Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Słuchawkowy wzmacniacz lampowy na 6N2P i 6N13S

hokuspokus 21 May 2012 17:33 16412 17
Altium Designer Computer Controls
  • Słuchawkowy wzmacniacz lampowy na 6N2P i 6N13S

Witam. Jako mój pierwszy post w DIY, chciałem pochwalić się swoim wzmacniaczem słuchawkowym. Jest to konstrukcja ukończona w 95%, jednak jako że już nie mi przyjdzie ją wykończyć (muszę sprzedać moje dziecko :( ), chciałem się nią z Wami podzielić. ;)
    Jak (chyba) każdy miłośnik muzyki i czystego, żywego brzmienia swojego czasu postanowiłem zbudować swój własny wzmacniacz lampowy. Najpierw trzeba było zdecydować - głośnikowy, czy słuchawkowy? Przytłoczony wizją kosztów wzmacniacza głośnikowego (co w moim przypadku musiało by się wiązać z zakupem dobrych odsłuchów), z oczywistych przyczyn zdecydowałem się na początek na wzmacniacz słuchawkowy. Szukając w internecie różnych projektów natrafiłem na jeden, który szczególnie przypadł mi do gustu (niestety strona źródłowa "zmarła" jakiś czas temu... :( ). Ucinając 'dobre rady'... ;) Założeniem było skonstruowanie prostego, pewnego urządzenia, na 'starych', prostych zasadach. Chciałem coś, czego będzie używał ktoś, kto wie JAK tego używać, dlatego nie bawiłem się w automatyczne opóźnianie napięcia anodowego, rezystorów przy wyjściu i inne takie duperele. :) Jest to konstrukcja oparta o dwie lampy (każda '2-kanałowa') - 6N2P oraz 6N13S. Zdecydowałem się na zbudowanie 'dzielonego' wzmacniacza, ze względu na to, że 'czystość' dźwięku była moim priorytetem, co dało nadspodziewanie dobre rezultaty. Gdy zasilacz znajdował się w jednej obudowie ze wzmacniaczem 'zasiewy' z trafa zasilającego (EI) były wyraźnie słyszalne w słuchawkach. Po 'odsunięciu' źródła problemu... problem... znikł. ;) A razem z nim wszelkie niechciane odgłosy, co pozostawiło (w moim odbiorze) krystaliczny, czysty dźwięk w odsłuchu. :) Wzmacniacz był używany z odtwarzaczem Marantz CD-43 oraz słuchawkami Sennheiser HD555 (50Ohm).

Zasilacz.
    Trafo jakego użyłem w zasilaczu to Zatra TS-40/29/676, w którym przewinąłem uzwojenie żarzenia pod swoje potrzeby. :) Cała konstrukcja, oprócz trafa, oczywiście, zmontowana jest na prasowanym i trawionym PCB (wujek Eagle pomógł.. ;) ). Zasilanie anodowe filtrowane jest przez 4 kondensatory 220uF/400V. Oba napięcia (żarzenia i anodowe) podawane są do wzmacniacza przez 'pępowinę' wykonaną z ekranowanego przewodu 2x2x0,75 (dwie skrętki). No i filtrowane gniazdo sieciowe. :]
    Słuchawkowy wzmacniacz lampowy na 6N2P i 6N13S Słuchawkowy wzmacniacz lampowy na 6N2P i 6N13S

Wzmacniacz.
    Wzmacniacz zmontowany jest w 'stylu klasycznym' ;), czyli na 'pająka'. Daje to ogromną wygodę i pewność połączeń, co przy dobieraniu elementów na już uruchomionym urządzeniu. Trafa końcowe to Zatra TG-2,5-1-66, słuchawki podłączone są do wyprowadzeń 'słuchawkowych'. Jedyna rzecz którą chciałem jeszcze poprawić w samym wzmacniaczu, to wstawienie jakiegoś dobrego, precyzyjnego potencjometru.

