszłem w Deweloper - Visual Basic i wkleiłem tam to, potem zamknąłem ale nadal nie działa u mnie, a u Cb działa widze.
  • Pomocny post
    Poziom 40  
    Nie mam wideoporadnika :).

    Spróbój zrozumieć po fotkach.

    otwórz w swoim pliku edytor VBA (to już podobno umiesz)

    Prawoklik na "VBA Project(twój_ plik.xle)" plik.
    wybierz insert i kliknij w moduł.

    Zostanie dodany moduł do projektu.
    Excel 2007 funkcja "jeżeli pogrubione to zlicz ile"

    Kliknj dwukrotnie w moduł i wpisz tam kod funkcji (jak poniżej)
    Excel 2007 funkcja "jeżeli pogrubione to zlicz ile"

    Aby ta funkcja działąła tak jak zwykła funkcja excela dwukliknij kliknij jeszcze w
    nazwę arkusza w którym będziesz wykorzystywać tą funkcję wybierz "sekcje" tak jak zaznaczono elipsami na rysunku poniżej i wklej tan kod:
    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
    To będzie pozwalać przeliczać funkcję po każdej zmianie.



    Excel 2007 funkcja "jeżeli pogrubione to zlicz ile"

    Mam nadzieje że siobie poradzisz.
  • Poziom 9  
    Wszystko super mi wytłumaczyłeś, bardzo dziękuję , lecz jednak chyba ja mam coś z excelem nie tak bo nie rozumiem tego, że skoro robię 1 krok tak jak Ty a więc otrzymuje to

    Excel 2007 funkcja "jeżeli pogrubione to zlicz ile"

    następnie wykonuje krok 2 i mam

    Excel 2007 funkcja "jeżeli pogrubione to zlicz ile"

    to mimo wszystko w moim arkuszu po zastosowaniu tej formuły która u Ciebie działa

    Excel 2007 funkcja "jeżeli pogrubione to zlicz ile"

    u mnie zamiast pojawić się cyfra 1 bo tyle jest pogrubionych komórek to wychodzi mi ten błąd :(

    Excel 2007 funkcja "jeżeli pogrubione to zlicz ile"
  • Pomocny post
    Poziom 40  
    Może masz wyłączoną obsługę makr.

    Zapisz plik i otwórz jeszcze raz.
    Pojawi się komunikat o włączeniu makra?
    Jeżeli nie sprawdź jakie masz ustawienia zabezpieczeń makr
    Excel 2007 funkcja "jeżeli pogrubione to zlicz ile"


    dodane po chwili :
    ale zaraz jak moje działa to dlaczego twoje nie ... chmmm interesujące (sprawdz z tym zapisaniem i otworzeniem)


    Może zacznijmy od najprostszej rzeczy:
    Stwórz jakąkolwiek funkcję, np:

    Function ssss(a As Range)
    ssss = a
    End Function

    i wpisz w komórce arkusza np =ssss(a1)

    Będzie to samo co w A1 czy też będzie błąd?
  • Poziom 9  
    nie pomogło to niestety nadal, chyba że wyślę ten plik excela na serwer i podam Ci linka do pobrania, może byś mógł zobaczyć co mam tam nie tak ?
  • Pomocny post
    Poziom 40  
    No podaj popatrzymy

    Dodano po 3 [sekundy]:

    No podaj popatrzymy
  • Pomocny post
    Poziom 40  
    W przesłanym pliku w dwóch modułach (w 1 i w 4) była funkcja o takiej samej nazwie i u mnie excel 2010 i 2003 głupiał.
    Z tym że ja miałem komunikat błędu VBA o złej skłądni po wciśnięciu enter. A ty o tym nie wspominałeś.

    Poniżej plik który u mnie działa.
  • Poziom 9  
    Nooo teraz działa, Suuper, Ogromnie Ci Dziękuję :)
    jak mogę Ci pomóc byś jakąś korzyść miał na forum ?
  • Poziom 40  
    W_1_T_o napisał:
    jak mogę Ci pomóc byś jakąś korzyść miał na forum ?


    Już "dałeś" korzyść. :)

    dla informacji:
    Poprzez wciśnięcie pomógł ktoś dostaje dodatkowe punkty i info o ilości "pomocy" wyświetla się obok jego nicka.


    Ale dodam do głównego tematu, że jeżeli będziesz chciał wykorzystać tą funkcję w innych arkuszach i będziesz chciał by się liczyła nie tylko po jej wpisaniu ale również po zmianie grubości (kiedy już jest wpisana formuła licz pogrubione) musisz w kodzie każdego arkusza zamieścić kod tak jak w pierwszym arkuszu.
  • Poziom 9  
    aha ten w VB co tam jest to Module ?
  • Poziom 40  
    Nie w module.

    Skopiuj trzy wersy kodu z "VB pierwszego arkusza" do wszystkich tych gdzie będziesz stosował formułę liczącą pogrubienia.
    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    (Trzecia fotka moich wcześniejszych porad tylko dla każdego arkusza nie tylko dla pierwszego).


    I na marginesie jak nie korzystasz to wykasuj kod dotyczący "FontB" ze specyficznego "arkusza" Workbook.
  • Poziom 9  
    No w każdym arkuszu tego pliku będę stosował to ale nie kopiowałem nic a widzę , że nawet działa tak jak powinno.
    A z jakiego Workbook wykasować jeśli nie korzystam i czemu bo nie bardzo kminie ?
  • Poziom 40  
    W_1_T_o napisał:
    No w każdym arkuszu tego pliku będę stosował to ale nie kopiowałem nic a widzę , że nawet działa tak jak powinno.
    A z jakiego Workbook wykasować jeśli nie korzystam i czemu bo nie bardzo kminie ?


    Jeżeli wpiszesz formułę =liczPogrubione() to jak najbardziej funkcja zadziała ... ale spróbuj (w innym arkuszu niż pierwszy) jak już wpiszesz tą formułę w komórkę (daj enter) a następnie zmień grubość liter w zakresie który obejmowała funkcja liczpogrubione().
    Zauważ że wynik nie zmieni się. To po to jest to skopiowanie do innych arkuszy "autoobliczenia".

    Co do "Workbook"
    wejdź w edytor VBA i dwukliknik w Workbook (okno po lewej - eksplorator VBA pliku)
    Zauważysz tam wklejony kod ( z pierwszej porady ) - ja go mam w pobranym pliku. Wykasuj Go. Chyba że go wcześniej wykasowałeś.
  • Poziom 9  
    Faktycznie coś było, to usunąłem teraz. Jeszcze raz Wielkie Dzięki za pomoc. :)