Całość gra dużo lepiej niż się spodziewałem... Dzięki tej konstrukcji zakochałem się w lampowym brzmieniu. :) Bas jest niski i mięciutki, góra dźwięczna, a wokale brzmią jakby wokalista stał przed nami. :) Oddanie sceny mnie przytłoczyło, szczerze mówiąc.. :) Wszystko działa bez zarzutu. Pozostało tylko wyciąć pokrywy z blachy i wykończyć kilka detali, np. wyciąć w zasilaczu otwór na gniazdo zasilania i je tam wkręcić... :) Obudowy zostały wykonane w zaprzyjaźnionym warsztacie stolarskim z drewna dębowego, zabejcowane i polakierowane. Teraz z przyczyn oczywistych, muszę przekazać swoje dziecko w dobre ręce. :) Trudno mi oszacować wysokość kosztów poniesionych przy budowie, ponieważ miałem część, elementów, część dokupiłem, za część się wymieniłem itd... :) Generalnie jestem z niego BAARDZO zadowolony i śmiało mogę polecić tego typu konfigurację jako sprawdzoną. :)

Jeśli tylko uda mi się wygrzebać jakieś schematy, lub znaleźć chwilę na rozrysowanie, to oczywiście dołączę do tematu. :)

Cool? Ranking DIY
    About Author
    hokuspokus
    Level 11  
    hokuspokus wrote 29 posts with rating 33. Live in city Wrocław. Been with us since 2008 year.
  • Altium Designer Computer Controls
    PIEKNY1234
    Level 15  
    Ile Wat ma to cudo?
    skaktus
    Level 37  
    Przy wzmacniaczu tej klasy i tym bardziej słuchawkowego raczej nikt nie patrzy na waty...

Jaki jest koszt urządzenia?
    hokuspokus
    Level 11  
    @ "skaktus":
    hokuspokus wrote:
    Trudno mi oszacować wysokość kosztów poniesionych przy budowie, ponieważ miałem część, elementów, część dokupiłem, za część się wymieniłem itd...

@ "PIEKNY1234":
    Zgadzam się z przedmówcą.. ;)
    Ale z tego co pamiętam, 6N13S potrafią wyciągnąć chyba do 5(?)W, co dla słuchawek zostawia spory zapas.
    Anonymous
    Anonymous  
  • Altium Designer Computer Controls
    hokuspokus
    Level 11  
    Kupiłem je przez elektrodę od gościa ze Śląska. :)
    Anonymous
    Anonymous  
    kreth
    Level 12  
    hokuspokus wrote:
    (niestety strona źródłowa "zmarła" jakiś czas temu... :( ). Ucinając 'dobre rady'... ;)

Wzmacniacz słuchawkowy na 6N13S i ECC883 był swego czasu na stronie audiotonu (która niestety już nie istnieje) :). Polecam poszukać kopii zapasowych tej strony.
    hokuspokus
    Level 11  
    Dokładnie. To była doskonała strona dla każdego... od laika, po eksperta... :]
    AnTech
    Level 31  
    hokuspokus wrote:
    Trafo jakego użyłem w zasilaczu to Zatra TS-10/29/676

Ja tam widzę stary TS-40/29.
    jelmar
    Level 2  
    Witam serdecznie !
    Bardzo się cieszę że wzmacniacz, który wykonałem kilka lat temu nadal budzi zainteresowanie. Dla przypomnienia zdjęcie mojej konstrukcji.
    Słuchawkowy wzmacniacz lampowy na 6N2P i 6N13S
    ufo000000
    Level 14  
    skaktus wrote:
    Przy wzmacniaczu tej klasy i tym bardziej słuchawkowego raczej nikt nie patrzy na waty...

Jaki jest koszt urządzenia?

Oj nie wiem czy się z tym mogę zgodzić całkowicie, sam zbudowałem świetnie grający wzmacniacz lampowy, nisko szumny przedwzmacniacz itp a jedyna wada to właśnie moc, do normalnego słuchania wystarcza ale gdy chcę swoje słuchawki napędzić tak żeby membrany się obijały o uszy muszę podłączyć tranzystorowy klasy A bo na tym nie da rady niestety.
    Anonymous
    Anonymous  
    dir3ctor
    Level 27  
    rezasurmar: do słuchawek 32R należało by zastosować inne trafa na wyjściu, żeby zapewnić lepsze dopasowanie.
    Anonymous
    Anonymous  
    dir3ctor
    Level 27  
    Oj wiem że kosztują ;-) Sam jestem w trakcie realizacji wzmaka z tego tematu, ale trafka kupiłem na specjalne zamówienie, właśnie pod słuchawki 32R + odczep głośnikowy na 8R. "Trochę" kosztowaly w porównaniu z TG-2.5...